Bakan Çelik, Hesap Uzmanlarının panelinde 'ekonomi dersi verdi'

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Mayıs 2007 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Çelik, Hesap Uzmanlarının Panelinde Konuştu

Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu'nun 62. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen, "Gelir Vergisi Reformu" panelinin açılışında konuştu.

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu'nun 62. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen, "Gelir Vergisi Reformu" panelinin açılışında konuşan Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, hesabını bilmenin kişiler, kuruluşlar ve devletler için önemli olduğunu ancak hesap adamı olmanın çok daha öneme sahip olduğunu vurguladı.

"Fakat hesapçı olmak yanlış bir şeydir" diye konuşan Bakan Çelik, bazı insanların işi, bazı insanların da işini çok iyi bildiğini ifade etti.

Konuşmasında hükümete gelirken basit, saydam ve anlaşılabilir bir vergi mevzuatı hedeflediklerini, mükellef üzerindeki vergi yükünün de azaltılması gerektiğini söylediklerini anlatan Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlar büyük çapta gerçekleştirildi. Şüphesiz yapılması gerekenler var, aksaklıklar eksiklikler var. 150 kiloya ulaşmış obez vücudu 3 ayda 80 kiloya indireceğim derseniz o insanı öldürürsünüz. Hükümetimiz vergi politikalarında ve maliyenin yeniden yapılandırılmasında bu çerçevede hareket etmektedir. Vergi mevzuatımız bu süreçte makro politikalarla uyumlu hale getirildi. Üretimi, istihdamı destekleyici politikalar üretildi, kayıtdışını caydırıcı adımlar atıldı. Şirket kar payları ile mükelleften çok vergi alan, şampiyon ülkeler arasında yer alıyorduk, bugün OECD'de bu alanda en az vergilendiren ilk 5 ülke arasındayız. KDV oranları düşürüldü, yatırımlara çok büyük kolaylıklar getirildi. Vergilerde indirim yapılırken vatandaştan bir şey mi esirgendi? Vatandaşa ekstra vergi yükleri gibi bir şey mi var? Hayır."

Bir ülkeye küresel sermaye gelmesinin, o ülkenin maliyesinin de ekonomisinin de doğru yolda olduğunu gösterdiğini ifade eden Bakan Çelik, 2002 yılında 1,1 milyar dolar olan Türkiye gelen küresel sermaye miktarının, sadece 2007'nin ilk dört ayında 14 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Bakan Çelik, "Dünya devleri sağlam olmayan yere gitmezler, arazisi sağlam olmayan yere ev yapmazlar" dedi.

AK Parti hükümetinin en çok kamu net borç stoku açısından tenkit edildiğine de işaret eden Çelik, şöyle konuştu: "Zaman zaman vatandaşlar da bana soruyor, ben diyorum ki (Hasan Basri Aktan devlet memuru, 1 milyar geliri var, 5 milyar borçlanıyor. Benim gelirim 20 milyar, 50 milyar borçlanıyorum. Şimdi kimin borcu fazla? Hasan Beyinki. Hasan Bey gelirinin 5 katı, ben 2,5 katı borçlanmışım... Bazı insanlar karamsar bakış açısına sahip olmayı, müzmin muhalif olmayı hayat tarzı edinmiştir. (Bu olmaz, başarılmaz) diyen insanlar şimdi (Başarıldı ama...)diye başlıyor. Sosyal devlet kavramının bir tarafı eksik mi? Hayır, bütçede en yatırımcı kuruluşun bakanıyım. Maliyeci ne kadar toplarsa, bize o kadar çok verecek. Eğitime yapılan harcamaları masraf görmüyoruz, yatırım olarak görüyoruz. Bu dönemde vatandaş sosyal devleti iliklerine kadar hissetmiştir."

Bakan Çelik konuşmasının son bölümünde de Türkiye'de vergi bilinci oluşması ve insanların küçük yaştan itibaren sadece nimetlere değil, külfetlere de katlanılması bilinci yerleştirilmesi için ders kitaplarında vergi konusuna yer verdiklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber