Hastanedeki gizli tehlike

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Mayıs 2007 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Siyami Ersek'te bir asistanın morfinle intihar etmesi, bu tür tehlikeli ilaçlarla ilgili uygulamaları gündeme getirdi... Bu konuda notumuz sıfır Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi'nde kardiyoloji asistanlığı yapan 29 yaşındaki Ramazan Avtepe'nin morfinle intihar etmesi, hastanelerde uyuşturucu madde ve ani ölüme neden olan ilaçlarla ilgili uygulamaları gündeme getirdi.

Uluslararası standartlara sahip hastanelerde morfin, dolantin, contromal diazem gibi uyuşturucular ile ölüme neden olabilecek potasyum ve kalsiyuma ulaşmak kolay değil.

UYGULAMA NASIL?

Türkiye'de Joint Commission International (JCI) uluslararası akreditasyon belgesini ilk alan kurum İstanbul Memorial Hastanesi. Dünyada bu belgeyi alan 21. hastane olan Memorial, tehlikeli ilaçların kullanımı ve saklanmasıyla ilgili JCI akreditasyon belgesinin getirdiği hükümlere göre hareket ediyor. JCI belgesini alabilmek için yerine getirilmesi gereken binden fazla kriter içinde, en önemliler arasında uyuşturucu maddelerin saklanması ve ne şekillerde kullanılacağı konusu yer alıyor.

SAKLAMA KRİTERLERİ

Standarda göre; uyuşturucu madde veya ani ölüme neden olan ilaçlar yönetim tarafından tek bir dolapta saklanmalı, geceleri sorumlulara zimmetle verilmeli, yine zimmetle alınmalı ve kullanıldığında raporlanmalı. Ülkemizde hiçbir devlet hastanesinde bulunmayan JCI akreditasyon belgesini almak için Türkiye'de ilk müracaatı 2001'de Siyami Ersek yaptı. Ancak yetersiz bulunduğu gerekçesiyle 2 defa reddedildi. Hastanenin bu belgeyi 6 yıldır alamaması, 2004 ve 2005 ve 2007 yıllarında üç hemşirenin de ölümüne neden oldu. İki hemşire kolayca ulaşabildikleri ilaçlarla intihar etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber