12 yıllık kesintili eğitime geçilecek... Peki kesintili eğitim nedir?

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Eylül 2007 10:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 12 yıllık kesintili eğitimi başlatacaklarını açıkladı. Buna göre, 5+3 uygulamasından 8 yıllık zorunlu eğitime geçen Türkiye, şimdi 8+4 uygulamasıyla 12 yıllık kesintili eğitime hazırlanıyor. Çelik, "Biz 2012 yılında ortaöğretimde yüzde 90'lık okullaşma oranına vardığımız zaman, artık Türkiye kesintili olmak üzere 12 yıllık zorunlu eğitime geçebilir. Hükümetimiz bunu da hedef olarak koymuştur" dedi.

HÜSEYİN Çelik, dün 58. ve 59. hükümetler döneminde eğitim konusunda yaptıkları çalışmaları ve 60. hükümetin eğitim konusundaki hedeflerini anlattığı bir basın toplantısı düzenledi. 60'ıncı hükümetin "muhafazakar bir hükümet" olduğuna dikkat çeken Çelik, bunu "Bizim kültürel ve moral alanla sınırlı bir muhafazakárlığımız var. Bu geçmişe ait bazı uygulamaları benimseyen muhafazakárlık değil. Devleti yeniden yapılandırmada, ekonomi alanında muhafazak ár değiliz" sözleriyle dile getirdi.

Çelik, yeni anayasada eğitimle ilgili öngörülen değişikliklerin hayata geçirileceğini belirterek, özellikle mevcut anayasada yer alan yükseköğrenimle ilgili 130. ve 131. maddelerin değişeceğini, yükseköğretimin ihtiyaç duyduğu üniversite reformunun da gerçekleşeceğini ifade etti. Çelik, şunları söyledi:

25 BİN ÖĞRETMEN

Bugün itibariyle ihtiyaç duyulan öğretmen sayısı 25 bin. Önümüzdeki günlerde de 10 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapacağız. Üniversitesi olmayan il kalmayacak. Şırnak, Hakkari, Iğdır, Ardahan, Gümüşhane, Bayburt, Bartın, Yalova ve Tunceli'de 9 yeni üniversite açacağız.

KESİNTİLİ EĞİTİM

Seçim beyannamemizde ve hükümet programında yer verdiğimiz gibi kesintili 12 yıllık eğitim uygulamasını hayata geçireceğiz. Biz 2012 yılında ortaöğretimde yüzde 90'lık okullaşma oranına vardığımız zaman, artık Türkiye kesintili olmak üzere 12 yıllık zorunlu eğitime geçebilir. Hükümetimiz bunu da hedef olarak koymuştur. ÖSS'de yapılacak değişiklikte YÖK ile işbirliği yapacağız. Ortaöğretim müfredatında da köklü değişiklikler yapacağız. OKS bu yıl bu haliyle son kez uygulanacak. Bu sene 8. sınıflar OKS'ye, 6. ve 7. sınıflar Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) girecek.

ÖNCELİK MESLEĞE

Başbakanımızın da önem verdiği sektörel mesleki teknik eğitim hükümetimizin öncelikli hedefi olacak. Mesleki ve teknik eğitimde hedefimiz yüzde 65. Bu okullara yoğun bir rağbet var. Ancak bu rağbet katsayı problemi ortadan kalkacak beklentisine dayanmıyor. Gerekirse ikili öğretime geçip, onları yatılı okullara yönlendireceğiz.

Kesintili eğitim nedir?

12 yıllık kesintili eğitim uygulamasında, 8 yıllık zorunlu eğitimle bir ilköğretim okulunda okuyan öğrenci, bu 8 yılın sonunda lise eğitimini istediği bir ortaöğretim kurumunda devam edebilecek. İlköğretimde 8 yıl zorunlu olduğu için öğrencinin birinci sınıftan başlayıp 8. sınıfa kadar kesintisiz eğitim görmek zorunda. Ancak, kesintili eğitime geçilince, öğrenci ilköğretimi bitirdikten sonra istediği bir lise türüne devam edebilecek. 8+4 yıl olması bu sistemin kesintili olduğu anlamına geliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber