Kart borcunu başka kartla ödeme dönemi bitiyor.

Haber Giriş : 20 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Batık kredi kartı borcu 500 trilyonu bulunca, BDDK tek maaşla her bankadan ayrı kart almayı yasaklıyor. Çıkarılacak yasayla kredi kartı verilmesi zorlaştırılacak.

Altı ayda 10 milyar doları bulan cari açığı şişirdiği gerekçesiyle tüketici kredilerine gelen önlemlerin ardından şimdi de harcama ve sayı olarak sürekli rekor kıran kredi kartları için 'acil önlem paketi' geliyor. Birçok vatandaşın cüzdanında, maaşını kat kat aşan limitlere ulaşan çok sayıda kart taşıması ve tüketicinin artık bir kartın borcunu diğeriyle öder duruma gelmesinden rahatsız olan BDDK 'acil önlem paketi' için harekete geçti. BDDK'nın yeni tedbirleri bankaları kredi kartı sayısını azaltmaya ve kart limitlerini düşürmeye zorlayacak. 'Acil paketin', bir ay içinde çıkacağı belirtilen "Kart Yasasını bile beklemeden hayata geçireleceği belirtiliyor. Söz konusu uygulamanın ardından çıkarılacak yasayla da kredi kartı verilmesi zorlaştırılacak.

Her cüzdanda 10 tane kart olmaz

Şu anki mevcut uygulamaya göre örneğin 1 milyar lira geliri olan tüketici, bu gelirini beyan ederek A, B, C, D, E bankasının her birinden 1'er milyar limitli 5 ayrı kart alabiliyor. Bu sayede aylık 5 milyar lira limite ulaşıyor. 1 milyar liralık gelirinin üzerinde borçlanınca da borcu borçla yönetmeye, olmayan, kazanmadığı parayı harcamaya başlıyor.

Bankalar Özsermaye artırımına gidecek

Bu yöntemi dikkate alan BDDK'nın getireceği önlemlerin öncelikle bu sistemi çözmeye yönelik olacağı belirtiliyor. Bir kişinin farklı bankalardan aldığı çok sayıda kartla yüksek kredi limitlerine ulaşmasının engelleneceği kaydediliyor.

BDDK bankaların kredi kartı için ayırdıkları özsermaye miktarını da yükselterek, kart enflasyonu ve hızlı harcama alışkanlığının önüne set çekecek.

Bankalar verdikleri her kredi için karşılık olarak belirli bir miktarda özsermaye bulundurmak zorunda. Bu kredi kartları için de geçerli. Şu anda bir banka, müşterisine verdiği 1 milyar limitli kredi kartı karşılığında toplam 20 milyon lira, yani yüzde 2 özkaynak bulunduruyor (Türkiye'de kredi kartlarının toplam limiti 30 katrilyon lira olarak tahmin ediliyor. Bu durumda bankalar söz konusu limit için 600 trilyon liralık özkaynak ihtiyacı duyuyor) Ancak müşteri krediyi kullanırsa oran dört kat artarak yüzde 8'e çıkıyor. Böylece banka 1 milyar liralık harcama karşılığında ek olarak 80 milyon liralık özsermaye bulundurmak zorunda kalıyor. (Türkiye'de halen 9.5 katrilyon liralık kredi kartı harcaması olduğu düşünülürse bu rakam bankalara 800 trilyon liraya yakın bir özkaynak bulundurma zorunluluğu yüklüyor).

Bu da bankacılık sistemi özsermayesinin yaklaşık yüzde 2'si kadar bir büyüklüğe denk geliyor. Karşılık oranı iki kat artırılırsa, ya bankalar kredi kartı verirken frene basacak ya da sermayelerini artırmak zorunda kalacak. Bu da sektörde kredi kartları için yeni bir sermaye artırımı döneminin başlaması anlamına gelecek.

Karttan 10 katrilyon çektik 500 trilyonu ödeyemedik

Ekonomi yönetimini 'acil' önlem almaya yönelten kart harcamalarındaki dejenerasyonun en önemli ayaklarından biri de geri dönmeye kredilerdeki hızlı tırmanış. Kredi kartı borcunu ödemeyen tüketicilerden oluşan ve "kara liste" diye bilinen sorunlu müşteri sayısı yılın ilk ayında yaklaşık 47 bin kişi arttı. Büyük krizin yaşandığı 2001'den sonraki en yüksek seviyeyi temsil eden söz konusu rakam neredeyse 2002 yılının tümündeki sorunlu müşteri rakamına eşit düzeye ulaştı. Ocak-Haziran döneminde sorunlu kredi kartı alacakları ise yüzde 40 büyümeyle 526 trilyon 89 milyar liraya ulaştı. Bu rakam geçen yıl 391 trilyon lira seviyesindeydi.

Bilgin: Borçla kurulan saadet zincirinden çok rahatsızız, önlem alacağız

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin Türkiye'de kredi kartı kullanımında yanlış uygulamalar olduğunu ve özellikle bazı tüketenlerin birden fazla bankadan aldığı kredi kartıyla saadet zinciri şeklinde yaşamaya başladığını söyledi. Bu tüketicilerin artık bir kredi kartından çektiği krediyle, diğer bankanın kartına olan borcunu öder duruma geldiğini vurgulayan Bilgin, "Biz asıl bu durumdan rahatsızız" dedi.

Bankaların sokaklarda kredi kartı dağıtmaya başladıklarını ve bu ürün hakkında net bir düzenleme olmadığını kaydeden Bilgin, kredi kartlarıyla ilgili hazırlanan yasayı bir ay içinde çıkartmayı planladıklarını vurguladı. Bilgin tüketicinin kredi kartlarıyla ilgili yanlış davranışlarını önlemek için bankalara yönelik olarak bazı acil tedbirler getireceklerini ifade etti. Bilgin alınacak tedbirlerin sektörde bir alarm durumu anlamına gelmediğini, ancak BDDK olarak görevlerinin sorun çıkmadan engellenmesi olduğunu belirtti.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber