'Artık devlet iş kapısı olmaktan çıktı'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Nisan 2007 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, artık devletin iş kapısı olmaktan çıktığını belirterek, "Her yıl 700 bin genç mezun oluyor, bunlardan ancak 50 bini devlet kapısında iş bulabiliyor, 650 bini ise özel tesisler kurup buralarda istihdam etmeye çalışılmalı. Bunun için müteşebbislere destek olup onları cesaretlendirmemiz gerekiyor, ellerinden tutmak lazım" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, bazı açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine geldi. İlçe Kaymakamı Ayhan Kartlı'yı makamında ziyaret eden Bakan Başesgioğlu'na ilçenin sorunları hakkında kısa bir brifing sunuldu. Ardından, Muhtarlar Derneği Taşköprü Şubesinin açılışını gerçekleştiren Bakan Başesgioğlu, 100 kişiyi istihdam eden Ongun Tekstil A.Ş'nin gazlı bez üretim fabrikasında incelemelerde bulundu. Fabrika Müdürü Coşkun Gülşen'den bilgi alan Başesgioğlu, daha sonra çok ortaklı müteşebbislerin kurdukları Elekdağ A.Ş şirketinin süt ve besi entegre tesislerini gezdi. İkram edilen organik sütü içen Bakan Başesgioğlu, son incelemesini Özelleştirilen Mopak Sigara Kağıt fabrikasına yaptı.

Bakan Başesgioğlu, 1997 yılında 24 kişinin biraraya gelerek 10 bin YTL sermaye ile kurdukları Ekol Kontrplak A.Ş'nin ürün çeşidini ve kapasitesini artırmak için yapılan ilave Ahşap Lamine ve Ekol Form ünitelerini törenle hizmete açtı.

Bakan Başesgioğlu, burada yaptığı konuşmada, bir ülkenin, il ve ilçesinin katma değer sağlayamaz konumda ve bu altyapı oluşmamış ise işinin çok zor olduğunu, o bölgenin mutlaka üretim yapma zorunluluğu olduğunu kaydetti.

Bakan Başesgioğlu, "10 yıl önce Avrupa ülkelerine kontrplak ihracat yapacağımızı konuşsaydık, herkes bize gülerdi. Elbette ürün kaliteli olacak, bunun da maliyeti iyi hesaplanmalı, Ekol bu parametreleri iyi hesaplamış, temennimiz hemşerilerimizin biraraya gelerek böylesi tesisleri çoğaltmalarıdır. Artık devlet iş kapısı olmaktan çıktı. Her yıl 700 bin genç mezun oluyor, bunlardan ancak 50 bini devlet kapısında iş bulabiliyor, 650 bini ise Ekol gibi tesisler kurup buralarda istihdam etmeye çalışılmalı. Bunun için Müteşebbislere destek olup onları cesaretlendirmemiz gerekiyor, ellerinden tutmak lazım, zira ticaretteki zorluğu biliyoruz" diye konuştu.

Elektrik, telefon olmadığı için 20 yıl önce böylesi programların gaz lambası ile yapıldığını şimdi ise Kastamonu ve ilçelerine önemli yatımlar yapıldığını ifade eden Bakan Başesgioğlu, sadece köy yolları için 2006 yılında 40 milyar YTL, 2007'de ise 43 milyar YTL ödenek geldiğini kaydetti. Başesgioğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Para kazanmaktan harcamak çok daha zordur. Kaynakları çok iyi kullanmak zorundayız. Bölgemiz, Tarım, Hayvancılık, Kültür ve Tarih Turizmine uygun, bu kaynaklar mutlaka hayata geçirilmeli. Pompeipolis antik kentinde kazı çalışmalarına başlandı. O proje tamamlandığında, bölgemiz dünya arenasında önemli bir turizm merkezi olacaktır. Seka fabrikasında 500 kişi çalışırken 5 ton üretim vardı, özelleştikten sonra çalışan sayısı 100 ama üretim 10 bin ton'a çıkmış. İkinci kamu fabrikamız olan Jüt kendir fabrikasını Taşköprü'ye devrettik. Burası bir fakülte veya meslek yüksek okulu olur, başka daha isabetli yatırımlar da yapılabilir. Fiziki olarak müsait, biz en uygununu seçeceğiz. Ayrıca Taşköprü'müze organize sanayi eksikliğini gidermek üzere yapılan çalışmalarımız hız kazandı. Programa alınacak, Bu ilçemize organize sanayi yakışır. İnebolu limanımız yakında açılacak. İlimiz'in önemli eksiği olan Havalanı konusu var. Bu eksikliğimizin de tamamlanması için yoğun bir çalışma içindeyiz."

Ekol Kontrplak A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan ise 24 müteşebbisin biraraya gelerek kurulan fabrika ile ilçe adına bir handikap olan "İki kişi bir araya gelemez" kültürünü ve yanlış düşünceyi yıktıklarının söyledi.

Kalite ve verimliliğin kuruluş amaçları arasında olduğunu, bunun karşılığını da 10 milyon doları aşan ihracat ile gördüklerini belirten Başkanı Arslan, "Ekol A.Ş. olarak kalitemiz dünya standartlarındadır. Kaliteden hiçbir zaman taviz vermedik. Pazar payımızı ve müşteri portföyümüzü artırmak, gelen siparişleri de karşılayabilmek için ürün çeşitlerimizi çoğaltmak durumunda kaldık. 10 bin YTL sermaye ile kurulan tesissimiz 10 yıl sonra 1 milyar 500 milyon değerine ulaştı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber