SGK Başkanı: Çocukları sigortalatmak 'dezavantaj' olabilir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2008 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇOCUKLARI SİGORTALATMAK ''DEZAVANTAJ" OLABİLİR

- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKAN VEKİLİ GÜNEY, YAŞ BARAJINA TAKILMAMALARI İÇİN ÇOCUKLARINI SİGORTALATTIRAN AİLELERİ UYARDI:

- "BİR KİŞİNİN ERKEN SİGORTALI OLMASI HER ZAMAN ONUN LEHİNE OLMAYABİLİR"

- "ÇOCUKLARININ NASIL BİR GELECEĞE SAHİP OLACAĞINI BİLMEDEN GERÇEĞE AYKIRI OLARAK ONLARI SİGORTALI YAPTIRMAK DEZAVANTAJA DÖNÜŞEBİLİR"

- "İLERİDE BELKİ ÇOCUĞUNUZ ÇALIŞMAK İSTEDİĞİ SEKTÖRDE ÇALIŞIRKEN İŞVERENİ, 'SEN EMEKLİLİK HAKKINI ELDE ETTİN' DİYEREK ONU İŞTEN ÇIKARACAK"

- "ÇALIŞIYORSA ÇOCUKLARIN SİGORTALI OLMASI YÖNÜNDE HİÇBİR ENGELLEYİCİ MEVZUAT YOK"

YUSUF ZİYA ERARSLAN

ANKARA (İHA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Tahsin Güney, yaş barajına takılmamaları için küçük çocuklarını sigortalı yaptıran aileleri uyararak, "Bir kişinin erken sigortalı olması her zaman onun lehine olmayabilir. Erken yaşta sigortalı yapıldıkları için işten çıkarılan vatandaşlarımız çalışmaya devam etmek için anne-babaları aleyhine davalar açıyor" dedi.

Güney, çalışmaları halinde çocukların mevzuat kapsamında sigortalı yaptırılmasında hukuki bir engel olmadığını belirterek, "Çocuk gerçekten dizi, film ve fotoğraf çekimleri gibi alanlarda çalışıyorsa sigortalı yaptırmak gerekir ama çalışmıyorsa bu tür yollara tevessül etmeye gerek yok" ifadelerini kullandı. Emeklilik yaşını 65'e çıkaran ve TBMM'de kabul edilen Sosyal Güvenlik Reformu Yasası yürürlüğe girmeden Türkiye'de yaklaşık 400 bin kişi 'geç emekli olmamak' için sigorta girişlerini yaptırdı.

Binlerce aile ise '65 yaş' barajına takılmaması için küçük yaştaki çocuklarını hatta kundaktaki bebeklerini bile sigortalattırdı.

SGK Başkan Vekili Tahsin Güven, yasa yürürlüğe girmeden önce 'ilk defa' sigortalı olan vatandaş sayısındaki artışı İHA'ya değerlendirdi. Sosyal Güvenlik Reformu Yasası'nın maddelerinin kademeli olarak farklı zamanlarda yürürlüğe gireceğini anlatan Güney, yeni yasayla birlikte ilk defa sigortalı olan vatandaşların sayısında artış olduğunun altını çizdi. Yasayla birlikte uzun yıllardır kayıt dışı çalışanların sigorta girişlerini yaptırarak kayıt altına alındığını ifade eden Güney, "Ancak çalışmadığı halde kendisini çalışıyormuş gibi gösteren insanlar varsa, SGK her zaman olduğu gibi denetim mekanizmasını çalıştırır ve tespit edildiği takdirde gerekli müeyyideler uygulanır" diye konuştu.

İş Kanunu'na tabi olmayan berber, bakkal, market, terzi gibi küçük işletmelerde çocukların mevzuat çerçevesinde çalışabileceğini hatırlatan Güney, şöyle devam etti:

"Dizi, film ve fotoğraf çekimlerinde çalışan küçük bir çocuğun sigortalı olmasını engelleyen bir mevzuat yok. Bir günlük sigorta yapılması sonra çıkarılsa bile bizim için sigorta başlangıç tarihidir. Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olan çocuk o kanun hükümlerinden muaf tutulur. Yeni mevcut mevzuata tabi olmuş olur, böyle bir durum var. Bir başka deyişle bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sigortalı olan bir kişi 65 yaş kademesine takılmayacak, 58-60 yaşında emekli olmayacak. Ancak yasa yürürlüğe girdikten sonra herkes 65 yaşında emekli olacak diye bir durum yok. Çünkü emeklilik yaşı kademeli olarak artıyor. Yani yasa yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olanlar da 58-60 yaşında emekli olabilecekler."

Güney, emeklilik barajına takılmaması için çocuklarını gerçeğe aykırı olarak erken yaşta sigortalattıran aileleri uyardı. Bir kişinin erken sigortalı olmasının her zaman onun lehine olmayacağının altını çizen Tahsin Güney, "Zamanında anne-babaları tarafından çocuk yaşta sigortalı yapılmış olan kişiler, çeşitli işletmelerce işten çıkarılıyorlar. 'Bunların yaşı genç, emeklilik hakları var' diyerek zorla işten çıkarılanlar var. Bu kişilerin bir kısmı, 'Benim sigorta başlangıç tarihim gerçek dışı' diyerek anne-babalarına dava ediyor. Çünkü emekli olmak istemiyor. Emekli olunca maaşı düşüyor. Zamanında sigortalı yaptırılmış ama bu kişi için dezavantaja dönüyor. Çocukların nasıl bir geleceğe sahip olacağını, nasıl bir çalışma ilişkisine sahip olacağını bilmeden 'gerçeğe aykırı' olarak onları sigortalı yaptırmak çok avantajlı bir şey değil. Avantaj gibi görünen bu durum zaman sonra dezavantaja dönüşebilir. İleride belki çocuğunuz çalışmak istediği bir sektörde çalışırken, işvereni 'sen emeklilik hakkını elde ettin' diyerek işten çıkaracak. Çocuk gerçekten çalışıyorsa sigortalı yaptırmak lazım, çalışmıyorsa bu tür yollara tevessül etmeye gerek yok" şeklinde açıklamalarda bulundu.

SGK Başkan Vekili Güney, gerçeğe aykırı şekilde çalışmadığı halde çocuklarını hatta bebeklerini sigortalattıran aile ve işletmelerin tespit edilmesi halinde gerekli yasal işlemlerin yapılacağını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber