Afrikalıların uyku hastalığına umut ışığı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2007 23:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uganda'da, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün yaptığı klinik deney, Afrika'da yaygın olan uyku hastalığının tedavisinde umut oldu.

Araştırma sonucunda, Alman ilaç firması Bayer'in ürettiği Nifurtimox ve Fransız Sanofi-Aventi firmasının ürettiği Eflornithin ilaç kombinasyonunun Afrika'daki uyku hastaları için umut verici olduğu görüldü. Amerikan Public Library of Science (PLOS) dergisinde yayımlanan araştırma, 48 hasta üzerinde yapıldı.

2. evredeki hastaların tedavisi için çok az ilaç bulunması, en yaygın olarak kullanılan melarsoprolünse çok zehirli olması ve parazitin tedaviye direnç gösterdiği bölgelerde yetersiz kalması, araştırmacıları yeni arayışlara itti.

Araştırmacılar, Nifurtimox ve Eflornithin'in, yeni ilaçların geliştirildiği süreçte, uyku hastalığının 2. evresindekilere umut verdiğini, ancak bu tedavinin uygulanmasının da uyku hastalığının yaygın olduğu ülkelerde sağlık sisteminin çok sınırlı olması nedeniyle güç olduğunu söylediler.

Araştırmanın az hasta üzerinde yapılmasına karşın iyi ve umut verici sonuçlar verdiğini, hiçbir hastanın ölmediğini ve tedavinin başarısızlıkla sonuçlanmadığını gören araştırmacılar, Eflornithin ve Nifurtimox kombinasyonuyla ilgili daha geniş çaplı klinik deney için kolları sıvadıklarını bildirdiler.

Özellikle Orta Afrika'da görülen ve çeçe sineğiyle bulaşan ''Trypanosoma Gambiense'' adındaki parazit, insanlarda uyku hastalığına neden oluyor. Hastalık, ilk evresinde parazit, kan ve lenf bezlerini etkiliyor. Uykuya ve zayıflığa neden olan hastalık, 2. evrede de merkezi siniri etkiliyor ve daha sonra hasta ölüyor.

Sahraaltı Afrikası'nda çatışmalara sahne olan ve sağlık hizmetlerinin ulaşamadığı bölgelerde milyonlarca kişi, bu hastalığın tehdidi altında. Her yıl yaklaşık 150 bin uyku hastalığı vakası tanısı konuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber