İnternet ve ATM dolandırıcılığına karşı dikkat

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2008 11:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer Keser, vatandaşları internet ve ATM dolandırıcılığı konusunda uyardı.

Son günlerde internet ortamından yapılan dolandırıcılıktaki artış oranına değinen Keser, "Türlü türlü yöntemlerle tüketicileri ve bankaları zor durumda bırakan dolandırıcıların yöntemlerine karşı herkesi dikkatli ve uyanık olmaya davet ediyoruz" dedi. TÜ-MER Başkanı Ömer Keser, şunları söyledi:

Banka kartının üye işyerlerinde kopyalanması: Alışveriş esnasında kart manyetiğinin ayrıca başka bir kart okuyucudan geçirilmesi şeklinde yapılan dolandırıcılık.

Banka kartının ATM'lere konulan düzeneklerle kopyalanması: ATM' lere kurulan bir düzenek aracılığıyla kart manyetik bilgilerinin ve şifrelerinin ele geçirilmesidir.

Banka kartının ATM'lere sıkıştırılması: Kurulan bir düzenek ile banka kartının ATM'de sıkışması sağlanır. O sırada ATM yanında bulunan dolandırıcı şahsın yönlendirmesi ile hareket eden kullanıcının şifre bilgilerini söylemesi sağlanır. Bazen ATM yanına kurulan sahte telefon düzeneği ile Çağrı Merkezini aradığını düşünen müşteriden şifre bilgilerinin ele geçirilmesi de mümkündür.

Sahte ATM'ler: Bankanın birebir aynı özellikleri taşıyan ATM'si kurulur. Kart bilgileri kopyalanır.

Sanal alışveriş siteleri: Alışveriş esnasında müşterilerin girdiği kart numarası, son kullanım tarihi, CVV2 vb. bilgileri tutulur. Bu bilgilerin güvenli bir ortamda tutulmaması, kriptolanmaması ele geçirilmelerine sebebiyet verebilmektedir.

İNTERNET DOLANDICILIĞI

İnternet bankacılığı üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık olayları özellikle son yıllarda artmıştır. Teknolojinin gelişimi ile birlikte organize suç çetelerinin uyguladığı yöntemler de farklılaşmaktadır.

Virüs: Bir programa veya bir dosyaya ilişerek, kendini bilgisayardan bilgisayara transfer edebilen bir bilgisayar kodu parçasıdır. Yazılım, donanım ve dosyalara hasar verebilir.

Truva yazılımları: Truva yazılımları isimlerini karşı tarafın korunaklı kalesini ele geçirmeye yönelik savaş stratejisi Truva atından alırlar. Terminolojide, "Trojen" , "Solucan" olarak da adlandırılan Truva yazılımları, bilgisayarda dosya veya bilgi ileten özelliklerin denetimini ele geçirirerek kendi kendine çoğalan casus programların genel adıdır.

Azı truva yazılımları: Bilgisayarda bir dosyanın altında gizlenmekte ve sadece belli kelimelerle aktive olmaktadır. Son yıllarda geliştirilen virüslerin genel karakteristiği, kendini gizlemesi ve kolay fark edilir olmama özelliğidir.

Böylece, bilgi transferi gerçekleştirildikten sonra virüs tekrar pasif hale geçmektedir. Örneğin; müşterinin girdiği sitede "hesap" kelimesi geçiyorsa ve öğrenilmek istenen bilgi "hesap bakiyesi, hesap numarası vb" ise casus program hemen faaliyete geçmektedir. Bazı casus programlar ise bilgi transferini sağladıktan sonra kendini imha edebilmektedir. Bu tür programların, teknik ekipler tarafından inceleme yapıldığında bile tespiti mümkün olamayabilir.

CASUS PROGRAMLARIN BİLGİ TRANSFERİNİ SAĞLAYAN MEKANİZMALARI

a- Keylogger, PC kullanıcılarının internette dolaşırken, klavye kullanarak girdikleri bilgileri kaydeden ve bu bilgileri kötü niyetli kişilere gönderen yazılım türüdür.

Sanal klavye kullanımı ile bu tür programların vereceği zarar önlenebilir.

b- Screenlogger, keylogger ile aynı prensipte çalışan ve klavye tuşları yerine ekran görüntülerini kaydeden bir yazılım türüdür. Kullanıcının fare imleci ile tıkladığı her anın resmini çekerek kaydeden bu programlar sayesinde dolandırıcılar, sanal klavye kullanılarak girilen bilgileri de ele geçirebilirler.

OLTA YÖNTEMİ (PHİSHİNG SALDIRILARI)

Hackerlar, özellikle banka ve finans kurumlarının sitelerinin görsel olarak benzerlerini hazırlayıp, bu sitelere girilen bilgilerin kendilerine gönderilmesini sağlayabilirler. Hazırlanan bu sahte sitelere arama motorlarındaki reklam/sponsor linkleriyle ziyaretçi çekilebileceği gibi, gerçek sitenin adresinin çok benzeri bir adrese yerleştirilerek, kullanıcıların yanlışlıkla gelmeleri beklenebilir ya da sahte banka sitelerinin linklerini içeren ve bankadan gönderilmiş izlenimi veren elektronik postalar aracılığı ile de kullanıcı bilgileri ele geçirilmeye çalışılır.

Bankalar "Olta Yöntemi" karşısında müşterilerini korumak için, hiç bir şekilde kişisel bilgi ve şifre isteyen linkleri içeren e-posta göndermemektedir. Kullanıcıların bu yönde dikkatli olmaları ve bu tür e-postalar ile karşılaştıklarında bankalarını haberdar etmeleri gerekmektedir.

Kablosuz İnternet Erişiminde araya girilmesi: Son yıllarda bu yöntemle internet erişim hizmetinin kamusal mekânlarda kullanımının yaygınlaşması sonucu, hackerlar bu tür yerlerde havadaki dalgaları kendi bilgisayarlarına yönlendirerek kişisel bilgileri ele geçirebilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber