Zor sorular bu havuzdan seçildi
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına giren 1 milyon 243 bini aşkın aday, özellikle matematik testindeki 20 soruda çok zorlandı. Peki LGS'de ortaokul son sınıf öğrencilerine yöneltilen 90 soru nasıl hazırlanıyor?

İşte sınav havuzuna atılan testlerin öğrencinin önüne gelene kadar yolculuğu:
Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın haberine göre:
* ÖNCE HAM SORULAR OLUŞTURULUYOR: Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz yıldan itibaren sınav güvenliği için İSO 27001 ve İSO 9001 bilgi güvenliği ve kalite yönetimi standartlarına göre soruları ve sınavları hazırlıyor. Öncelikle o yıl için her dersten Bakanlığın kadrosunda olan öğretmen ve alan uzmanları ham soruları oluşturuyor.
* ARDINDAN SORULAR İNCELENİYOR: Ardından yine bu alanlardan en az 3 akademisyen ile alan uzmanı ve en az 2 ölçme ve değerlendirme uzmanı bu soruları inceliyor. Soruları inceleyen ekipte mutlaka bir Türkçe alanında yetkin uzman bulunuyor.
* AKADEMİSYENLERİN KONTROLÜNDE: Sınav hazırlık sürecinde akademisyenler denetiminde
ve kontrolünde yapılıyor. Bu her alanda en az 3 profesör ve doçentin olduğu
alan uzmanları arasında en az 2 ölçme değerlendirme uzmanı ve en az 2 Türkçe
hocası yer alıyor. Tüm akademik kadro İstanbul ve Ankara'daki üniversitelerden
seçiliyor.
Soruların ham haline bakıp inceleyen ekip, öğretmenlerle birlikte soruların
son haline getirilmesi için çalışıyor, soruları şekillendiriyor.
* HER TESTİN 15 KATI SORU HAVUZA: Bir sınavda bir ders için 20 soru sorulacaksa bunun 10 veya 15 katı iyice incelenip, sorulabilir görüldükten sonra "soru havuzuna" atılıyor. Örneğin 20 matematik sorusu sorulacaksa 200-300 soru bu havuzda yerini alıyor.