Abant İzzet Baysal Üniversitesi devlete kira ödüyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2007 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin kira endişesi

BOLU (CİHAN)-Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç, kampus için yer alan 270 dönümlük arazi için orman kapsamında olduğu gerekçesiyle devlete yıllık 35 bin YTL kira ödediklerini hatırlatarak, "Sorunun çözümü için dosya hazırladık, milletvekillerine sunacağız." dedi.

Ak Parti Bolu milletvekili Fatih Metin de, üniversitenin dosya göndermesine gerek olmadığını, sorunun çözümü için gerekli girişimlerde bulunduklarını ifade etti.

Devlet üniversitesi statüsündeki Abant İzzet Baysal Üniversitesi, devletin kiracısı oldu. Üniversite, kampus içinde yer alan 270 dönümlük arazi için orman kapsamında olduğu gerekçesiyle devlete yıllık 35 bin YTL kira ödüyor.

1992'de kurulan AİBÜ'nün daha önce Gazi Üniversitesi'ne bağlı olan 650 dönümlük arazisi, o dönem Hazine arazisi olarak tescil edildi. Arazi üzerindeki yüksekokul ve fakülte binaları da AİBÜ'ye bağlandı.

Ancak Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, 1995'te mahkemeye başvurarak, arazinin 270 dönümlük bölümünün Hazine arazisi olamayacağını iddia etti ve buranın orman arazisi statüsüne çevrilmesini istedi. 10 yıl süren davanın ardından mahkeme, üniversite aleyhine karar vererek tapuyu elinden aldı.

Kararın ardından arazideki yapıların tümünün kaçak durumuna düştüğünü belirten Rektör Prof. Dr. Atilla Kılıç, "Biz de devletin kiracısı olduk. Geçmiş yıllara ait 196 bin YTL'lik kira borcunu da ödedik. Halen her yıl 35 bin YTL kira ödüyoruz." dedi.

Prof. Dr. Kılıç, arazideki binaların yüzde 80'nin İzzet Baysal Vakfı'nca yaptırıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti: "Orman Kanunu'ndaki 1 numaralı cetvelde, orman arazilerinin bedelsiz tahsis edildiği kurumlara yer veriliyor. Ancak üniversiteler bedelli tahsislerin sıralandığı 2 numaralı cetvelde yer alıyor. 2 numaralı cetvelde yer alması gereken, devlet değil, vakıf ve özel üniversitelerdir."

Rektör Prof. Dr. Atilla Kılıç, kanunda yapılacak düzenlemeyle sorunun çözüme kavuşacağını vurguladı. Prof. Dr. Atilla Kılıç, 2 B olarak anılan, orman niteliğini yitirmiş arazilerin satışı onaylandığı takdirde sorunun çözümünün çok zor olacağını söyledi.

Ak Parti Bolu Milletvekili Fatih Metin de, sorunun çözümü için girişimde bulunduklarını söyledi.

Metin, orman alanlarıyla ilgili mevzuatların sıkı şartlara bağlandığını ancak mevzuatların tıkandığı noktada çözüm bulmak zorunda olduklarını ifade etti.

Milletvekili Fatih Metin, soruna vakıf olduklarını belirterek, "Üniversitenin dosya göndermesine gerek yok, sorunu biliyoruz. Konuyu üniversite mağdur ediliyormuş gibi bir noktaya getirmekte yanlış. Üniversitenin hakkını her zaman koruyacağız. Çözüm içinde gerekli girişimlerde bulunduk." dedi.

Fatih Metin, 2 B Orman Yasası'nın da mutlaka çıkacağını, ancak üniversitenin mağdur edilmeyeceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber