YÖK Yasasının veto edileceği haberleri "Köşk'te köstebek mi var?" sorusunu gündeme getirdi

Haber Giriş : 26 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Kanunu değişikliği Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in önünde beklerken, Milliyet Gazetesi'nin Sezer'in yasayı veto edeceği yönündeki haberi, "Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde köstebek mi var?" sorusunu gündeme getirdi.

YÖK Kanunu değişikliği Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in önünde beklerken, bazı çevreler yasayı veto etmesi için Sezer'i etkilemeye çalışıyor. Milliyet Gazetesi'nin Sezer'in yasayı laiklik ilkesine aykırı bularak veto edeceği yönündeki haberi, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde yasa üzerindeki çalışmaların sızdırıldığı iddialarını gündeme getirdi.

YÖK Kanunu değişikliği ile meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerindeki katsayı adaletsizliğine son veriliyor. Meclis'te kabul edilen yasa onay için Cumhurbaşkanı Sezer'in önünde bulunuyor. Sezer'in yasayı onaylamak için 15 günlük süresi bulunurken bu süre Cuma günü sona eriyor. Milliyet Gazetesi'nin "Yasa laikliğe aykırı" şeklinde manşeti atması Sezer'in kararını etkilemeye yönelik bir çaba olarak değerlendiriliyor.

Milliyet Gazetesi sözkonusu haberinde, yasanın veto gerekçeleriyle ilgili çalışmanın Anayasa'nın 2, 42, 131 ve 147. maddeleriyle Tevhid-i Tedrisat Kanunu ve Milli Eğitim Temel Kanunu üzerinde yürütüldüğü belirtildi.

Gazetenin haberi, Çankaya Köşkü'nde yasayla ilgili çalışmaların kim tarafından sızdırıldığı tartışmasına neden oldu.

Laikliğe aykırı değil
Milliyet Gazetesi'nin haberinde Sezer'in yasayı Anayasa'nın "İnkılap kanunlarının korunması' başlıklı Anayasa'nın 174. maddesinde dile getirilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle veto edeceği öne sürüldü. Ancak, meslek lisesi mezunlarına katsayı eşitliği getiren düzenlemenin laiklik ilkesine ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu'na aykırı olmadığı belirtiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan kitapçıkta "Yüksek öğretime girişe ilişkin olarak yapılan değerlendirmelerde getirilen katsayı uygulaması ile laikliğin tehlikeye girdiği vurgulanmaktadır. Şayet bu şekilde bir değerlendirme gerçekleri yansıtsaydı laikliğin 1998'e kadar elden gitmiş olması gerekirdi. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na göre İmam-Hatip Liseleri hem mesleğe hem de yüksek öğrenime hazırlayan okullardır" denildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber