Hacizlik olduysanız dikkat

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 16 Ağustos 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi Kartı Batağından Kurtulma Reçetesi

Kart borcunuz yüzünden icra takibi başladıysa, itiraz etmek için nedenleriniz olabilir...

***

Hacizlik olduysanız dikkat

Kredi kartı borcunuzu ödemediniz ve idari takip sırasında da borç kapatılamadı ve icra takibi başladıysa, itiraz etmeniz için nedenleriniz olabilir. Bunları iyi araştırın.

Kredi kartı batağında son nokta, adliyelerde konuluyor. Yıllardır milyonlarca insan haciz kıskacında perişan oluyor. Özellikle 2001 krizinden sonra bankalar hacizlere hız verdi. Tüketicilerin ceketlerine varana kadar alındı. Bankalar genelde dosyaları kendi kadrolu avukatları yerine dışardan primle anlaştıkları avukatlara veriyor. Bunlar da başarabildikleri kadar parayı almaya, buna karşılık olarak yüksek prim elde etmeye bakıyor.

7 GÜNLÜK SÜRE GEÇMESİN

İdari takip sonunda borçlu hakkında ilamsız takip ile haciz işlemi başlatılıyor. Bu tebligatın elinize ulaştığı tarih, itirazınız için çok önemli. Tebligatı aldıktan sonra size 7 günlük bir itiraz süresi veriliyor. Bu süre içinde itiraz etmezseniz borcu kabul etmiş sayılıyorsunuz ve haciz işlemi devam ediyor.

FAİZ ORANLARINA BAKIN

İtiraz ettiğinizde ise haciz işlemi duruyor. Bu kez karşı taraf sizin itirazınızın reddi için dava açıyor. Daha önce ticaret mahkemelerinde görülen kredi kartı davalarına, artık tüketici mahkemelerinde bakılıyor. Bu mahkemeler de genelde 1 yıl kadar sürüyor. Burada bir risk söz konusu. Eğer itirazınız haksız bir gerekçeye dayanıyorsa, borcunuzun yüzde 40 daha artması tehlikesi var. Bu yüzden itiraz ederken mutlaka haklı bir gerekçeniz olmalı. Yüksek faiz mutlaka haklı bir gerekçe. Temerrüt ve akdi faiz oranlarını, dünkü yazımızda da belirttiğimiz gibi Merkez Bankası 3'er aylık dönemlerde açıklıyor. Bankalar bu oranların üzerinde faiz uygulayamıyor. Bir de yaptığınız harcamalar ile size çıkartılan ana parayı karşılaştırın. Böylece borcun tamamına veya bir kısmına itiraz edebilirsiniz. Ayrıca sözleşmenin Kredi Kartı Kanunu'na uygun olup olmadığını da kontrol edin. Dilekçenizi ilgili icra dairesine hitaben yazın. Ayrıca dosya numarasını da belirtin. İtiraz edeceğiniz konuları, gerekçelerinizle birlikte açıkça yazın. İtiraz ettiğiniz net ifadeyle belli edilmeli. Bankayla anlaşma yoluna gitmek de bir çözüm. Burada borcunuzu sabit bir rakama getirmeye çalışın. Faizin işlemeye devam etmesi, borcun kapatılamaması demektir. Borcunuzu yasal faizle belirleyin ve bunu bankayla anlaşarak sabit taksitlere bölün. Kaç ayda ne kadar ödeyeceğinizi bilin.

FARUK ERDEM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber