Sahurda sağlıklı beslenme önerileri

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 27 Eylül 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğün sayısının azaldığı Ramazan ayında beslenme açısından sahur, iftardan daha çok önem taşıyor. Diyet Formula'nın Diyetisyeni Yasemin Batmaca "Sahurda dengeli beslenerek günlük enerji ihtiyacı karşılanabilir" diyor.

Günlük öğün sayısının çok azaldığı Ramazan döneminde, özellikle sağlığınızı, vücudunuzun ve yavaşlayan metabolizmanızın dengesini koruyabilmek için, normalde çok dikkat ettiğimiz ana ve ara öğünlerimizi atlamadan tüketmeye çalışmak gerekiyor. Aslında diyetisyenlerin, alışkanlık haline gelmesi için önemle vurguladığı günün en önemli öğünü yani kahvaltı anlamına gelen sahur, bu süreçte büyük önem taşıyor. Diyet Formula diyetisyeni E. Yasemin Batmaca Ramazan'da sğlıklı beslenebilmenin sadece iftardan değil ibaret olmadığını, sahurda itibaren beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor; Ramazan boyunca daima, doğru içerikli bir sahur öğünü tercih edilmeli. Yeterli ve dengeli bir sahur ile tüm gün ihtiyacınız olan enerji dengeniz için ilk pozitif adımı atmış olursunuz. Sahurdaki seçenekler şunlar olabilir:

SAHUR SEÇENEKLERİ:

Sahurda kahvaltı tercih edenler için: Tam tahıllı ekmek, peynir, zeytin, eğer şeker hastalığı vb. sakıncası yoksa aşırı tüketmemek kaydıyla, doğal reçel, bal veya pekmez, domates, salatalık, kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, tere, roka ve diğer yeşillikler, tüketilebilir. Bu kahvaltı karbonhidrat, yağ, protein, posa, vitamin ve mineraller içerir ve dengeli bir kahvaltıdır. Tahıllı ekmekli tost veya sandviç, tercihen prebiyotik yoğurt, bol salata ve/veya sebze içeren bir öğün de yine doyurucu, sindirimi kolay ve dengeli olacaktır.

TERCİH YEMEKSE

Aşırı yağ içermeyen sebze yemeği, tahıllı ekmek, tercihen prebiyotik veya yarım yağlı/yağsız yoğurttan oluşan bir menü de yine dengeli, posa içerdiği için doyurucu bir mönü oluşturabilir. Ayrıca, karbonhidrat, posa, vitamin ve mineral içeren; tam tahıllı besinler (tam tahıllı kahvaltılık gevrekler veya müsliler, kepekli, yulaflı, çavdarlı veya çok tahıllı ekmek vb. ürünler), aşırı miktarda olmayan meyve uygun olabilir.

PiDEYE DİKKAT EDİN!

Ramazana özel besinlerin başında gelen pidenin orta boyunun sekizde birlik bir diliminin bir dilim ekmek yerine geçtiğini aşırıya kaçmadan tüketimin problem yaratmayacağını söylemek gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta pidenin genelde beyaz unla yapıldığından beyaz ekmek gibi kan şekerini, esmer ekmeğe göre daha hızlı yükselteceğidir. (Miktarlar ve içerikler kişilerin kilo, boy, metabolizma hızı, vücut analizi, sağlık durumları ve beğenilerine göre beslenme uzmanı tarafından dengelenmelidir.) Oruç sağlıklı kişilere farz olduğu için, özellikle düzenli ilaç kullanması gereken, diyabet, hipertansiyon hastaları oruç tutmamalı, farklı bir tedavi sürecinden geçen bireyler ise mutlaka doktorlarından onay aldıktan sonra oruç tutmalıdırlar. Sindirim sisteminde gastrit, reflü vb. şikayetleri olanlar ise, hastalıkları çok ileri derece değilse doktorlarının izin vermesi halinde diyetisyenlerinin önerilerine uygun olarak beslenerek oruç tutabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber