'Hesap işletim ücreti'ne yürütmeyi durdurma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2008 19:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalar, müşterilerden haksız yere kestikleri "hesap işletim ücreti"ni, derhal iade edecek

Antalya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, kredi kartı sahibi bir müşterinin hesabından "Hesap işletim ücreti" adı altında kesinti yapan bankanın, bu ücreti, haksız yere aldığı gerekçesiyle iadesine karar verdi.

Antalya Barosu'na kayıtlı Avukat İsmail Duygulu, kredi kartının bağlı bulunduğu hesaba yatırdığı paranın 21 YTL'sinin, "6 aylık hesap işletim ücreti" adı altında kesildiğini fark edince, bankaya itiraz etti. Bankayla yaptığı yazışmalardan sonuç alamayan İsmail Duygulu, sorunu Antalya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na iletti. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, İsmail Duygulu'nun başvurusu üzerine adı geçen bankadan yazılı savunma istedi.

Banka savunmasında, bu tür ücretleri isteme hakkının Türk Ticaret Kanunu'nda da yer aldığını ve Yargıtay kararı uyarınca da, bankaların ticari işletmesiyle ilgili olarak, bir iş veya hizmet görmesi durumunda ücret isteme hakkı bulunduğunu, ücret istemeyle ilgili bankanın tüm şubelerinde müşterilerine duyuru yaptığını, bankayla müşteri arasında imzalanan "Bireysel bankacılık hizmet sözleşmesi"nde hesap işletim ücretinin alınacağı hükmünün yer aldığını bildirdi.

Savunmayı inceleyen Antalya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararının gerekçesinde, bireysel sözleşmelerde, hesap sahibinin haklarını zedeleyici ve hizmet veren kuruluşun lehine tek taraflı, haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemeyeceğine işaret etti. Gerekçede, bankaların son zamanlarda hesap işletim bedeli ya da yıllık kredi kartı aidatı adı altında, mudi ve müşterilerinden farklı biçim ve miktarlarda ücret almalarının toplumda öne çıkan işlemler haline geldiğine değinilerek, 4077 sayılı yasanın, tüketici ile müzakere edilmeden, herhangi bir konunun sözleşmede yer almasının haksız şart olarak düzenlendiğine dikkat çekildi.

Gerekçede, önceden hazırlanan standart sözleşmelerde yer alan bu tür ibarelerin, tüketiciyle müzakere edilmeden yazıldığının kabul edildiği de vurgulandı.

Avrupa Birliği direktifiyle de, bankayla mudi arasındaki pazarlık gücünün eşit olmadığı, mal ve hizmetleri üreten ya da tedarik eden kişinin tüketiciye göre sahip olduğu yüksek ekonomik gücü kötüye kullanması olarak ilişkilendirildiğine de yer verilen kararın gerekçesinde, "Tüketicinin talebinin kabul edilerek, haksız olarak alınan 21 YTL'nin banka tarafından tüketiciye iade edilmesine, itirazı kabil olmak üzere oy birliğiyle karar verildi" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber