Tekstilde sipariş kuyruğu

Çin-ABD ticaret savaşı nedeniyle siparişler Türkiye'ye kaydı. Inditex, Ralph Lauren, H&M, Li Fung, Wall Mart, Primark gibi devler Türk tekstilcilerin kapısında kuyruğa girdi. 20 bin tesis full kapasite çalışıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2019 09:15, Son Güncelleme : 02 Nisan 2019 09:06
Tekstilde sipariş kuyruğu

Hem işgücü maliyetleri hem de kalite açısından Avrupa'nın tekstil üretiminde vazgeçemediği Türkiye, Çin-ABD savaşları nedeniyle Uzakdoğu'dan dönen siparişin adresi oldu. Yoğun talep nedeniyle tekstilciler, yurtdışından gelen siparişin yüzde 20'sini kapıda bekletiyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hadi Karasu, "Mevcut kapasite ile Inditex, Ralph Lauren, H&M, Li Fung, Wall Mart, Primark gibi dev markaların ilave yüzde 20'lik siparişi ne yazık ki kapıda bekliyor. Bu durumu çözmek için acilen makine yenileme yatırımı gerekiyor" dedi. Avrupa'nın bir ara Afrika pazarını da denediğini ancak Türkiye ve Çin dışında hammadde ve servis ağını başarabilen başka bir ülke olmadığını vurgulayan Karasu, "Avrupalı bir marka, rafta malı boşaldığında 2-3 haftada Türkiye'den tedarik edeceğini biliyor" ifadelerini kullandı. Üretim hattındaki makinelerin yazılım ve donanım yenilemelerinin yapılarak mevcut kapasitenin yüzde 20 artırılabileceğinin altını çizen Karasu, "Üretim tesisleri yüzde 76 kapasiteyle çalışıyor. Bu makinelerle zorlasalar da yüzde 80'in üzerine çıkamıyorlar. Teşvikli bölgelerde bize yer versinler, makineleri götürüp üretelim" dedi.

YERLİLER DE BEKLİYOR

BMD çatısı altındaki markalarla da yerli malla yerli üretim hedefiyle bir çalışma başlatmaya hazırlandıklarını ifade eden Karasu, şu bilgiyi verdi: "Yerli markalar ile üreticiler arasında oluşturulacak bir kümelenme modeli için çalışıyoruz. Mevcut makinelerin teşvikli bölgelere götürülmesi, modernizasyon teşviklerinden de küme firmalarının yararlandırılması ile yerli markaların üretim ihtiyacının yüzde 100 yerli üretim ile karşılanması sağlanabilir. Bu modelle ithalatın da önüne geçip 3-4 milyar dolar ülkede kalabilir."

21 MİLYAR DOLARLIK IHRACAT MÜMKÜN

Bu teşviklerin yatırım iştahında olan sektöre sağlanması halinde 2018'de 17.6 milyar dolar olarak gerçekleşen hazır giyim ihracatının 2 - 3 yıl içinde yüzde 20 büyüyerek 21 milyar dolara çıkmasının mümkün olduğunu belirten Karasu, "Bununla birlikte iç piyasada da 110 milyar TL'lik üretim hacminin yarattığı döviz çıktısını, yaratılan ilave kapasite nispetinde de durdurmuş oluruz. 2014'te 3 milyar dolar olan, bugün ise 1.8 milyar dolar seviyesine kadar gerileyen hazır giyim ithalatı bu sayede ya tamamen ortadan kalkar veya çok önemli bir oranda geriler" şeklinde konuştu.

5 MİLYAR DOLARLIK ILAVE GELIR

Mevcut durumda dahi 15 milyar dolar net döviz girdisi sağlayan sektörün yeni yatırımların tamamlanmasını takiben net döviz girdisini 20 milyar doların üstüne çıkarabileceğinin altını çizen Karasu, "Bu proje üç yılda ülkemizin dış ticaret açığına ilave yaklaşık net 5 milyar dolarlık pozitif katkı sunabilir" dedi. Hükümetin bu konuda çok hızlı hareket ettiğini vurgulayan Karasu, Hazine ve Maliye Bakanı ile görüşeceklerini ve modelin 2-3 yılda hayata geçirileceğini kaydetti.

PINAR ÇELİK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber