İlaç sorunu bitti, alım protokolü imzalandı

Haber Giriş : 10 Temmuz 2008 17:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlaç alım koşullarını düzenleyen 2008 İlaç Alım Protokolü, Uludağ'da imzalandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, Karinna Otel'de 51 eczacı odası başkanı ve yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen TEB 36. Dönem Merkez Heyeti ve 1. Bölgeler Arası Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok önemli değişim ve dönüşüm yaşadığını belirterek, bu süreçte önemli yapısal reformlar gerçekleştirildiğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlüğe girmesiyle SGK'nin artık ayakları yere basan, vatandaşa çok daha iyi ve kaliteli hizmet sunan bir kurum olarak çalıştığını ifade eden Acar, geçen 5-6 aylık dönemde SGK'nin Sosyal Güvenlik Reformu'nu uygulayacak merkez ve taşra teşkilatlarının çok önemli bir bölümünün faaliyetlerine başladığını kaydetti.

Acar, sağlık alanında son 5-10 yıldır çok radikal değişimler yaşandığını, 5510 sayılı yasayla bu değişimlere çok daha önemli bir değişimin eklendiğini kaydederek, şöyle konuştu:

''Bugün Avrupa'nın birçok gelişmiş ülkesinde bile göremeyeceğiniz, tüm vatandaşlarına hiçbir ayrım gözetmeksizin sağlık hizmeti sunacak Genel Sağlık Sigortası'yla ilgili çok önemli değişiklikler yapıldı. Büyük kısmı 1 Ekimde yürürlüğe girecek bu düzenlemelerde, sosyal devlet olma ilkesinin gereği olarak tüm vatandaşlarımızın kendisini sağlık konusunda güvencede hissedeceği bir rejim oluşturmuş olduk. Gerçekten bu, Türkiye için çok önemliydi.''

-''SUİSTİMALLER ÜRKÜTÜCÜ BOYUTLARDA''-

Sağlık konusunda son 4-5 ayda yapılan incelemelerde ''ipin ucunun biraz kaçtığına'' şahit olduklarını bildiren Acar, şöyle devam etti:

''SGK olarak gerekli önlemleri almadığımız takdirde gelecek dönemlerde hep beraber sıkıntıya gireceğimiz bir süreci yaşamamız da mukadder olacak. O nedenle şimdiden bu sıkıntıların yaşanmaması açısından, sistemin daha sağlıklı işleyebilmesi açısından önlemler aldığımızı ve alacağımızı söylemek istiyorum.''

Düzgün çalışan, vatandaşa düzgün hizmet veren hiçbir sağlık hizmeti sunucusuyla sorunları olamayacağını ifade eden Acar, şunları kaydetti:

''Ama suistimale neden olan olayları görebildiğimiz hizmet sunucularıyla SGK'nin önümüzdeki dönemde gerçekten karşı karşıya geleceği bir sürece geldiğimizi de ifade etmek istiyorum. Son 3-4 ayda MEDULA (Medikal Ulak Sistemi) üzerinden yaptığımız incelemelerde, bu konuda yaşanan suistimallerin ürkütücü boyutlarda olduğunu gördük. 1 yıl önce faaliyete başlayan bir sağlık hizmeti sunucusunun faaliyete başladığı dönemle 7-8 ay sonrasındaki dönemi kıyasladığımızda birden almış olduğu fatura bedelinin 10-20 kata kadar arttığını görüyoruz. Hayatta olmayan insanların ameliyat yapılmış gibi gösterilerek, faturalarının kurumdan tahsil edildiğine şahit oluyoruz. Hastanelerimizde tetkik ve tahlillerde anormal derecede şişirmelere şahit oluyoruz. Sadece basit bir hıçkırıkla hastaneye başvuran hastaya 20 gün süreyle 20 ayrı tetkik yapılmış gösterilerek kurumdan fatura edildiğine şahit oluyoruz.''

-''SEKTÖRDEKİ ÇÜRÜKLERİ AYIKLAMAMIZ GEREKİYOR''-

Acar, SGK olarak bu konulara duyarsız kalmalarının söz konusu olamayacağını, artık SGK'nin gerek MEDULA sistemiyle gerekse yeni düzenlemelerle suistimalleri kesinlikle önleyeceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Sektörün sağlıklı şekilde yoluna devam etmesi için mutlaka içindeki çürükleri hep beraber ayıklamamız gerekiyor. Sorumluluğumuz ortak. SGK'nin her şeyi gören, izleyen bir kurum olduğunun bütün sağlık hizmet sunucuları tarafından bilinmesini özellikle istirham ediyorum. Geçmiş dönemlerle ilgili bu tespitler, geleceğe ışık tutması açısından önemli.''

Acar, eczacılarla ilgili olarak son 2 haftada yoğun bir süreç yaşandığını, her iki tarafın da yoğun gayretleri sonucu 2008 İlaç Alım Protokolü'nde anlaşmaya varıldığını anımsatarak, haklı oldukları her konuda eczacıların yanında olduklarını söyledi.

Özellikle iskontolarla ilgili olarak eczacıları yüzde 100 haklı gördüklerini ifade eden Acar, ''Türk eczacılarının son 4-5 yılda yaşadığı sıkıntıları, özellikle kar marjlarının önemli ölçüde azaldığını, başka sıkıntılarının neler olduğunu yakından biliyorum. Bu sorunların çözümü noktasında üzerime düşen ne varsa yapmaya hazırım. Günübirlik tedavi, katılım payları, ağır cezai müeyyidelerin haksız uygulamaları konusunda kurum olarak önemli çalışmalar yapacağız'' diye konuştu.

2 hafta boyunca süren görüşmelerde daha iyisinin nasıl olabileceği üzerinde çalıştıklarını kaydeden Acar, ''İlaçla ilgili herhangi bir sorun söz konusu değil. Bu protokol çerçevesinde tüm çalışanlarımız, emeklilerimiz ilaçlarını tüm eczanelerden alabilecekler. Kurum olarak eczanelerimize bu ödemeleri gerçekleştireceğiz'' dedi.

-''KURUM ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATTI''-

Türkiye Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak da SGK'nin yeni bir kurum olduğunu ve her yenilikte sancılı süreç olabileceğini söyledi.

SGK ile anlaşmazlık olmadığına dikkat çeken Çolak, şöyle konuştu:

''Zaten o 30 Haziranda çözülmüştü. Ondan sonraki süreç daha iyisini yapabilme süreciydi. Bu konuda SGK ve özellikle Sayın Başkan'ın çok önemli katkıları var. Taleplerimizin yerine getirilmesi noktasında, haklı olunan noktada gerçekten çok önemli katkıları var. Sonuçta bu protokol 30 Haziranda sözle oluşturulmuştu. İmza şimdiye kalmıştı. Bu protokolle hem kamu hem de eczacılar önemli kazanımlar elde etmişlerdir. Dolayısıyla iyi bir şey yapılmıştır.''

Türkiye'nin önemli bir değişim yaşadığını, kabuk değiştirdiğini, şimdiye kadar ayrı ayrı olan sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplandığını hatırlatan Çolak, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla bu süreçte protokole yansıyan, süreçte sorun olan bazı olgular ortaya çıktı. Bunları değerlendirme süreci yaşadık. Bu, önümüzdeki süreçte de olacaktır. Yeni birtakım sıkıntılar. Hem SGK'nin talepleri hem de bizim taleplerimiz noktasında. Medeni, demokratik bir ülkede bunlar olabilir. Sorunlar konuşularak çözüme kavuşturulur. 240 bine kadar yıllık ciro yapan meslektaşlarımız yüzde 3 oranında iskonto veriyorlardı. Şimdi bu 240 bin 350 bin aralığına çıkarıldı ve iskonto oranı yüzde 1'e düşürüldü. Cirosu 0-240 bin olan eczanelerin iskontolarında yüzde 67, 240-350 bin olanlarınkinde yüzde 71 oranında düşüş gerçekleştirdik. Bu önemli bir kazanım. Bu miktarlar kademeli olarak değişiyor. Özellikle alt birimde hizmet veren meslektaşlarımıza ciddi kazanım sağlanmış oldu.''

Protokolün ceza maddelerinde iyileştirilmeler yapıldığını belirten Çolak, ''Kurum çok önemli adımlar attı, biz de önemli adımlar attık. Türkiye'nin ilaçla ilgili sorunu ortadan kalkmış oldu. Zaten böyle bir sorunu ne bu kurum ne de eczacılar yaşatabilir'' dedi.

Konuşmaların ardından, TEB Başkanı Çolak ve SGK Başkan Vekili Acar, 2008 İlaç Alım Protokolü'nü imzaladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber