TOKİ şehir yenileme amacıyla üç yılda 38 bin konutun yapımına başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2008 19:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, gecekondu dönüşüm projeleri kapsamında 140 belediyeyle protokol imzalandığını, bunlardan 97'sinin halen yürürlükte olduğunu ve 38 bin konut yapımı için çalışmaların devam ettiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle İzmir'de ilk defa gerçekleşen Yalı Mahallesi 1. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Mavişehir Spor Salonu'nda tapu töreni düzenlendi. Törende kat karşılığı 2 1, 85 metrekarelik 808 konutun tapuları dağıtıldı.

Tören öncesi konuşan Daire Başkanı Konyalıoğlu, 59 ve 60. hükümetlerin programlarında gecekondu önleme projelerine önem verildiğini, özellikle gecekondu semtlerinde konut atağına geçildiğini aktardı. TOKİ olarak 500 bin konut yapmayı hedeflediklerini anlatan Konyalıoğlu, hükümetin ve yerel yönetimlerin katkılarıyla 2004 yılından bu yana gecekondu dönüşüm projeleri olarak 38 bin konutun yapımına başlandığını, bunların bir kısmının teslim edildiğini söyledi. Şehir dönüşüm projesinin kendileri tarafından İzmir'de ilk defa hayata geçirildiğini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise, "Göreve geldiğimizde, sözkonusu projenin 17 yıl önce hazırlandığını gördük. Tozlu raflardan indirdikten sonra 2005 yılında Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla TOKİ'ye sunarak hayata geçirdik." dedi.

Gecekondu önleme projesi sayesinde barakaları andıran evlerde yaşayanların sosyal ve çağdaş haklara kavuştuğunu belirten Başkan Durak, politik kaygılardan uzak ve ülke insanın menfaatleri doğrultusunda bir proje hazırladıklarını kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir'de altyapısı olmayan ya da standartlara uymayan 200 bin konut bulunduğunu, bunların büyük çoğunluğunu EXPO 2015 kapsamında tamamen yıkarak şehir dönüşümü sağlamak istediklerini söyledi. Bunuun için inşaat sektörüne yatırım yapan firmaları şehre çekmeyi amaçladıklarını aktaran Başkan Kocaoğlu, "15 sene evvel bu memlekette şehir dönüşümünden bahsetsek gülerlerdi ama şimdi ihtiyaç oldu. Şehrimizde 200 bin plansız, sağlıksız ve güvensiz konut var. Önümüzdeki beş yıl boyunca, metro çalışmaları dışında belediyenin bütün kaynaklarını şehir dönüşümü için harcayacağız." şeklinde konuştu. Kadifekale semtinde oturan vatandaşların, üç ay içinde Uzundere'de yapılan 2 bin 156 konuta yerleştirileceğini de ifade eden Kocaoğlu, Buca ilçesinde de belediye imkanlarıyla 578 konut yaptırdıklarını, bunların da gecekondu önleme projesi kapsamında kullanılacağını söyledi.

Daha sonra tapu dağıtım törenine geçildi. Evlerini kat karşılığı değişen ilk 10 kişi kürsüye çıktı. Tapuları Gürol Konyalıoğlu, Aziz Kocaoğlu ve Cevat Durak birlikte verdi. Tapu alan vatandaşlar adına ise Fatma Demir isimli engelli, bir teşekkür konuşması yaptı. Program, toplu fotoğrafların çekilmesiyle son buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber