Düşen uçakla ilgili 4 yeni bulgu!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2007 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Isparta'da düşen uçağın enkazında yapılan ön incelemelere göre, uçağın motorlarının, çarpma anına kadar faal olduğunun tespit edildiğini ve iniş takımlarının açık olduğunun görüldüğünü belirterek, "Havada bir yangın veya sabotaja yönelik hiçbir bulguya rastlanmamıştır" dedi.

Arıduru, Bakanlık DLH Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, kaza kırım ekibinin bölgede ve hava alanında yaptığı ön incelemeden elde edilen sonuçlara göre, ilk saptamalarda, hava alanında yer alan seyrüsefer cihazlarının tamamının aktif olduğu ve kalibrasyon testlerinin usül ve zamanına uygun olarak yapıldığının tespit edildiğini belirtti.

Havaalanı herhangi bir sınırlama (Notam) bulunmadığını kaydeden Arıduru, tespitleri şöyle sıraladı:

"Yapılan meteoroloji incelemelerinden, bu kazaya neden olacak herhangi bir olumsuz meteorolojik durum yoktur. Hava trafik ünitesi ses kayıt cihazı faaldir, sesler 5 kuvvetinde anlaşılır şekilde çok net, fonda gürültü veya başka bir frekans yoktur. Uçağın, hava üniteleri ile haberleşmesinde çarpma anına kadar hiçbir problemi olmamıştır.

Uçuş ekibi tarafından hava trafik ünitelerine bildirilmiş herhangi bir anormal durum raporu da yoktur. Kule tarafından uçağa verilen meteoroloji raporları kontrol edilmiş, dinlenilmiş olup her şeyin normal yöntemlerine göre sağlandığı tespit edilmiştir.

Arama kurtarma faaliyetleri, Isparta kule görevlileri tarafından usul ve esaslarına uygun olarak başlatılmıştır.

Uçağın çarpma anına kadar motorlarının faal olduğu tespit edilmiştir.

uçağın iniş takımlarının açık olduğu görülmüştür. Havada bir yangın veya sabotaja yönelik hiçbir bulguya rastlanmamıştır. Uçuş ekibi için alkol, uyuşturucu testleri, klasik otopsi dışında yapılacak olan işlemler, adli tıp kurumu tarafından başlatılmıştır." Arıduru, kaza alanıyla ilgili teknik incelemelerin sürdüğünü, ön incelemeyle ilgili detaylı teknik raporun hazırlanmakta olduğunu belirtti.

CVR VE FDR CİHAZLARI

Arıduru, salona getirilen ve kara kutu olarak bilinen CVR ve FDR cihazlarını göstererek, bu cihazlar hakkında da bilgi verdi.

Arıduru, CVR'nin kokpitteki telsiz konuşmalarını, pilotların konuşmalarını, motor seslerini ve kokpitteki diğer tüm sesleri, FDR'nin ise monitör göstergeleri olan irtifa, basınç, hız, zaman gibi parametreleri kaydettiğini, buradan alınan bilgilerle bilgisayar ortamında uçuşun bir animasyonunun yapılabildiğini kaydetti.

İNİŞ SİMÜLASYONU GÖSTERİLDİ

Toplantıda, kaza kırım ekibinden Feridun Seren, uçağın Antalya yaklaşma radarına göre alçalma şeklinin simülasyonunu gösterdi ve belirlenen havacılık kurallarına göre yaklaşma ve iniş yöntemini anlattı.

Yaptıkları ön incelemede, uçağın İstanbul'dan sorunsuz şekilde kalkışını yaptığını ve uçuş sırasında herhangi bir sorun yaşanmadığını tespit ettiklerini belirten Seren, Isparta Havaalanı için yaklaşmaya başladığında uçağın ulusal otorite tarafından belirlenen usullere göre yaklaşma esaslarını uygulamak zorunda olduğunu belirtti.

İNİŞ GÜZERGAHINDA DEĞİLDİ

Seren, uçağın ne olursa olsun iniş noktasına gelmeden VOR cihazına 10 mil mesafeye kadar yaklaşmadan 8 bin feetin altına inmemesi gerektiğini kaydetti.

Kurallara göre uçağın düştüğü hava alanına göre güneybatıya 12 mil mesafede alçalması, tekrardan kuzeydoğuya pist için yaklaşmaya devam etmesi gerektiğini anlatan Seren, en son karar verme noktasında sorun yoksa inişini gerçekleştirmesi, yoksa pas geçmesi gerektiğini ifade etti.

Simülasyonda, düşen uçağın belirlenen iniş güzergahının yerine, güzergahtan ayrılarak bir başka noktaya yöneldiği harita üzerinde gösterildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber