TOBB: Vatandaşın sorunu işsizlik

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Mart 2007 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de hala, işsizlik sorunu bulunmadığını ileri sürenler olduğunu belirterek, "Türkiye'de yapılan bütün kamuoyu yoklamalarında birinci mesele işsizlik çıkıyor. Eğer bu meseleyi yönetemezsek o zaman ekonomik yapılanma sürecini sürdüremeyiz" dedi.

Hisarcıklıoğlu, son bir yıl içinde şahsa karşı işlenen suçlarda yüzde 62, mala karşı işlenen suçlarda yüzde 60 oranında bir artış kaydedildiğini hatırlatarak, "7 metrelik duvarların arkasında yaşamak istemiyorum. Acilen işsizlik meselesini çözmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ortaklaşa düzenlenen "Türkiye Ekonomisinde Durum, Riskler ve Fırsatlar" konulu 3. Kartepe Ekonomi Zirvesi, 16-18 Mart tarihleri arasında basın ve iş dünyasından temsilcilerin katılımıyla The Green Park Kartepe Oteli'nde gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin genel durumu, riskleri, fırsatları ve KOBİ'lerin kaynak alamaması konusunda bilgiler verdi.

Türkiye'de işsizlik olup olmadığı yolunda hala yersiz tartışmalar yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre ülkede 2.5 milyon işsizle birlikte iş aramaktan vazgeçen 2.5 milyon kişi bulunduğuna dikkat çekti. Ülkede en büyük sorunun işsizlik olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Kimsenin Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri merak ettiği yok. İnsanlar işsiz. Bu her yerde böyle. Eğer bu sosyal meseleyi yönetemezsek o zaman bu dönüşüm sürecini sürdüremeyiz. Bu yapısal reformları sürdürmemiz mümkün değil. Her yapısal reformun bir tahribatı olur. Her tahribatta birileri işini kaybeder. Türkiye'de aç var mı var... Artık 'Bir öğle, bir akşam yemeğine razıyım. Bana iş ver' diyen insanların sayısı giderek artıyor" diye konuştu.

"7 metrelik duvarların arkasında yaşamak istemiyorum" diyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Meksika en güzel örneği. Gettolar oluşturulmuş. 5 metrelik duvar, 2 metrelik elektrikli tel örgü. Çocuğunun yanında koruma görevlisi, okulun kapısında bekliyor. Böyle bir ülkede kim yaşamak ister? Ancak bu işsizlik sorununu çözemezsek, makro ve mikroda sürdürülebilir büyümeyi sürdürmek için reformları yapmamız mümkün olmadığı gibi Türkiye'yi de korkuların ülkesi haline getiririz. Korkarak yaşamak istemiyorum. Türkiye'nin çözmesi gereken acil mesele bu. Çünkü risk unsuru. Milletvekilinin başına gelen olayı hepimiz biliyoruz. Özellikle kapkaç olayına yakalanmayan var mı? Son bir yılda şahsa işlenen suçlarda yüzde 62, mala karşı işlenen suçlarda yüzde 60 artış var. Bunun en önemli sebebi işsizlik. Önümüzdeki dönemde refaha ulaşmak istiyorsak bugünden tedbirler alınmalı. Bazı köşe yazarları TOBB için popülizm yapıyor diyorlar. Halkla beraber olan ve yaşayan popülizm yapmaz" ifadelerini kullandı.

İstihdam sorununa da çözümün en acil tedbir olarak İşsizlik Fonu olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, istihdam üzerindeki vergi yüklerinin hafifletilmesinden doğan vergi açığının söz konusu fondan rahatlıkla karşılanabileceğini, zaten fonun asıl kuruluş amaçlarından birinin de 48. maddeye göre yeni bir iş olduğunu bildirdi. Gazetelerde İşsizlik Fonu ile ilgili teklifi sunduklarında bazı gazetelerde "Patronlar İşsizlik Fonu'ndan Para İstiyor" şeklinde değerlendirme yaptıklarını ve TOBB'u popülizmle itham ettiklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, fonda işverenin büyük katkısının olduğunu, çünkü işverenden yüzde 2, işçiden 1, Hazine'den yüzde 1 prim alındığını ve şu ana kadar 25 milyar dolarlık bir fonun bulunduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, fondaki ana paraya dokunmadan bu paranın kullanılabileceğini, buna karşılık 1 milyon kişiye istihdam sağlanacağını ve ayrıca kayıt dışının engellenmesine de katkıda bulunulacağını belirtti.

Osmanlı dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti dönemi dahil bütün ekonomik krizlerin cari açık sebebiyle oluştuğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, cari açığı dış ticaret açığının oluşturduğunu ve bunun da sürekli arttığını ve bir türlü tedbir alınamadığını dile getirdi. Finanse edildiği takdirde cari açığın risk olmayacağına dair söylemlerin yanlışlığını sözlerine ekleyen Hisarcıklıoğlu, "Dış ticaret açığı geçen yıl 52 milyar dolar oldu. 21 milyar dolarını yurt dışı müteahhitlik, navlun ve turizm gelirleriyle finanse ettik. Kalan 31 milyar doları geçen yıllara göre sıcak para yerine ilk defa 2006 yılında 19 milyarlık kısmını doğrudan yatırımlarla finanse ettik. Bu cari açığın finansmanında kalitenin arttığının göstergesi. Ocak ayında da 6 milyar dolar daha doğrudan yatırım ülkemize geldi. Ancak risk sürüyor. İthalat artışı, bütçe kalitesi, dış borçlar, işsizlik, hukuk ve yargıdaki düzensizlikler sebebiyle risk devam ediyor. Cari açığın finansmanına bakıldığında finans, özel ve kamu sektörünün borçlandığını, 2006 yılının 3. çeyreğine göre de sadece özel sektörün 111 milyar dolar, kamunun ise 67 milyar dolar dış borcunun olduğunu gözlemliyoruz. Kesinlikle kötüyü tahayyül etmek istemiyoruz. Ancak bunun önemli bir risk teşkil ettiğini görüyoruz" dedi.

Özel sektörün bu kadar borcuna rağmen hala forward denilen sigortacılık sistemini iyi algılamadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2006 yılı itibariyle 220 milyar dolar dış ticaret hacminin olduğunu, forward işlemlerinin ise sadece bu rakamın yüzde 4'ü olan 8 milyar dolarda kaldığını söyledi. Türkiye'de forward ile ilgili Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın bulunduğunu kaydetti.

Gelecek dönemde sanayi politikası ile stratejisinin iyi belirlenmesi gerektiğini ve cari açığın çözümünün de burada yattığını belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ihracattaki artışın bir önceki yıla göre geçen yıl 11.1 milyar dolar olduğunu, ara malı ithalatında 8.4 milyar dolar artış gerçekleştiğini, ihraç edilen toplam 79.9 milyar dolarlık sanayi malının 54.6 milyar dolarının ara malı olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Demek oluyor ki 100 YTL'lik ihracat için 68 YTL'lik ara malı ithalatı yapılmış. Yani ihracat arttıkça risk artıyor. Cari açığın çözümü ise arı malı üretiminden geçiyor. Bir an önce sanayi envanteri çıkarılmalı ve ara malı üretimi için kolları sıvamalıyız. Cari açık ve kayıt dışılığı önlemenin diğer yolu da modern ekonominin gerektirdiği kurumsal alt yapının kurulması şart. Ekonomik değişimde bir yandan kazanımları korurken diğer taraftan kaybedenlere ve sıkıntı yaşayanlara yol gösterecek, ümit verecek programlar tasarlanmalıdır. İşte mikro ekonomik reformlar dediğimiz şey de bu" dedi.

Türk ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Rifat Hisarcıklıoğlu, makroda düzelmeler yaşandığını ancak dikkat edilmesi gereken risklerin hala sürdüğünü ifade etti. Bütçede hala faiz dışı harcamaların arttığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "2006 yılında bütçede yüzde 30 fazla harcama kalemi gözleniyor. Bunun karşılığında vergilerde de yüzde 30'luk bir artış var. Faiz dışı harcamaların enflasyon kadar olması gerekir. Yoksa enflasyon üzerindeki artışlarda bu durum daha fazla vergi olarak karşımıza çıkıyor. TOBB olarak vergilerin yüksekliğinden değil, faiz dışı harcamaların yüksekliğinden şikayet ediyoruz" dedi. Ne kadar vergi konursa o kadar kayıt dışılığın artacağını belirten Hisarcıklıoğlu, dolayısıyla bütçenin kalitesini ilgilendiren harcama ve vergi dengesinin iyi kurulmasının gereğini dile getirdi.

2001 krizinin herkese ders olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, 33 yılda yapılan 11 istikrar programının kamuoyu baskısı ve siyasetçilerin popülist yaklaşımlarıyla tamamlanamadan uygulamadan kaldırıldığını, dolayısıyla son 5 yıldır bir istikrar yaşanmadığını kimsenin söyleyemeyeceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber