TRT'ye BBC modeli

Haber Giriş : 16 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurumda başlayan değişimi anlatan TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz, TRT'yi içine düştüğü bürokrasiden kurtaracakları sözünü verdi. Protokol kanalı olmayacakları sözünü veren Demiröz, İngiliz yayın kanalı BBC'yi örnek alacaklarını söyledi

TRT'nin yeniden yapılandırılması için ne tür hazırlık yapıyorsunuz?

Bürokrasiye boğulmuş. Herhangi bir bakanlık teşkilatının yapısını etkiliyor. Yayıncılık ise dinamik çalışmayı gerektiriyor. Bunun için Avrupa'daki modelleri ayrıntılı bir şekilde incelettik. İngiltere'de BBC, Almanya ve Fransa'daki kurumların hemen hepsi 10 yıl içinde kendisini bir kaç kez revize etti. Bürokrasiyi minimuma indirip, yapıları basitleştireceğiz. TRT'nin bu yapısıyla ciddi bir yayın kurumu olarak ayakta kalması oldukça zor.

Yeni TRT Yasası ile neleri değiştirmeyi hedefliyorsunuz?

Mevcut yasa çağın ihtiyaçlarına cevap veremiyor. Yasamız hazır. Yeni yönetim kurulumuz gelir gelmez onayına sunulup, Başbakanlığa gönderilecek. Ana organımız yönetim kurulumuz olacak. Yasama ve denetim meclisi yönetim kurulu olacak.

TRT'de kaç personel çalışıyor?

8 bin 171 kişi. Asıl önemlisi personelin yaş ortalaması 44. Orta yaşlı bir kitle ile dinamik yayıncılık yapmak çok zor. Personel sayısı çok değil ama nitelikli personel az. BBC, 16 bin 439 saat yayını, 26 bin 665 kişi ile gerçekleştiriyor. TRT ise 42 bin 558 saatlik yayınına karşılık 8 bin 171 personel çalıştırıyor. Sorun, TRT'nin harcamalarının yüzde 44'ünün personel harcaması olmasından kaynaklanması. Özel sektörde iflasın açık ifadesidir.

Reklam gelirlerinin artırılması konusunda bir çalışmanız var mı?

500 milyon dolarlık reklam pastasından 30 milyon dolar alıyor. Devlet memuru eliyle reklam pazarlaması yapmaya kalktığınız vakit, rekabet edemezsiniz. Reklamlar, profesyonel ajanslara devredilebilir. Hak ettiğiniz parayı alabilmek için bunu yapmanız şart.

Haber Dairesi'nde ciddi değişikliklere gidecek misiniz?

Bir bakanın önüne mikrofon koyup, yayınlamayı habercilik zanneden anlayışı değiştireceğiz. Personel buna zorlanmış, direnenler cezalandırılmış. Artık haberi, haberi sunuş biçimini öne çıkarıyoruz. Çeşitliliği artırıyoruz. Balkanlardan, Kafkasya'ya, Ortadoğu'dan Avrasya'ya ve K. Afrika uzanan bir hinterlanda sahibiz. Yeni anlayış, bu coğrafya ile ilgili haberleri de öne taşımamızı gerektirecek.

TRT'ye yönelik son günlerde ciddi eleştiriler başladı?

TRT'nin imkanlarından faydalanmaya alışmış, TRT'yi yönlendirmeye alışmış çevreler var. Menfaatlere dokunduğunuz, belli adamların ayağına bastığınız

vakit sizi hedef tahtasına koyarlar.

Bunun için hazırlıklıyız. Şimdiden başladılar. Niye sporu alırsınız. Süper lig maçını açık açık niye verirsiniz. Bunları bekliyorum ve normal karşılıyorum. Yaptığımız işten eminiz.

Digitürk ile yapılan anlaşmayı eleştirenler var?

Halkın futbola ilgisini biliyoruz.

O beklentiye cevap vermemiz gerekiyordu. Türk futbolunun sağlıklı bir zeminde gelişmesi ve bir anarşi ortamına dönüşmemesi için TRT'nin futbol

yayınlarında yer alması kamunun menfaatinedir. Elbette tenkitler yapılacaktır. Ancak doğru olması ve eleştiri sınırları içinde kalması gerekir.Taraf tutarak, insanları tahrik ederek bir yere varmak doğru bir iş değil.

Kamusal bir amaç güttüğünüz için mi eleştiriyorlar?

Digitürk ile sadece spor esaslı çalışmayı düşünmüyoruz. Dijital teknolojinin nimetlerinden de yararlanmayı düşünüyoruz. Çok farklı projelerde de işbirliği yapmak istiyoruz. Her kurumla çıkarlarımızın örtüştüğü noktada işbirliği yaparız. Bunun eleştirilecek tarafı yok. Açık bir ihaleydi. Önemli olan kuruma fayda sağlayıp sağlamadığıdır.

Farklı dil ve lehçelerde yayınların başında koparılan fırtına dinmiş görünüyor. Bu yayınların seyri ne olacak?

Zor bir karardı. Fakat cesaretle aldık. Şuur altına yerleşmiş bazı korkularla hareket etmenin manası yoktu. Yayın yapmak mecburiyetinde de değildik. Ama Türkiye'nin de önünü açmak, Türk devletine yardımcı olmak kurumun görevlerinden biridir.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber