EPDK'dan, Petrolcülere katmerli ceza

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Mart 2007 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Petrolcülere katmerli ceza

Danıştay, verdiği "yürütmeyi durdurma" kararı ile kesilen cezaların onda bire düşeceği gibi bir kanaat oluşmasına rağmen, EPDK "hafif kusur"dan her faturaya ayrı ceza keserse para cezaları daha da artacak.

EPDK'nın, lisansı olmadığı halde 2100 istasyona dağıtım yaptıkları için 1.6 milyar YTL ceza kestiği 28 akaryakıt şirketinin çok daha ağır para cezalarla karşı karşıya gelmesi gündemde. Danıştay, cezanın yürütmesini durdururken ortaya koyduğu gerekçenin, cezayı azaltmak yerine arttırdığı ortaya çıktı. Yürütmeyi durdurma kararı alan Danıştay, kararın gerekçesinde, cezanın 'ağır kusur'dan değil 'hafif kusur'dan verilmesi gerektiği vurgulandı. Ağır kusurun cezası 750 bin YTL, hafif kusurun cezası ise 75 bin YTL olduğu için 'ceza onda bire düşecek' yorumu yapıldı. Ancak EPDK uzmanları, hafif kusur cezasının 'istasyon başına' değil, 'fatura başına' verileceğini belirterek, "Ayrıca suç mükerrer işlendiği için ceza iki kat uygulanır. 1 milyon 600 bin fatura var. Rakam katlanır" dediler.

CEZA İKİ KAT UYGULANMALI

Danıştay'ın gerekçeli kararı geçtiğimiz hafta EPDK'ya ulaştı. EPDK, 30 gün içinde yeni bir karar alması gerekiyor. Danıştay Dava Daireleri Kurulu'nun bu kararına üyelerden bir kısmı karşı oy yazarak muhalefet ettiler. Kuruldaki Danıştay 6. Daire, 11. Daire, 12. Daire ve 5. Daire üyeleri EPDK'nın her bir bayi için ayrı ceza kestiğinin tespit edildiğini, oysa cezanın tek bir fiil olarak kabul edilip tek bir ceza kesilmesi gerektiği için muhalefet ettiklerini belirterek karşı oy yazısı yazdılar. Kurul'daki Danıştay 6. Daire üyelerinden biri ise EPDK'nın kestiği cezaların iki kat olarak uygulanması gerektiğini belirterek karara muhalefet etti. Üye Zeynep Yılmaz'ın karşı oy yazısı şöyle:

"Petrol Piyasası Kanunu'nun 19. maddesinin altıncı fıkrasında ceza uygulanan bir fiilin iki takvim yılı geçmeden aynı kişi tarafından tekrarı halinde, cezaların iki kat olarak uygulanacağı öngörülmüştür. Uyuşmazlık konusu olayda davacı şirketin yine aynı kanunun 19. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında kabul edilen fiili iki takvim yılı geçmeden tekrar etmiş olduğu sabit olduğundan uygulanacak para cezasının iki kat uygulanması gerekmektedir."

KARARA MUHALEFET ŞERHİ

Danıştay Dava Daireleri Kurulu'nda bulunan 2. Daire, 6. Daire, 8. Daire, 10. Daire ve 12. Daire üyelerinden bir kısmı ise "yürütmeyi durdurma" kararına "Dağıtıcı lisansı sahibi davacı şirketin bayilik lisansı bulunmayan kendi bayilerine 20.3.2005 tarihinden sonra akaryakıt ikmali yaptığından bahisle yoruma dayalı olarak" idari para cezalarının kesilmesini gerekçe göstererek muhalefet ettiler. Danıştay 5. Daire üyesi Salih Er ise EPDK'nın kestiği idari para cezalarının verilmesinde hukuka aykırı bir durum olmadığını, fakat cezaların 12.4.2005 tarihinden sonraki ikmaller için kesilmesi gerektiğini belirterek muhalefet şerhi koydu. 12. Daire üyesi Muzaffer Dilek ise muhalefet şerhinde EPDK'nın kestiği idari para cezalarının 20.3.2005 tarihi itibariyle kesilmesi gerektiğini belirterek karşı oy yazısı yazdı.

EPDK'DAN İKİNCİ SAVUNMA İSTENDİ

Danıştay Dava Daireleri Kurulu 25 Ocak'ta "yürütmeyi durdurma" kararı verdi, ama davalar Danıştay 13. Dairesi'nde esastan görüşülmeye devam ediyor. Danıştay Dava Daireleri Kurulu'nun "yürütmeyi durdurma"yla ilgili gerekçeli kararının kuruma ulaşmasının ardından, davanın görüldüğü 13. Daire'nin EPDK'dan ikinci kez savunma istediği öğrenildi. EPDK, dava ile ilgili savunmasını hazırlayarak Danıştay 13. Dairesi'ne sunacak. Dava Daireleri Kurulu'nun "yürütmeyi durdurma" kararına rağmen, Danıştay 13. Dairesi kararında ısrar edebilir. 13. Daire kararında ısrar ederse, EPDK'nın kestiği 1.6 milyar YTL'lik idari para cezası onaylanmış olmasına rağmen, şirketler, 13. Daire'nin verdiği esas kararı da Dava Daireleri Kurulu'na götürebilirler.

Ceza 7 ay önce verilmişti

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, geçtiğimiz 25 Ocak tarihinde EPDK'nın 31 Ağustos 2006 tarihinde aldığı 28 akaryakıt dağıtım şirketine idari para cezası kesme kararında yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kararında "yürütmeyi durdurma" şu ifadelerle yer aldı: "Dolayısıyla, davacı şirket, davalı idarenin 4.4.2005 tarihli ve 12.4.2005 tarihli yazılarıyla, lisansı bulunmayan bayilerine akaryakıt ikmali yapmaması konusunda uyarılmasına karşın, anılan bayilere akaryakıt ikmaline devam etmiş olduğundan, bu fiillerinin Petrol Piyasası Kanunu'nun 19. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan 'Kanunun getirdiği yükümlülüklere' uymamak kapsamında değerlendirilmesi, 1.1.2005 Tarihinden itibaren Kanunun 19. maddesi Uyarınca Uygulanacak Para Cezaları Hakkında Tebliğ uyarınca, davacı şirket hakkında 'içtima' hali de dikkate alınarak 12.4.2005 tarihli yazının tebliğinden itibaren ikmalde bulunduğu lisanssız her bir bayi için ayrı ayrı 71.446 YTL para cezası uygulaması gerekirken..." Danıştay, 25 Ocak tarihinde firmaların açtığı davada "yürütmeyi durdurma" kararı almıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber