Hakimlere, HSYK'yı eleştirme özgürlüğü

Haber Giriş : 27 Aralık 2007 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Emekli Korgeneral Altay Tokat'ın ?Doğu ve Güneydoğu'da çalışan hakimleri hizaya sokmak için evlerinin yakınına bomba attırdığı? şeklindeki açıklamaları üzerine bir gazetede yazı yazarak bölgede görev yapan hakim ve savcıların HSYK tarafından da baskı altına alındığını belirten Hakim Kemal Şahin hakkında açılan soruşturmada HSYK tarafından cezaya gerek olmadığına karar verildi.

-HSYK kararı, Şahin'in karşıt fikirlerin de ifade edilebilmesinin özgür olması gerektiği ve sorunların ortaya konulmasının teşkilata fayda sağlayacağı savunmasına dayanarak verdi.

Emekli Korgeneral Altay Tokat'ın ?Doğu ve Güneydoğu'da çalışan hakimleri hizaya sokmak için evlerinin yakınına bomba attırdığı? şeklindeki açıklamaları üzerine bir gazetede yazı yazarak bölgede görev yapan hakim ve savcıların Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından da baskı altına alındığını belirten Hakim Kemal Şahin hakkında açılan soruşturmada cezaya gerek olmadığına karar verildi. HSYK kararı, Şahin'in karşıt fikirlerin de ifade edilebilmesinin özgür olması gerektiği ve sorunların ortaya konulmasının teşkilata fayda sağlayacağı savunmasına dayanarak verdi.

-HİZAAAYA GEEEL-

Yargı sisteminin sorunlarıyla ilgili Radikal Gazetesi'nde düzenli olarak yazıları yayınlanan Ankara'nın Kazan İlçesi'nde hakimlik yapan Kemal Şahin hakkında 6 Ağustos 2006 tarihinde yazdığı bir yazıdan dolayı soruşturma açılmıştı. Şahin soruşturmaya konu olan ve ?Hizayaaa Geeeeel? başlıklı yazısında ?Doğu ve Güneydoğu'da görev yapan hakimleri hizaya sokmak için evlerinin yakınlarına bomba attırdım? açıklamalarını eleştirmiş ve konuyla ilgili olarak 1999 yılında dönemin Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'a yazdığı bir mektubu açıklamıştı.

-PISIRIK KİTLE-

Şahin, söz konusu yazıda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hakim ve savcıların nasıl ?hizaya getirilmeye? çalışıldığını ayrıntılı bir şekilde anlatmış ve bölgede görev yapan hakimlerin, kanunların kendilerine yüklediği görevi yerine getirmeye çalışması durumunda terör örgütünün sempatizanı olarak suçlandığını yazmıştı. HSYK'nın ve Adalet Bakanlığı'nın da bu olaylara bu şekilde bakan hakimler ve savcılar için terör örgütü sempatizanlığı tahkikatı açtığını ileri süren Şahin, bunun sonucunda hukukçuların da ?çekingen, pısırık, sağır, dilsiz ve kör? bir kitle haline geldiğinden yakınmıştı.

-İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU-

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Şahin hakkında bu yazısından dolayı inceleme başlattı. Genel Müdürlük, Şahin'in ?Hizmet dışında resmi sıfatının gerektirdiği saygınlık ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunduğu? iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Talebi değerlendiren HSYK, Şahin'in konuyla ilgili savunmasını aldı. Şahin, savunmasında, Yargı Etiği ilkelerine göre hakimlerin yargısal görevlerini tam ve eksiksiz şekilde icra etmek kaydıyla hukuk sistemi ve bununla ilgili yazı yazabileceğini ve diğer etkinliklere de katılabileceğini belirtti. Bu ilkelerin 2006 yılında HSYK tarafından da benimsendiğini anımsatan Şahin, hakimlerin yazı yazmasının önünde herhangi bir engelin bulunmadığını, ifadeyi açıklama özgürlüğünün özü itibarıyla karşıt fikirleri dile getirme özgürlüğünü de kapsadığını, hakimin görev yaptığı kurumla ilgili sorunları ortaya koyarak uygulamayı geliştirmesinin teşkilata fayda sağlayacağını ve bu nedenle hakkında soruşturma açılmasının nedenini anlayamadığını belirtti.

HSYK da dosyanın kapsamı ve Şahin'in savunmasına dayanarak oybirliğiyle verdiği kararda ceza tayinine yer olmadığına hükmetti.

-HSYK, DANIŞTAY SALDIRISINI ELEŞTİREN HAKİMİ DE SUÇSUZ BULMUŞTU-

HSYK, daha önce de Ankara 8. Aile Mahkemesi Hakimi Eray Karınca'nın, Danıştay'a yapılan saldırıyı eleştirmek amacıyla "Yanlış adamlar doğru yerde" başlıklı bir makalesinden dolayı 'kınama' cezası verilmesini talep eden Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün talebini reddetmişti.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara 8. Aile Hakimi Eray Karınca hakkında, günlük bir gazetede yazdığı hükümeti eleştiren 'Yanlış adamlar doğru yerlerde' başlıklı makalesi nedeniyle inceleme başlatmıştı. Makalesinde, Danıştay'a yapılan silahlı saldırı olayını irdeleyen Karınca hakkında kınama cezası verilmesi talebinde bulanan Bakanlığın talebi, HSYK tarafından reddedilmişti.

Karınca, makalesinde saldırıya uğrayan Danıytay 2. Dairesi üyelerinin neden saldırıya uğradığını irdelemiş ve görüşlere yer vermişti.(

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber