Görme tembelliği hastalığı uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2008 14:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Malatya Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mete Açıkgöz, göz tembelliği hastalığına karşı anne ve babaların çocuklarını küçük yaşta mutlaka göz kontrolünden geçirmesi gerektiğini belirterek, "Görme tembelliğinin tedavisi ne kadar erken yaşlarda başlarsa o kadar başarılı olmaktadır? dedi.

Opr. Dr. Mete Açıkgöz, görme tembelliğinin, gözle görünür herhangi bir hastalık bulunmaksızın gözün merkezi görmesinin bozuk olmasından kaynaklanan bir hastalık olduğunu belirtti. Şaşılığa bağlı ambliyopi, anizometropik ambliyopi ve organik ambliyopi olmak üzere 3 çeşit göz tembelliği türü bulunduğunu kaydeden Opr. Dr. Açıkgöz, şunları söyledi:

"Tedavinin başarılı olması hastanın yaşına bağlıdır. İlk seçilecek tedavi hastanın tercih ettiği gözünün kapatıldığı kapama tedavisidir. Hastanın çıkarmasını ve yanlardan bakmasını önlemek için yapışkan bantlar kullanılmalıdır. Kapama süresi hastanın yaşına göre ayarlanmaktadır. Çok küçük çocuklarda kapatılan gözde de görme tembelliği gelişme ihtimali göz önünde bulundurularak daha sık takip edilmektedir. Eğer her iki gözde de görme tembelliği mevcut ise her iki göze de sırayla kapama tedavisi yapılmaktadır. Güvenilir çocuklarda katarakt ameliyatı ile göz lensi alınmış veya yüksek derece farkı olan hastalarda kapayıcı kontakt lensler kullanılabilir. İyi gören göze göz bebeğini büyüten damlalar kullanılabilir. Merkezi görmenin hayatın erken dönemlerinde sağlanması ve çocuk yaklaşık 5 yaşına gelene kadar kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde görme tembelliği gelişebilir."

Çocuklarda ortalama 8-10 yaşından sonra görme tembelliğinin tedavisinin mümkün olmadığını ifade eden Opr. Dr. Açıkgöz, "Anne-babalara tavsiyemiz, çocuklarını hiçbir şikayetleri olmasa dahi mutlak surette küçük yaşlarda göz hekimine götürmeleri gerekmektedir. Çünkü çocuk 6 yaşına kadar oyun çağı çocuğudur ve ancak 7 yaşında okula gidince çocuğun az gördüğü fark edilmektedir. Buda etkili bir ambliyopi tedavisi için geç yaş sayılabilir. Çünkü görme tembelliğinin tedavisi ne kadar erken yaşlarda başlarsa o kadar başarılı olmaktadır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber