Turkcell, Danıştay'a, '532 değerli, başka operatöre asla vermem' davası açtı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Nisan 2007 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turkcell, cep telefonu abonelerinin heyecanla beklediği numara taşıyabilme olanağına fren koymak için harekete geçti.

Turkcell, Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin iptali ve yürütmesini durdurulması için Danıştay'da dava açtı. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, "Bizim 532 gibi alan kodlarımız değerli. Biz dava açmasaydık, ortaklarımız bize dava açardı" dedi.

TURKCELL, cep telefonu abonelerinin rumaralarını değiştirmeden operatör değiştirmelerine olanak veren Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a başvurdu. 29 Mart'ta Danıştay 13'üncü Dairesi'ne yapılan başvuruda, 0530 ile 0539 arasındaki alan numaralarının 1998 yılında yapılan lisans anlaşması ile Turkcell'e verildiği ve bu alan numaralarının başka operatörler tarafından kullanılamayacağı görüşü savunuldu.

HAKKIMIZI KORUYORUZ: Telekomünikasyon Kurumu tarafından hazırlanan ve 1 Şubat 2007'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği konusunda daha önce, 'Biz numara taşınabilirliğini istiyoruz ve bu uygulama başladığında diğer operatörlerin aboneleri bize gelecek' diyen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Danıştay'a yaptıkları iptal başvurusunun nedenini, 'ortaklarımızın haklarını korumaya çalışıyoruz' şeklinde açıkladı.

532 DEĞERLİ: 1998 yılında kamu otoritesi ile yapılan lisans anlaşmasında 0530 ile başlayan ve 0539'a kadar devam eden alan kodlarının Turkcell'e tahsis edildiğini belirten Ciliv, iptal başvurusu ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Bizim alan kodlarımız, özellikle de 0532 alan kodumuz çok değerli. Biz Turkcell olarak halka açık bir şirketiz. Hisselerimiz hem Türkiye'de hem de ABD'de borsada işlem görüyor. Yatırımcılarımızın değerlerini korumakla yükümlüyüz. Biz numara taşınabilirliğinin Turkcell'in yararına bir uygulama olacağı şeklindeki açıklamalar yapsak da, hukuk servisimiz, bu uygulamanın Turkcell'in ve Turkcell ortaklarının elindeki değerlerin azalmasına neden olacağı görüşünde."

ORTAKLARIMIZ DAVA EDERDİ: Yönetmeliğin yayınlanmasından sonra 60 gün içinde bu konuda dava açma sürelerinin bulunduğunu ve Danıştay'a yaptıkları başvuru ile bu süre içindeki haklarını korumaya çalıştıklarını söyleyen Ciliv, "Biz dava açmasaydık, ortaklarımız bize dava açardı. Şirketimizin sahip olduğu değerleri korumamız gerekiyor" dedi.

'KEŞKE YARIN' DİYORDU: Ciliv, başvuruyu 29 Mart tarihinde yaptıkları halde, önceki gün ODTÜ'de bir panelde yaptığı konuşmada, "Numara taşınabilirliğini destekliyorum. Keşke daha önce çıksaydı' demişti. Ciliv, yönetmeliğin yayınlanması sonrasında yaptığı açıklamalarda, şu değerlendirmeleri yapmıştı: " Biz kimseyi zorla Turkcell abonesi yapmıyoruz. Numara taşınabilirliği yarın başlasa, diğer operatörlerin aboneleri de bize gelir. Bunda yüzde 1 bile yanılma payı görmüyorum. Kalite, kapsama alanı ve fiyat-maliyette bir numarayız. Numara taşınabilirliği keşke yarın çıksa, inanılmaz teknik üstünlüğümüz var. Uygulaması tüm tüketicilerin lehine olacak. Şu anda 31.8 milyona ulaşan müşteri kitlemizin bizi tercih ettiklerini görüyoruz."

Taşınabilirliği kabul etmeyen 3G lisansı alamaz

TURKCELL'in Cepte Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin iptali için yaptığı başvuruyu değerlendiren Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, şöyle konuştu: "Bu onların hukuki hakkı. Biz TK olarak numara taşınabilirliğinden vazgeçmeyiz. Hatta bunun bir insan hakları konusu olduğun düşünüyoruz. Eğer Turkcell cepte numara taşınabilirliğini kabul etmiyorsa, 3G lisansı da alamaz. Çünkü 3G lisans sözleşmesindeki maddelerden biri, cepte numara taşınabilirliğini kabul etmiş olmayı koşul olarak getiriyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber