Talim ve Terbiye Kurulu Başkanından SBS açıklaması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2007 17:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YENİ MÜFREDATIN ALGILANMASINDA SORUN YOK

- MEB TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANI PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN:

- "SBS'DE SORULAR TAMAMEN MÜFREDATTAN ÇIKACAKTIR, ÜSTELİK OKS GİBİ BİLGİ CAMBAZLIĞI DA GEREKTİRMİYOR"

- "ÖSS'NİN DE OKS GİBİ YENİDEN YAPILANDIRILMASI BAKANLIĞIN GÜNDEMİNDEDİR"

- "MODELİN TAM BAŞARILI OLMASI İÇİN LİSEYE VE ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞLERDE AYNI UYGULAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"

(FOTOĞRAFLI)

OKTAY İNCE

MERSİN (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, yeni müfredatın algılanması ile ilgili hiçbir sorun yaşanmadığını bildirdi.

Mersin'in Erdemli ilçesinde, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Doğru ile birlikte 1 ilköğretim okulu, 1 düz lise ve 1 Anadolu lisesini ziyaret eden Erdoğan, bu okullarda görev yapan öğretmenlere yeni müfredat ile ilgili bilgiler verdi. Erdoğan, "Eğitimde uygulanan yeni müfredatın algılanması ile ilgili hiçbir sorun yaşanmamaktadır. Uygulamaya dayalı eksiklerin giderilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

OKS'nin önümüzdeki yıldan itibaren tamamen kaldırılacağını belirten Erdoğan, "OKS bu yıl son kez düzenlenecek ve 8. sınıflar son kez OKS'yi alacaklar. Önümüzdeki yıldan itibaren artık bu yıl düzenlendiği gibi bir OKS olmayacak. Bunun yerine 6. sınıflar, 7. sınıflar ve 8. sınıflar Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) tabi tutulacaklar. Bu konuya önceleri kamuoyunda kuşkuyla bakılıyordu. Eğitimciler bunu iyi anlarsa bu bir paradigma değişikliğidir. Özü de OKS'nin yapmış olduğu tahribatın kaldırılmasına

dayanır" diye konuştu.

SBS'nin, OKS'nin 3'e ayrılmış hali olmadığını ifade eden Erdoğan, "OKS'nin ruhu çok farklıydı. OKS'de sorular müfredat dışından çıkmaktaydı. Öğrenciye de büyük stres yaşatıyordu. Oysa SBS'de sorular tamamen müfredattan çıkacaktır. Üstelik de OKS gibi bilgi cambazlığı da gerektirmiyor. Öğrenci bu sınavlarda gerçek seviyesini yansıtabilecek" dedi.

ÖSS'nin de OKS gibi yeniden yapılandırılması gerektiğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu konu da Bakanlığın gündemindedir. Bu topyekün eğitim sistemleri için değişikliğin başlangıcı ve sistem dahilinde bir değişikliktir. Farklılığı sergileyen bir modeldir. Modelin tam başarılı olması için liseye ve üniversiteye geçişlerde aynı uygulamayı düşünüyoruz. 9. sınıflar hariç, onlar çünkü hazırlık sınıfı. Diğer 10. sınıflar, 11. sınıflar ve 12. sınıflar için yine aynı modeli yerleştirmeye çalışıyoruz".

Eğitimde başarı konusuna da değinen Erdoğan, eğitimin her şeyden önce bir gönül işi olduğunu söyledi. Eğitimin gönül işi olduğunu anlayan öğretmen ve öğrencilerin başarılı olduğunun altını çizen Erdoğan, "Türkiye'de eğitimde son yıllarda başarılı olan iller yelpazesi bir hayli değişmiştir. Ankara ve İstanbul'un tekelini başka bölgeler kırmıştır. Artık ülkemizin hiç ummadığımız yerlerinden sınavlarda dereceye giren çocuklarımız çıkmıştır" dedi.

Şartlar ne olursa olsun, başarıya ulaşmada çocukların kendi inisiyatiflerinin çok önemli olduğunun altını çizen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Öğretmelerimiz eğitimin ve öğrencisinin kaderini değiştirecek bir konumda olduğunu görebilmeli. Mersin olarak eğitimde bir motivasyon eksikliğimizin var olduğunu düşünüyorum. Bölgemizi ve Erdemli'yi daha iyi noktalara getirebiliriz. Unutmayalım ki insanlar birilerini örnek alarak bir yerlere gelirler. Bunun için de çocuklarımıza farklı rol modellerini işaret edelim. Öğrencilere bilimde ve sanatta iyi modeller sunalım".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber