Yargıtay Başkanı: Sayın Cumhurbaşkanı ile görüş birliğine vardık

Haber Giriş : 27 Mayıs 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oya ARMUTÇU- Ümit ÇETİN/ ANKARA

Cumhurbaşkanı Gül, hükümet-yargı krizinde devreye girdi ve Yargıtay Başkanı Gerçeker ile dün Çankaya Köşkü'nde görüştü. 40 dakika süren görüşme sonrası açıklama yapan Gerçeker, "Son derece olumlu ve sohbet havasında geçti. Bu gerginliğin devam etmemesi için görüş birliğine vardık. Sayın Cumhurbaşkanı gerginliği bitirmek için adım atacak" dedi.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ün, Hükümet ile yargı arasındaki gerginliğini çözmek için yaptığı davet üzerine dün Köşk'e çıkan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, görüşmeden olumlu izlenimlerle ayrıldı. Gerçeker, görüşme sonrasında Hürriyet'e "Sayın Cumhurbaşkanı ile görüş birliğine vardık. Bunu devletin geleceği açısından önemli gördük. Sayın Cumhurbaşkanı bu gerginliğin devam etmemesi için kendi takdir ettiği adımları atacak. Sanırım temaslarını sürdürecek" diye konuştu.

Son derece olumlu

Gerçeker, "Bu gerginliğin devam etmemesi için üzerimize düşenleri konuştuk. Son derece olumlu ve sohbet havasında geçti. Sayın Cumhurbaşkanı gerek yargının sorunlarının çözümü gerekse gerilimin ortadan kaldırılması konusunda üzerine düşeni yapacağını söyledi" dedi. Gerçeker, "AB'ye sunulan reform taslağının geri çekilmesi gibi bir talepte bulunmadım" diye ekledi.

Gerginliği biz yaratmadık

40 dakika süren görüşmede Gerçeker'in, Yargıtay'ın bildirisinin kurumsal olduğunu, yargı bağımsızlığını yakından ilgilendiren, reform taslağının yargıya sorulmadan AB'ye sunulmasından rahatsızlık duyduklarını anlattığı öğrenildi. Gerçeker, yargının siyasallaştığı, taraf olduğu sözlerinin kendilerini üzdüğünü ve Yargıtay'ı rahatsız ettiğini vurguladı ve "O bildiriyi çatışma çıksın diye yayınlamadık. Gerginliği biz yaratmadık. Savunduğumuz şey yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü" dedi. Gerçeker, HSYK'nın yapısı, hakim sınavları nedeniyle AB'nin 13 ayrı raporunda, "Yargı bağımsız değil" denildiğine dikkat çekerek, bu konunun da çözümlenmesi gerektiğini söyledi. Gül'den işyükü, bina, personel sorunlarına "acil çözümü" için destek isteyen Gerçeker, "Yargının iyi işleyebilmesi için sorunların bir an önce çözümü şart" dedi.

Gül'ün, Yargıtay'a destek veren Danıştay'a ise yeni başkanın seçilmesinden sonra davette bulunması bekleniyor. Gül davette bulunsaydı halen Danıştay başkanlığına vekalet eden Gönül Önbilgin Köşk'e çıkacaktı. Danıştay'da başkanlık seçimine bugün devam ediliyor.

Gül kimi kastetti?

Gül, dün "Güzel Türkçe" ödülleri resepsiyonunda gazetecilerin yargı-hükümet gerginliğine dönük sorularını yanıtlamadı. "Yazılı açıklamamda var" diyen Gül, "Daha fazla konuşursam siyasi polemik olur. Konuşmak istemiyorum. Başka yere çekilir" dedi. Gül, "tartışmaların adap, usül ve düzeye özen gösterme" uyarısı ile kimi kasettiği sorusunu da yanıtsız bıraktı.

Şahin'den geri adım

Bildiriye "Dam üstünde saksağan" benzetmesi yapan ve "Maaşlarınıza zam yaptık siz de siyasete karışmayın" diyerek, yargının tepkisini çeken Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin geri adım attı. Şahin, Gerçeker-Gül görüşmesinden iki saat önce AA'ya açıklama yaparak sözlerini şöyle yumuşattı:

"Basın yayın organlarında, 'Maaşlarınıza zam yaptık siz de siyasete karışmayın' şeklinde değerlendirmeler yapılmıştır. Benim maksadım kesinlikle bu değil. Ben hakim ve savcılarımıza yaptığımız hizmetlerden bahsettim. Böyle algılandıysa üzüntü duydum."

Çiçek'ten Gül'e destek

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, dünkü Bakanlar Kurulu sonrasında gazetecilerin Gül'ün Gerçeker ile görüşmesine ilişkin sorusuna bu gelişmeyi olumlu bulduğu yanıtı verdi. Çiçek, "Bu gelişmeyi ben şahsen olumlu karşılarım. Bize yakışan da budur. Makulu da budur. Netice de yargı da bizimdir, hükümet de bu ülkenin hükümetidir. Parlamento da bu ülkenin hükümetidir" dedi.

Hürriyet

Gökçer Tahincioğlu

Yargı-hükümet gerginliği için devreye giren Gül, Yargıtay Başkanı Gerçeker'i Köşk'e çağırdı ve taraflara ?Adap, usul ve düzeye özen göstermek herkesin görevidir? uyarısını yaptı. Gerçeker de, ?Gerginliği düşürmek için fikir birliğine vardık? dedi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin önerisi doğrultusunda, yargı ile hükümet arasındaki tansiyonu düşürmek için harekete geçen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'le Köşk'te bir araya geldi. Gül, Gerçeker'le görüşmeden önce yaptığı açıklamada, yargıya ve hükümete, ?Adap, usul ve düzeye özen göstermek sorumluluk duygu ve bilincine sahip bütün kişi ve kurumlar için geçerli olan bir görevdir? uyarısında bulundu. 40 dakika süren görüşmeden sonra Gerçeker, ?Gerginliğin bir an önce ortadan kaldırılması gerektiği, bunun devletin geleceği açısından önem taşıdığı konusunda fikir birliğine vardık? dedi. Gerçeker'in yargı bağımsızlığı konusundaki beklentilerin karşılanmasını istediği de öğrenildi.

?Yakından izliyorum'

Gül, Gerçeker'i Köşk'e davet ettiği öğle saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, son aylarda yoğunlaşan siyasi ve hukuki tartışmaları yakından izlediğini belirterek, yargı ve hükümete, ?istikrarı zedeleme? riski nedeniyle dikkatli olma çağrısı yaptı.

Her konuda bütün toplumsal kesimler arasında tartışma yaşanmasını doğal, gerekli ve yararlı bulduğunu söyleyen Gül, ?Bu tartışmalarda ortaya atılan görüşlerin geçerliliğini ve haklılığını ise nihayette kamuoyunun sağduyusu en isabetli biçimde tayin edecektir? dedi.

Adap, usul ve düzey

Gül, tartışmaların düzeyinden rahatsızlık duyduğunu gösteren şu uyarıda da bulundu:

?Ancak, söz konusu tartışmaların Anayasa'mızın temel ilkelerini, ulusal çıkarlarımızı ve itibarımızı, milli birlik ve beraberliğimizi, ekonomik ve siyasi istikrarımızı zedeleyebilecek boyutlara varmamasına ve bunun gerektirdiği adap, usul ve düzeye özen göstermek sorumluluk duygu ve bilincine sahip bütün kişi ve kurumlar için geçerli olan bir görevdir.?

?Kaygılarımı iletmiştim'

Son aylarda Başbakan, Genelkurmay Başkanı gibi anayasal kurumların temsilcileriyle yaptığı düzenli görüşmelerin yanı sıra TBMM'de temsil edilen ve edilmeyen siyasi partiler ile sivil toplum temsilcileriyle bir dizi görüşme yaptığını anımsatan Gül, ?Bu görüşmelerimde, yukarıdaki çerçevede çeşitli düşüncelerimi ve bunlara bağlı kaygı, telkin ve tavsiyelerimi muhataplarıma gayet açık bir şekilde iletmiş bulunmaktayım? dedi.

?Tahribat olmamalı'

Bu kaygı, telkin ve tavsiyelerini, kamuoyuyla da paylaştığını belirten Gül, şunları kaydetti:

?Küresel ve bölgesel planda, önemli siyasi, ekonomik ve güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olunan bu kritik dönemde ülkemizde yaşanan olaylar ile ilgili siyasi ve hukuki tartışmaların, halkımızın fedakârlığıyla sağlanmış olan istikrar, itibar ve kazanımlarımızın aşınmasına ve Türkiye'nin stratejik çıkar ve hedeflerinde ileride telafisi mümkün olmayan tahribatlara yol açmasına fırsat verilmemelidir.?

40 dakika sürdü

Açıklamasını ?Temaslarım devam edecektir? diye sonlandıran Gül, 17.30'da Gerçeker'i Köşk'te kabul etti. Baş başa yapılan görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmeden sonra Gerçeker açıklama yapmadan evine gitti. Gül'ün, Yargıtay'a destek bildirisi yayımlayan Danıştay'a ise henüz davette bulunmadığı öğrenildi.

?Fikir birliğine vardık'

Milliyet'e konuşan Gerçeker şunları kaydetti:

?Özel bir sohbet havasında, samimi bir görüşme oldu. Sayın Cumhurbaşkanı ile gerilimin ortadan kaldırılması gerektiği, bunun devletin geleceği açısından önem taşıdığı noktasında fikir birliğine vardık. Bunun için sayın Cumhurbaşkanı nasıl bir yöntem izler bilmiyorum, muhtemelen birtakım görüşmeler yapmayı sürdürecektir. Ancak gerginlik kalkmalı ve yargının gerçek sorunları halledilmeli. Adalet mekanizmasının iyi işlemesi için bu gerekli. Yargının, bina, personel başta olmak üzere birçok sorunu var. Cumhurbaşkanı, bu konularda da yardımcı olacağını söyledi.?

Gerçeker bildiriyi savundu

Alınan bilgiye göre, Gerçeker görüşmede Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisinin siyasi olarak karşılanmasından duyulan üzüntüyü de aktardı. Yargıtay'ın gerilim yaratma amacını taşımadığını kaydeden Gerçeker, sadece yargı bağımsızlığı konusundaki kaygıların aktarıldığını ifade etti. Gerçeker, bildirideki beklenti ve kaygıların karşılanması beklentisini de aktardı.

Gül ise yargının tartışmalarla yıpratılmaması konusunda herkese görev düştüğüne işaret ederek, yargı ile Adalet Bakanlığı arasında kurulacak diyalog ortamının taleplerin karşılanması noktasında önem taşıdığını vurguladı.

Gül, tansiyonun düşmesi için çalışmalarda bulunacağını, bu süreçte yargının hassasiyetlerini de özellikle dikkate alacağını kaydetti.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber