Diyanet Avrupa'ya imam göndermeyecek

Haber Giriş : 22 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslüman Türklerin din hizmetlerini, Türkiye'den gönderdiği görevlilerle karşılamaya çalışan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu görevini ülkelerde doğup büyümüş, Avrupa kültürünü almış, yaşadıkları ülkelerin dillerini çok iyi bilen Müslüman gençlere bırakmaya hazırlanıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Ankara Dedeman Otel'de düzenlediği 3. Din Şûrası'nın ikinci günü, oluşturulan üç ayrı komisyonda katılımcıların sunduğu tebliğlerle basına kapalı olarak devam etti. "Avrupa Birliği (AB) sürecinde dinin yeri ve din hizmetleri" konusunda tebliğlerin sunulduğu birinci komisyonda, Türkiye'den gönderilen din görevlileri ve AB devletlerinin bu görevlilere bakışı tartışıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendirdiği imamların, gittikleri ülkelerin dilini, kültürünü, sosyal yapısını bilmediği için hükümetler nezdinde şüpheyle bakıldığına dikkat çekilirken bu ülkelerde yaşayan Müslümanlara din hizmetlerinin verilebilmesi için alternatif çözüm yolları ele alındı.

Konuyla ilgili bir tebliğ sunan Prof. Dr. M. Emin Köktaş, Alman hükümetinin bu konudaki tereddütleri sebebiyle, Frankfurt Üniversitesi'nde Almanya'da doğup büyümüş Müslüman çocuklarını, din hizmetleri konusunda eğitmen olarak yetiştirecek bir bölüm açıldığını bildirdi. AB ülkelerinin hepsinde aynı yönde talep olduğunu ifade eden Köktaş, din eğitiminin kendi ülkelerinin dilleriyle verilmesini istediğini söyledi.

Tebliği değerlendiren Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, bu sistemin, Avrupa'da yaşayan Müslüman veya diğer dinlere mensup kişilere İslam dininin doğru, bu ülkelerin kültürlerine ve sosyal yapısına uygun bir şekilde anlatılabilmesi için çok isabetli bir yöntem olduğunu açıkladı. Diyanet'in bu konuya ağırlık vermesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Aydın, yalnızca Almanya'da uygulanan sistemin tüm Avrupa'ya yayılması gerektiğini kaydetti. Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş de AB devletlerinin, din görevlilerinin cemaate o ülkenin diliyle hitap etmesini istediğini belirtti. Ateş, katılımcılardan bazılarının "Türklük elden gider", "Çok büyük tehlike" gibi gerekçelerle bu öneriye karşı çıktıklarını ifade etti. Diyanet İşleri Başkanlığı İngiltere Din Hizmetleri Müşaviri Yaşar Çolak, Almanya'da uygulanan sistemin tüm Avrupa'ya yaygınlaşmasının hedeflendiğini vurguladı. Din Şûrası cuma günü sona erecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber