Bakan Koca: Risk yokmuş gibi davrananları uyaralım

Koronavirüs Bilim Kurulu, telekonferans yöntemiyle toplandı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı. Koca "İşimiz yoksa dışarı çıkmayalım. Maske takalım. Risk yokmuş gibi davrananları uyaralım. İşyerlerimizi ve kurumları uyarmalıyız" dedi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Mayıs 2020 17:56, Son Güncelleme : 13 Mayıs 2020 19:09

Telekonferans yöntemiyle toplanan Bilim Kurulu'nda, koronavirüs ile mücadelede son durum ele alınacak. Vaka artışı ve hastaların durumu değerlendirilecek. Yeni önlemler de masada olacak.

Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı. İşte açıklamadan satır başları

Hayatta unutamayacağımız 10 Mart'ın üzerinden 8 hafta geçti. Bu salgın 21. yüzyıl tarihine geçecek büyük bir olay olduğundan eminiz. 8 hafta uzun bir süre değildir.

Koronavirüs, aynı anda tüm kıtaları saran bir salgındır. Küresel dünyanın küresel salgınıdır.

GÜNLÜK TEST KAPASİTEMİZ 50 BİNE ÇIKMASINA RAĞMEN, BU SAYIDA İHTİYAÇ OLUŞMUYOR

Dün, tüm dünyada 85 bin yeni vaka olmuştur.

Türkiye'de 141 bin hastanın 91 bini sağlığına kavuştu. Günlük test kapasitemiz 50 bine çıkmasına rağmen bu sayıda bir ihtiyaç doğmuyor.

Filyasyon ekiplerimiz, 722 bin kişiye ulaştılar. Hastalığı kaynağında kontrol altına aldık.

Salgının 5. haftasından itibaren istikrarlı iniş seyrindeyiz.

İkinci dönemin ilk günlerindeyiz. Tedbire devam etmeliyiz. Virüs aramızda olmaya devam edecektir. Bir hafta öncesine göre iyi durumdayız. Ama salgın hastalıklar fırsat tutkunudur.

Virüsten korunmamızı sağlayacak kuralları askıya alamayız. Alış veriş için kuyruğa girmek risktir. Belki de hiç belirti göstermeyen birisi size virüs bulaştırabilir.

Geldiğimiz nokta o kadar umut verici ki, sanayi bölgelerinde test laboratuvarı açıyoruz.

Eski günler geri gelmiyor. Müzik grupları artık internete taşındı. Uzaktan eğitim artıyor. Hükümetler aynı şekilde online konferansla toplanıyor. Yeni normaller yeni imkanlar keşfediyoruz.

Yeni hayatımızda AVM kalabalıkları, pazar yeri kalabalıkları, asansör kalabalıkları olmamalıdır. Buna kontrollü sosyal hayat diyoruz.

Sizden beklenen sosyal mesafe ve maske kuralına uymanızdır. Çalışmalar maskenin tek başına bir işe yarmadığını ortaya çıkarmıştır. İkisi beraber işe yaramaktadır. Maske+sosyal mesafe...

Kontrollü sosyal hayatin bize öğrettiği şey "bir şey olmaz" cümlesinin üstünü çizmemizdir.

Örneğin ulaşımda yeni bir düzene geçilmelidir. İşyerleri yeni tedbirler almalıdır. Her sosyal alan yeniden düzenlenmelidir.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI ON 3 GÜN İÇİNDEKİ POZİTİF VAKA'YA GÖRE SİZİ UYARIYOR

Hayat Eve Sığar uygulaması size rehberlik yapıyor. Son 3 gün içinde pozitif tanı konmuş birisi bulunmuşsa risk rehberiniz sizi uyarıyor. Şuan 10 milyon kullanıcısı bulunuyor.

8 hafta tekrar belirtiyorum kısa bir süredir. İşimiz yoksa dışarı çıkmayalım. Maske takalım. Risk yokmuş gibi davrananları uyaralım. İşyerlerimizi ve kurumları uyarmalıyız.

KİMSENİN MASKE VE SOSYAL MESAFE KURALINI İHLAL ETMEYE HAKKI YOK

Yer yer maskenin takılmadığı ve sosyal mesafenin ihlal edildiğini görüyoruz. Bu kesinlikle olmamalı. Bu sadece kişinin kendi sağlığıyla ilgili değil. Hiç kimsenin kendi başına hareket etme hakkı yok. Maske takılmalı ve 1,5 metre sosyal mesafeye dikkat edilmelidir. Kimse bu iki kuralı devre dışı bırakmamalı.

Bağışıklık haritası: Bu testin kimlere yapılacağı TÜİK tarafından belirlendi. PCR testini yapmak istiyoruz. İlave bir antikor testi de yapmak istiyoruz. Haftaya başlamak istiyoruz.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EK ÖDEME

Aile sağlığı merkezi çalışanlarına ek ödeme: Çok yoğun gayret gösteriyorlar. Bu başarıda önemli katkıları olduğunu biliyoruz. Ek ödeme yapılması konusunda çalıştığımızı söylemiştim. Yapılma konusunda bir çalışma içindeyiz.

Üniversite finalleri: Üniversite finallerinin yüzyüze yapılması hareketliliği artıracaktı. Bu nedenle yüzyüze yapılmadan, hareketliliğe yol açmadan, olabildiğince dijital yapılmasını YÖK Başkanlığına bildirdik.

RAMAZAN BAYRAMI'NDA KISITLAMA OLACAK MI?

Ramazan bayramı: Bu bir hükümet kararı. Önümüzdeki günlerde, salgının seyrine göre karar verilir. Şuan Bilim Kurulunun gündemine gelmedi. Gelecek haftaki gündeme göre karar vereceğiz.

PANDEMİ HASTANELERİ İSRAF DEĞİL

Pandemi Hastaneleri israf mı?: Pandemi hastaneleri planlanırken prefabrik yapılar olarak yapıldı bugüne kadar, daha sonra devre dışı kalıyordu. Biz ise hastaneleri yaparken yoğunluk oranımız yüzde 32 idi. Biz bu hastaneleri yoğunluğumuz yüzde 90 diye yapmadık. Çok amaçlı yaptık. Deprem için, salgın için hastanelerimiz var mı? Onun için çok amaçlı hastane adını koyduk. Bunu sadece salgın hastanesi diye düşünmedik. Yeri geldiğinde sağlık turizmi için de kullanabiliriz. Hem deprem hem de afetler için, uçak ve ambulans gibi hastanın naklinin kolay yapılabileceği bir alan olarak görüyoruz.

CAMİLER NE ZAMAN AÇILACAK?

Camiler açılacak mı? Şuan Bilim Kurulunda gündeme gelmedi. Önümüzdeki günlerde gündeme gelebilir. .

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber