Piyasalarda coşkulu gün!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 17:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ABD Merkez Bankası'nın faizleri piyasaları rahatlatacak şekilde indirmesi etkisini Türkiye'de de gösterdi. Güne hızlı bir yükselişle başlayan borsa günü yüzde 6,70'lik artışla tamamladı. Dolar 1,24'ün altına geriledi.

AA - ANKA

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarını yarım puan indirerek yüzde 4,75'e çekmesine bağlı olarak piyasalar açılışla birlikte olumlu tepkiler verdi.

Dün 50.500,93 puandan kapanan İMKB Bileşik Endeksi 1.963,14 puan birden artarak bugüne 52.464,07 puandan başladı. Açılışta, hisse senetlerinde düne göre ortalama artış yüzde 3,89'u buldu.

Böylece İMKB Bileşik Endeksi 8-9 Ağustos tarihlerinde bulunduğu seviyelere yükseldi. İMKB Bileşik Endeksi 23 Temmuz günü kapanışta 55.625,44 puanla kapanış, 24 Temmuz günü 1. Seansta ulaştığı 56.309,76 puanla da zirve rekoru kırmıştı.

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 2.276,44 puan artarak 52.777,37 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 4,51 değer kazandı.

İKİNCİ SEANS

Günün ilk yarısını hızlı yükselişle tamamlayan borsa, ikinci seasta da bu eğilimini sürdürdü, ancak alım dalgası sabahki kuvvetini yitirdi. Bileşik Endeks, yüzde 6,70'lik artışla günü tamamladı.

Böylece İMKB'nin, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarını yarım puan indirerek yüzde 4,75'e çekmesine gösterdiği tepki, 22 Temmuz Genel Seçimi sonucuna gösterilenden daha yüksek oldu. İMKB Bileşik Endeksi, 22 Temmuz Genel Seçimi sonrasındaki ilk işlem günü olan 23 Temmuz Pazartesi gününü ortalama yüzde 5,08'lik artışla kapatmış, 55.625,44 puanla kapanış rekoru kırmıştı.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 1.106,71 puan artarak 53.884,08 puandan kapandı.

Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 2,10 değer kazandı.

İlk seanstaki 2.276,44 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 3.383,15 puan yükseldi.

Hisse senetlerinin günlük ortalama değer artışı yüzde 6,70'i buldu.

DOLAR

Dövizde de 22 Temmuz genel seçimleriyle birlikte oluşan tek parti iktidarına bağlı olarak gelinen seviyenin altı test edildi. Dün 1,2650 YTL'den kapanan dolar bugün açılışta 1,2450 YTL'ye, 1,7550 YTL olan avro da 1,7350 YTL'ye geriledi.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,2370 YTL, avronun satış fiyatı 1,7270 YTL oldu.

Piyasanın kapanışı itibarıyla Kapalıçarşı'da 1,2340 YTL'den alınan dolar 1,2370 YTL'den satılıyor. 1,7240 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,7270 YTL oldu.

24 Temmuz'da dolarda 1,2450, avroda da 17200 seviyeleri görülmüştü.

FAİZ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, dünkü kapanışa göre 0,52 puan azalarak yüzde 16,93'e geriledi.

Bu tahvilin basit getirisi de yüzde 17,82'den kapandı.

Bu kağıdın dünkü kapanıştaki basit getirisi yüzde 18,39, bileşik getirisi yüzde 17,45 olmuştu.

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarı'nda gecelik işlemler tek oran yüzde 17,25'ten yapılıyor.

UZMANLAR NE BEKLİYOR?

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz indiriminin piyasalara olumlu yansıdığını belirterek, "Hava bu kadar pozitif iken orta ve uzun vadede hükümet, yapısal reformlara süratle başlamalı, cari dengeyi destekleyecek mikro reformları uygulamaya koymalı. Çünkü yaşanan sorun tek bir faiz indirim kararıyla çözülecek bir sorun değil" dedi.

FED'in 0,50 puanlık faiz indirim kararına ilişkin değerlendirme yapan Salar, FED'in kısa vadede aldığı kararın, yaşanan türbülansı gidermek için radikal bir adım olduğunu kaydetti.

FED'in piyasaların beklentisinden daha fazlasını verdiğini belirten Salar, bunun mutlaka olumlu yansımaları olacağını, ancak birtakım yan etkilerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Salar, FED'in kararının gerekçesinin, makro ekonomik değil, finansal piyasalardaki türbülanstan kaynaklandığını vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi:

"Böyle olunca da orta vadedeki yansımaları sorgulanacaktır. Dolayısıyla orta vadede ABD enflasyon rakamı ve büyüme oranının etkisinin irdelenmesi önemli. Enerji, emtia ve gıda fiyatlarında artış var, enflasyonda yukarı gidiş riski var. Bunun üstüne bir de faiz indirimi gelince, orta vadede enflasyon hedefine ulaşmada zorluk yaratabilir." Salar, alınan kararın etkisiyle ABD'de ve dünyada, önümüzdeki dönemin piyasalar açısından data bağımlısı olarak geçmesine neden olacağını aktardı.

FED'in 0,25'lik indiriminin "sizlere manevi desteğim var", 0,50 puanlık indiriminin ise FED'in elini taşın altına koyarak "Zararların absorbe edilmesinde elimden geleni yapacağım" anlamına geldiğini ifade eden Salar, kararın Türkiye'ye de olumlu yansıdığını dile getirdi.

Murat Salar, "Hava bu kadar pozitif iken orta ve uzun vadede hükümet, yapısal reformlara süratle başlamalı, cari dengeyi destekleyecek mikro reformları uygulamaya koymalı. Çünkü yaşanan sorun tek bir faiz indirim kararıyla çözülecek bir sorun değil" dedi.

Salar, birkaç gün sonra piyasalara realizasyon gelebileceğini kaydetti.

"FED DE DURGUNLUKTAN BIKTI"

Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Onur Oğuz da FED'in yarım puanlık faiz indiriminin "cesurca" olduğunu belirterek, bunun İstanbul ve Avrupa borsalarında yukarı yönlü sert çıkışlara neden olduğunu anlattı.

FED'in bu kararının, "FED'in de durgunluktan bıktığı" şeklinde yorumlanabileceğini ifade eden Oğuz, bu kararın Türkiye gibi yüksek faiz veren ülkelere sıcak para girişini olumlu etkileyeceğini kaydetti.

Oğuz, kısa vadede sert tepki olmayacağını, Borsaya olan olumlu etkisinin birkaç gün süreceğini dile getirerek, 2008'in ilk yarısında ABD'deki büyüme ve enflasyon verilerinin önem arz edeceğini söyledi.

Fortisbank Başekonomisti Haluk Bürümcekçi de uzun süredir bu indirimin konuşulduğunu, son hafta indirim beklentisinin 0,25 olarak şekillendiğini anlatarak, beklentinin üstünde olan indirim kararına piyasaların tepkisinin olumlu olduğunu kaydetti.

"Borsaya yansıyan yükselişin trend şeklinde olacağını düşünmüyorum" diyen Bürümcekçi, bu dönemde Temmuz ayı sonundaki kayıpların yerine konacağını, kayıpların geri alınacağını ifade etti.

TEMKİNLİ YAKLAŞALIM

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı:

"Yarım puan düzeyindeki indirim kısa vadede piyasaları çok rahatlatacak. Orta vadede olumlu havanın sürmesi için uluslararası piyasalarda mali şirketlerin bilançolarındaki sorunları bu süreçte gidermeleri gerek. Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indiriminin piyasaları kısa vadede rahatlatmadı. Ancak uluslararası piyasaları gözleyen Türk piyasasında bu karar kısa vadede ciddi kredi yatırımlarına dönüşecebilir. Eğer bu indirim, ABD'de ekonomik büyüme oluşturmaması durumunda orta vadeye ertelenen daha büyük bir dalgalanma ve kriz doğurabilir.

-"MAKRO GÖSTERGELER BELİRLEYİCİ OLACAK"-

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Ali İhsan Gelberi:

"Bundan sonra önemli olan, bu faiz indirimi kararının makro ekonomik göstergeleri nasıl etkileyeceğidir. Şu anda piyasalarda iki tez var: Birincisi, 1998 yılından sonra ABD ekonomisinin diğer ekonomilerle ilişkilerinin zayıflaması nedeniyle ABD ekonomisindeki olumsuz gelişmelerin diğer ülkeleri çok fazla etkileyemeyeceği yönünde. İkincisi ise, dünya ekonomisinin yüzde 30'unu oluşturan ABD ekonomisinde yaşanan olumsuzlukların her halükarda diğer ülke piyasalarını etkileyeceği doğrultusunda. Bu iki tezden hangisinin doğru olduğu, önümüzdeki günlerde piyasanın faiz indirimine vereceği tepkilerle netleşecek. FED, 30-31 Ekim ve 11 Aralık'ta iki toplantı daha yapacak. Bu toplantılardan çıkacak kararlar da gelecek dönemin nasıl şekilleneceği konusunda büyük önem taşıyor."

-"TÜRKİYE, İNDİRİM KARARINDAN OLUMLU ETKİLENECEK"-

TEB Yatırım Başekonomisti Sertan Kargın:

"FED'in faiz indirimi kararı, ABD ekonomisinin büyümesinde bir yavaşlama olduğunun açık bir kanıtıdır. Bu da ABD'nin piyasalar açısından kredibilitesini düşürecek bir unsurdur. FED Başkanı Bernanke'nin 'Mevcut bütçe açığı, cari açık ve enflasyonist baskıların birlikte devam etmesi mümkün değil' açıklaması önemli. Bundan sonra FED, makro ekonominin gerçekleri ile piyasa beklentileri arasında ciddi bir denge kurmak zorunda. Türkiye, faiz indirimi kararından olumlu yönde etkilenecektir. Ancak, imalat sanayii ihracata dayalı olan Türkiye'de, bu alanda bazı olumsuz gelişmeler yaşanabilir. Orta gelir grubunun sıcak paraya olan yöneliminde bir artış olabilir. Önümüzdeki dönemde doların değer kazanması uzak bir ihtimal. Faiz indirimleri devam ederse, dolar kuru düşmeye devam edecektir."

-"PİYASALARDAKİ RAHATLAMA KALICI OLMAZ"-

İktisat Yatırım Araştırma Direktörü Muhittin Küley:

"Geçtiğimiz haftalarda ABD'deki açıklanan işsizlik rakamları, ABD ekonomisinde resesyon endişelerini yeniden canlandırmıştı. Faiz indiriminin ardından bu anlamda bir rahatlama yaşansa da, bu rahatlamanın uzun vadede kalıcı olacağını söylemek zor. ABD şirketlerinin 3. ve 4. çeyrek bilançolarında açıklayacakları rakamlar büyük önem taşıyor. Özellikle hisse fiyatlarındaki hareketliliğe dikkat edilmeli. Faiz indirimi kararı, FED için de ciddi bir politika değişikliğine işaret ediyor. Son dönemde petrol, buğday ve altın gibi emtiaların fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Bu durum önümüzdeki dönemde küresel anlamda enflasyonist baskıları tetikleyebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber