Misilleme paketi yolda

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Haziran 2008 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP, türban kararını iptal eden Anayasa Mahkemesi'ne paketle karşılık verecek. Kararla kuvvetler ayrılığının ihlal edildiğini savunan partinin kurmayları, bu ilkeyi güvence altına alacak Anayasa değişikliği için harekete geçiyor

AKP Merkez Yürütme Kurulu, (MYK) Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aştığı ve parlamentonun yasama yetkisini ortadan kaldırdığı sonucuna vararak, kuvvetler ayrılığı ilkesini güvenceye alan bir Anayasa değişikliği için düğmeye bastı.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ve 6 saate yakın süren MYK toplantısında, Anayasa Mahkemesi'nin türban serbestisi getiren Anayasa değişikliğini iptal etmesi ele alındı.

MECLİS SAHİP ÇIKMALI

Başbakan Erdoğan, konuyu değerlendiren konuşmasında ?Bu karar, partimizi aşan, parlamentoyu hedef alan bir karardır. Parlamento, hukukuna sahip çıkmalıdır, siyasi partilere görev düşüyor. Çünkü bu, sadece AK Parti'yi ilgilendiren bir karar değildir? dedi.

Diğer MYK üyeleri de bu karara destek verdi.

Parlamento'ya bu yönde çağrı yapılması görüşü benimsendi. AKP'li kurmaylar da bu karar çerçevesinde parlamentoda grubu olan siyasi partilerle Anayasa değişikliği için zemin arayacak.

Toplantıda, ?erken seçim' ve ?sine-i millete dönme' seçenekleri ise kabul görmedi. Bunların yeni bir siyasi sonuç doğurmayacağı görüşünde birleşildi.

ERDOĞAN-TOPTAN ZİRVESİ

Toplantının ardından Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinden ayrılarak TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın resmi konutuna geçti. Erdoğan ile Toptan burada bir süre baş başa görüştü. Görüşmede MYK'da kararlaştırılan değişiklik konusunun değerlendirildiği öğrenildi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın da bugün saat 11.00'de bir basın toplantısı düzenleyeceği duyuruldu. Toptan'ın, yapacağı açıklamada, ?kuvvetler ayrılığı ilkesinin demokrasi için olmazsa olmaz bir koşul olduğu vurgusunu yapacağı? öğrenildi.

Bu açıklamada, kuvvetler ayrılığı ilkesini daha net bir şekilde ifade eden Anayasa değişikliği yönünde mesaj verilmesi bekleniyor.

SAVUNMA VERİLECEK

Toplantıda, kimi AKP'li kurmaylar, kapatma davasının sonucunun şimdiden belli olduğunu, bu yüzden Anayasa Mahkemesi'ne partinin esas hakkındaki savunmasını sunmasına gerek olmadığını söyledi.

Ancak bu görüşe sıcak bakılmadı. Kapatma davası ile türbana ilişkin Anayasa değişikliğinin birbirinden farklı iki konu olduğu vurgulanarak, ?Anayasa değişikliğinin iptalini CHP-DSP istedi. Kapatma davasını ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı açtı. İki dava birbirinden farklı? görüşü benimsendi.

Bu nedenle esas hakkındaki savunmanın, haziranın 15'ine kadar Anayasa Mahkemesi'ne sunulması yönündeki kararlılık teyit edildi.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in toplantıda, ?Hiçbir şey yapmayalım, aksi halde gelişmeler daha da aleyhimize dönebilir. Sadece savunmamızı verip sonucu bekleyelim? dediği öğrenildi. Ancak MYK üyeleri bu görüşe sıcak bakmadı.

Yasamaya doğrudan müdahale

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa Mahkemesi'nin dün aldığı kararın muhatabının Anayasa'ya göre yasama yetkisini elinde bulunduran TBMM olduğunu söyledi.

5 saat 40 dakika süren AKP MYK toplantısı sonrası açıklama yapan Fırat, kararın TBMM'ye doğrudan müdahale olduğunu savundu.

Dengir Mir Fırat, şunları kaydetti:

?Mahkeme kararı, kaçınılmaz olarak yürürlükteki Anayasamız'ın çizdiği yetki çerçevesi ve kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanan demokratik sistemimize uygunluk bakamından tartışılmaktadır. Nevi şahsına münhasır bir hukuk pratiği oluşturması bakımından da çokça tartışılacağı açıktır. Aslında bu kararın muhatabı, Anayasamıza göre yasama yetkisi tekelini elinde bulunduran Yüce Meclisimiz'dir. Karar, Yüce Meclis'in yasama yetkisine doğrudan bir müdahale olup, kuvvetler ayrılığı ilkesinin açık ihlalidir. Zira Anayasa Mahkemesi'nin kararına konu olan yasal düzenlemeler, herhangi bir siyasi partinin siyasi kararı değildir, bizzat TBMM'nin iradesi olarak ortaya çıkmıştır, 550 milletvekilinin 411'inin oylarıyla Yüce Meclisimiz'de kabul edilmiştir.

GÖREV TÜM PARTİLERİN

TBMM'de en büyük gruba sahip siyasi parti olarak; bu değerlendirmelerin ilk ve öncelikli olarak Yüce Meclisimiz tarafından yapılması gerektiği kanısındayız.

Milletimizinden aldığı yetkiyle Yüce Meclisimiz'de temsil edilen bütün siyasi partilere bu bağlamda görev ve sorumluluk düşmektedir. Fırat, erken seçimin ise gündemde olmadığını belirtti.

Umut ışığı artık sönüyor

Anayasa Mahkemesi'nin türbana serbesti getiren Anayasa değişikliğini iptal etmesi AKP'li milletvekillerini umutsuzluğa sevk etti. Demokratik sürecin işlerliği konusunda endişeye kapılan kimi vekiller, yeniden millet iradesine dönülerek, erken seçime gidilmesini önerdi. Bazı vekiller ise erken seçimin de çıkmaz sokak olduğunu savundu.

Milletvekiller, AKP Genel Merkezi'nden gelen uyarı üzerine hafta sonu programlarını iptal ederek Ankara'da kaldı. Vekiller, AKP Genel Merkezi'ne giderek, partideki eğilimi öğrenmeye çalıştı.

EGEMENLİK YARGIÇLARIN

Partinin ağır toplarından Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin kararını şöyle değerlendirdi:

?Anayasa tarafından verilmiş hak ve yetkilerin tamamen kötüye kullanılmasıdır. Anayasa Mahkemesi, şekil yerine esasa girmiştir. 411 milletvekilinin, Meclis'in yüzde 80'e yakın mutabakatla aldığı bir karar yok sayılmıştır. Mahkeme, TBMM'ye verilen yasama yetkisini yok etmiştir, artık yasama görevi, Anayasa Mahkemesi'nin ön iznine tabi olmuştur. Egemenliğin millette değil, yargıçlarda olduğunu dolaylı ifade etmiştir. Böyle bir rejime Cumhuriyet denebilir mi? Türkiye, demokrasi ve özgürlüklerle bu yanlışı mutlaka düzeltecektir. Kıyamet kopmayacaktır.?

Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk, ?Yasama ve yürütmenin yetkilerine büyük müdahale söz konusu? derken , Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu da ?367 kararından başlayarak hukuki zemini olmayan bir süreç yaşıyoruz? diye konuştu.

Ağır çekimde darbe geliyor

ANAYASA Mahkemesi'nin kararının ardından birçok ilde protesto eylemleri düzenlendi. İstanbul'da Galatasaray Lisesi önünde toplanarak basın açıklaması yapan Genç Siviller, kararı, ?Cumhuriyetin sonu? olarak niteledi. Basın açıklaması yapan yaklaşık 50 kişilik Genç Siviller üyesi, üzerinde ?... ve Cumhuriyetin sonu' yazılı dövizlerle kararı protesto etti. Aralarında başörtülü genç kızlarında bulunduğu yaklaşık kırk kişilik grup, adına basın açıklamasını okuyan Şengül Çiftçi, Anayasa Mahkemesi'nin son aldığı kararla Meclis'in yerine göz diktiğini savundu. ?Ağır çekim darbede artık sona doğru yaklaşıyoruz? diyen Çiftçi, ?Ağır çekim darbenin amacına ulaşması için şimdi tek bir adım kaldı, AKP'nin kapatılması. Şimdiden dünya bahis sitelerine düşmeye başladı. Kapatılıp kapatılmayacağı değil, kararın 9'a 2 mi 8'e 3 mü alınacağı? dedi. Karar Ankara'da da protesto edildi.

Anayasa Mahkemesi'nin önüne gelen yaklaşık 50 kişilik bir grup, siyah çelenk bıraktı.

Ebru TOKTAR/ANKARA-Zana YAVUZ - Cem TÜRKEL / (ANKARA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber