Rektörün göremediği başarı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Eylül 2007 22:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006 ÖSS'sinde Türkiye ikincisi olan başörtülü öğrenci Ayşenur Çoban, ODTÜ rektörü Akbulut'a cevap verdi: Türkiye'de giremeyeceğim hiçbir okul yoktu. Ama normal lise mezunu olmadığım için yurtdışına gitmek zorunda kaldım.

İSMAİL ZELVİ/İSTANBUL

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut'un ?Bu türbanlı öğrenciler Türkiye'de ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi'ni falan kazanmış değil. Türbanlılar, sınavda Açık Öğretim akülteleri'ne bile girecek puan alamadıkları için yurtdışında eğitim görmeyi tercih ediyorlar? sözleriyle başlayan tartışma sürüyor. Başörtülü öğrenciler, başarısız oldukları için değil, katsayı adaletsizliği sebebiyle istedikleri bölümlerde eğitim yapma imkanları bulamadıklarını belirtiyor.

2006 ÖSS'de Türkiye Sözel 1'de Türkiye ikincisi olan, şu anda eğitimini Chicago'da sürdüren Ayşenur Çoban önce başarılarını sıralıyor:

HER OKULA GİRERDİM

?Ben 2006 yılında Sözel 1'de 292 puan alarak Türkiye ikincisi oldum. Sözel 2'de Türkiye yedincisi, Sayısal 1'de Türkiye 101.'si oldum. Normal bir liseden mezun olsaydım puanıma 80 puan daha eklenmesi gerekiyordu. Bu da Türkiye'de giremeyeceğim hiçbir okulun olmadığı anlamına geliyor.?

Ayşenur Çoban, Akbulut'un sözleri için de şunları söylüyor:

?Sayın rektörün ÖSS'de barajı geçen bütün öğrencilerin açık öğretimde okuyabileceklerini bilmesi gerekir. Türkiye'de Lise'yi bitiren bir öğrenci barajı geçemiyorsa, bu eğitim sisteminin bir ayıbıdır. Önceki yıllarda İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin aldıkları Türkiye dereceleri ortada. Katsayı adaletsizliği ile öğrencilerin yaptıkları soruları daha az puanla çarparak meslek lisesi öğrencilerinin önü kesiliyor. Bu da öğrencinin başarısızlığı gibi gösteriliyor.

TÜRKİYE 7'NCİSİYDİ AMA...

Ayşenur Çoban'ın 1999 ÖSS sınavlarında Türkiye 7.'si olan ablası Hümeyra Çoban ise, ? 1999'da girdiğim sınavda Sözelde Türkiye 7.si, sayısalda Türkiye 542.'si oldum. Yasaklar yüzünden Yakın Doğu Üniversitesini tercih etmek durumunda kaldım. Eğitimciler, başarılı öğrencilerin önlerine set çekmek yerine onları başarılı yapmanın yollarını aramalılar? dedi.

Eksen Dersanesi Genel Müdürü Hüseyin Korkut da mevcut katsayı uygulaması nedeniyle meslek lisesi öğrencilerinin ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ başta olmak üzere birçok üniversiteye girmelerinin imkansız hale getirildiğini vurguladı.

Çok iyi net yapmama rağmen kazanamadım

ÖSS'de çok iyi sonuç almasına rağmen katsayı hesaplaması nedeniyle herhangi bir üniversiteye yerleştirilemediğini söyleyen Selma Yaşa isimli bir başka öğrenci, ?İzmit İmam Hatip Lisesi mezunuyum. Katsayı uygulamasının başladığı 1999'da ÖSS'ye girdim. Çok iyi net yapmama rağmen puanımın 0,8 yerine 0,3'le çarpılmasından dolayı hiçbir okula yerleşemedim. Bu nedenle de Viyana'da Ekonomi ve İşletme okudum? dedi. ODTÜ rektörü açıklamasını ?talihsizlik? olarak değerlendiren Yaşa, ?Üniversitede bütün görüşler rahatça tartışılabilmeli. Fikirler özgürce tartışılmazsa o üniversite bir şey veremez? diye konuştu. Yaşa, katsayı uygulamasının sadece İmam Hatiplileri değil tüm meslek lisesi mezunlarını mağdur ettiğini bu nedenle de kalifiye eleman ihtiyacının ortaya çıktığını da dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber