Yüksek dozda troid ilacı kemik eritiyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 09 Nisan 2007 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülkemizde her 100 kişiden 30'u tiroit hastası. Uzmanlar uyarıyor: Tiroit bezinin az çalışması veya normal olması durumunda verilen tiroit hormonu gereksiz ve yüksek dozda verildiğinde, kemik erimesine davetiye çıkarıyor

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, günlük topluiğne başı kadar iyot alamadığı için dünya nüfusunun yüzde 54'ü iyot eksikliğine bağlı tiroit hastalıklarıyla karşı karşıya. 40 milyon çocuk zeka geriliği tehlikesi altında. Ülkemizde ise her 100 kişiden 30'u guatr hastası. Hastalık en çok, iyot bağlayan lahana, fasulye, turp, karnabahar ve patatesin fazla tüketildiği Karadeniz Bölgesi'ni tehdit ediyor. Uzmanlar ise tiroit hastalığının tedavisinde kullanılan ve tiroit hormonu içeren ilaçlara karşı uyarıyor. Bu ilaçlar yüksek dozlarda alındığında, özellikle menopoz döneminde kemik erimesini tetikleyebilir. Kemik kayıplarına sebep olabilir.

İLACIN DOZUNA DİKKAT!

Tiroit hormonu içeren ilaçların ancak gerekli ise ve yeterli olan en az miktarda verilmesi gerektiğini vurgulayan Alman Hastanesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, fazla kullanımların yol açabileceği rahatsızlıkları şöyle anlattı: "Tiroit hormonunun gereksiz yerde ve gereksiz dozlarda verilmesi, kemiklerin güçsüzleşmesine, yani kemik yoğunluğunun azalmasına yol açabilir. Bu durum özellikle menopoz döneminde tehlike yaratır. Ancak, kemik erimesinin tiroit ilaçları kullanılmasa da ortaya çıkabileceği unutulmamalı.

TEK SORUMLU DEĞİL...

Bu yüzden tiroit hormonlarını kemik erimesinin tek sorumlusu olarak görmek doğru değil. Sadece gereksiz yere ve gereksiz miktarlarda bu hormonu kullanmamaya dikkat etmek yeterli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber