SGK, 1 yıldan az süreler için de emekli ikramiyesi ödemeli!

SGK, 30 yıldan fazla süreler için olduğu gibi 1 yıldan az süreler için de emekli ikramiyesi ödemesi yapmalı. Bunun yapılmaması halinde, bir hak sahibi, idari yargıda dava açmalıdır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Şubat 2018 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SGK, 1 yıldan az süreler için de emekli ikramiyesi ödemeli!

Memur emeklilerinin, 1 yıldan az sürelerine de emekli ikramiyesi ödenmesi beklentileri olduğu bilinir. Bizde bu yazımızda neden 1 yıldan az sürelere emekli ikramiyesi verilmediğini Sitemize bu konuda yoğun talepler bulunduğundan konuyu değerlendirmekteyiz.

Memurların tam yıldan az sürelerine neden emekli ikramiyesi ödenmez?

Emekli ikramiyesi, memurlar için emekli aylığı bağlandığı zaman kazanmış oldukları bir tutardır. Sosyal güvenlik kanunlarından olan 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu içerisinde bu hususu düzenleyen bir madde hükmü vardır.

5434 sayılı Kanun Madde 89 hükmü şu şekildedir:

"Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir."

Hükmün yorumu: Emekli ikramiyesi memurların almakta oldukları görev aylıklarına bağlı bir ödeme olmayıp, aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı, yani memurların çalışırken Sosyal Güvenlik Kurumu kesintilerine tabi tutulan tutar üzerinden yapılan bir ödeme şekli oluyor.

Emekli ikramiyesi ödeme tutarında da her tam fiili hizmet yılı esas alınıyor.

-Emekli ikramiyesi, her tam fiili hizmet yılı ile sınırlı olarak bu görevlerden ayrıldıkları tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık tutarları üzerinden hesaplanarak ödenir.

Peki Sosyal Güvenlik Kurumu prim kesintileri her ay yatırılmış olan tam yıldan az sürelere neden ikramiye verilmez.

Bu konuyu açıklamak için 5434 sayılı Kanunda bakılması gereken üç madde bulunur. Birincisi 5434 sayılı Kanun Madde 41, İkinci Ek Madde 70 ve üçüncü ve en önemli olarak ve tam bir ifadeyle de Madde hükmü 89 dur.

Madde 41 kuralında aylık bağlanmasında;

Aylık bağlanmasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki gösterge ve ek göstergelerin esas alınması gerektiği,

Esas alınan bu unsurlar sonucu bulunan rakamlarında memur maaş katsayısı ile çarpılması sonunda bulunacak tutarın hizmet süreleri toplamı üzerinden hesaplanarak ödenecek aylığın bulunacağını, ayrıca önemli olan noktası da bir tam yıldan az sürede olsa bu sürelerin bulunacak aylık tutarlarına ekleneceğini,

belirtmektedir.

Ek Madde 70 kuralında da bağlanacak olan aylık ve emekli ikramiyesi hesaplanmasında Taban aylık katsayısının, kıdem aylığı gösterge rakamının ve ek gösterge rakam aralığına göre ayrı ayrı belirlenen yüzde oranlarının da Sosyal Güvenlik prim kesinti oranlarına dahil edileceği belirlenmiştir.

Emekli ikramiyesinin küsuratlı aylar dışında tam yıllara karşılık ödeneceğini belirleyen en önemli madde hükmü ise Madde 89 hükmüdür. Bu hükümler bağlamında, emekli ikramiyesi ödenmesinde fazla bir gerekçe olmaksızın küsuratlı ayların dışlanması, yani Sosyal Güvenlik Kurumu kesintileri ödenmiş olan bu sürelere emekli ikramiyesi verilmemesi normal görünmemektedir.

Nasıl ki, emekli ikramiyesi ödemelerinde üst tavan 30 yılla sınırlandırılmış iken, bu sınır yapılmış olan kanun değişikliği ile kaldırılmış, aynı şekilde tam yıldan az sürelerinde emekli ikramiyesi hesabı içerisine alınması doğru olacağını değerlendirmekteyiz. Bir anlamda kıdem tazminatı ödemelerinde gün hesabıyla kıdem tazminatı nasıl ödeniyorsa gün olarak emekli ikramiyesinin de ödenmesi ve bu konuda da bir değişiklik yapılması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Kıdem tazminatı ödemeleri de emekli ikramiyesi ödemeleriyle farklıdır. Bir kamu işçisinin kıdem tazminatında üst tavan tutarı 2018 için 5001,76 TL. oluyor. Yani 30 yıl üst tavandan emekli bir kamu işçisine kıdem tazminatı tutarı 5001, 76 x 30 = 150.050 TL. ödemesi yapılırken, 1 inci derece 4 üncü kademe 2200 ek göstergeli bir memura 90.950 TL.,

1 inci derece 4 üncü kademe 3600 ek göstergeli bir memura 114.069 TL. emekli ikramiyesi ödemesi yapılabiliyor.

Hem süre olarak (11 ay 29 gün süresi olan 1 tam yıl olmadığı için emekli ikramiyesi alamıyor) hem de tutar olarak ikramiye ödemelerinin eşitlenmesi gerektiğini temenni etmekteyiz.

Bunun için bir hak sahibinin, yukarıda yer verilen gerekçeler doğrultusunda, ilgili kanun hükümlerinin ilgili bölümleri için idare mahkemesinde, Anayasa Mahkemesine defi yoluyla götürülmesi istemiyle dava açmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber