Hükümet YÖK Yasasına kilitlendi

Haber Giriş : 31 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yasası'nı veto etmesinin ardından gözler hükümete çevrildi.

İktidar, bu konuda takip edeceği politikayı bugün netleştirecek. Konu önce Bakanlar Kurulu'nda ardından toplanacak AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK)'nda ele alınacak. Sezer'in, ?İmam hatip liselerinin önünü açacağı ve Anayasa'ya aykırılık' gibi gerekçelerle yasayı veto etmesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da tepkisini çekmişti. Konuyla ilgili ilk değerlendirmesini konuşmacı olarak gittiği İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde yapan Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı: ?Bu okullar 2-3 yıl öncesine kadar laikliğe aykırı değildi de şimdi mi oldu? Ben imam hatip lisesi mezunuyum ve laikliğin savunucusuyum. Benim çocuklarım da diğer İHL öğrencileri gibi laikliğin savunucudur.?

Edinilen bilgilere göre kabine üyeleri izlenecek yol konusunda farklı iki görüş dillendiriyor. Bazı bakanlar yasanın aynen yasalaştırılarak Köşk'e tekrar gönderilmesini savunurken, Başbakan yardımcıları Abdullah Gül, Abdüllatif Şener ile Adalet Bakanı ve Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek'in başını çektiği diğer grup ise artık ısrarcı olmamak gerektiği görüşünde ısrar ediyor. Söz konusu bakanların, imam hatipte ısrar etmek yerine ?okullara velinin rızası alınarak seçmeli din dersi? konulmasını önerdikleri belirtiliyor.

Bu arada yasanın 20 Haziran'da yapılacak ÖSS'ye yetişmeyeceğinin ortaya çıkması ve Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü yasağına benzer şekilde imam hatip liselerinin üniversiteye girişini önleyecek bir yorumla yasayı iptal edebileceğine' dair görüşler, ÖSS maddesinin yasadan çıkarılmasını gündeme getirdi. Bu durumda ÖSS değişikliğinin olmadığı yeni bir yasanın hazırlanabileceği üzerinde duruluyor. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, ÖSS'siz ve daha geniş çaplı bir YÖK yasası hazırlanması gerektiğini belirterek, bu isteğini Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'e ilettiğini açıkladı. Dinçer'den YÖK Yasası'ndan kesinlikle geri dönülmemesini istediğini anlatan Hatipoğlu, şöyle konuştu: ?Çünkü üniversitelerin beklentisi geniş çaplı bir değişiklik. Veto edilen yasa üniversite toplumunu memnun etmemişti. Doğru dürüst bir değişiklik yoktu. Hükümetin Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı ve geniş değişiklikler içeren taslağı tekrar gündeme getirmesini ve bunu en geç haziran ayında çıkarmasını istedim.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber