Hakim ve savcı adayları 12 ayrı testen geçecek 3 ayrı "fişleme" yöntemine tabi tutulacak

Haber Giriş : 19 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, yargı ile ilgili artan "yolsuzluk ve rüşvet" iddiaları üzerine hakimlik ve savcı adaylarını, 12 ayrı testen geçirmeyi ve 3 ayrı "fişleme" yöntemine tabi tutmayı kararlaştırdı.

Buna göre, Adalet Bakanlığı'nın en son açtığı sınavı kazanan 250 hakim ve savcı adayı, "tutum, davranış, kişilik, karakter, zeka, yetenek ve ahlak testi"nden geçirilecek. Adalet Bakanlığı'nın, adli yargı hakimliği için açtığı sınava katılan 606 kişiden 250'si başarılı oldu. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, hakim adayı olarak mesleğe başlayacak olan 250 kişinin 2 yıllık eğitimin ardından mesleğe kabullerini yapacak. Mesleğe kabul edilenler kura çekerek görev yerlerini belirleyecekler. Hakim ve Savcı Eğitim Merkezi'nde iki yıl eğitim ve staj görecek olan adaylar, mesleki sınavları haricinde Daire Amirleri tarafından 12 ayrı testten geçirilecek ve 3 kez gizlice fişlenecek. Adayların, bu testlerin herhangi birisinden alacakları olumsuz bir not, sicillerine işlenecek ve bir daha da silinmeyecek. Adaylarla ilgili ikinci fişlemede, Adalet Akademisi ve Adalet Komisyonu Başkanları tarafından, "kişisel görüş ve kanaatler" belirtilecek. Her iki başkan ayrıca adayların, "mesleğe engel bir hallerinin olup olmadığı, varsa neden kaynaklandığı" konusunda rapor hazırlayacak. Hakim ve savcı adayları, en son müfettişler tarafından fişlenecek. Müfettişler, her hakim ve savcı adayı ile ilgili özel fiş hazırlayacak. Bu fişlerde müfettişler tarafından doldurulması gereken, "adayın sicil numarası, adı ve soyadı, görev yeri, staj yaptığı yerler, kişisel özelliği, şahsi ve ailevi durumu, bilgi, başarı ve çalışma durumu, hakimlik ve savcılık görevinden hangisini daha iyi yapacağı, sonuç ve kanaat" gibi sütunlar bulunuyor.

Ahlaklı mı, disipline uyar mı?
Hakim ve savcı adayları şu kriterlere göre fişlemeye tabi tutulacak: İşe bağlı mı? Disipline uyar mı? Görevini eksiksiz yapar mı? Kabiliyet derecesi nedir? Kendisi ve ailesinin haysiyet ihlal edici davranışları var mı? İçki, kadın, kumar ve paraya düşkünlüğü var mı? Amir ve arkadaşlarına karşı tutum ve davranışları nasıl? Giyimi meslek onuru ile bağdaşıyor mu? Gizli tutulması gereken bilgileri ifşa ediyor mu? Güveni sarsacak halleri var mı? Hakimlik veya savcılık görevlerinden hangisini daha iyi yapar?

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber