İhtiyaç fazlası hekimlere Doğu yolu göründü

Haber Giriş : 17 Kasım 2004 07:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğu ve Güneydoğu bölgelerine sağlık görevlisi ve uzman hekim göndermekte zorlanan bakanlık yeni arayışlara girdi. Daha önce ?sözleşmeli' model ile Doğu'da çalışmak isteyen doktor ve hemşirelere yüksek ücret öneren bakanlık, bununla ihtiyacı karşılayamayınca bu bölgelere doktor gönderebilmek için yeni bir yöntem buldu.

Bu amaçla tüm il ve ilçelerin ihtiyaç duyduğu sağlık personeli sayısı yeniden belirlendi. 1996 yılında hazırlanan standart kadro cetvellerini değiştiren bakanlık, başta uzman hekimler olmak üzere tüm standart kadro fazlası personeli ihtiyaç duyulan bölgelere kaydıracak. Bakanlık böylece, özellikle Doğu ve Güneydoğu illeriyle küçük ilçelerde yeterli sağlık personeli bulundurmanın önündeki en büyük engeli aşmış olacak. 1996'da çıkarılan standart kadro cetvellerine göre Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşık 1 milyon personel çalıştırması gerekiyor. Ancak bakanlığın personel sayısı 250 bin. İhtiyaç duyulan uzman hekim sayısı 74 bin, pratisyen hekim sayısı ise 65 bin civarında. Buna karşın Türkiye'deki uzman ve pratisyen hekim sayısının toplamı 100 bini bulmuyor. Her yıl üniversitelerden mezun olan tıp öğrencilerinin sayısı göz önüne alındığında Türkiye'nin ideal hekim sayısına ulaşabilmesi için 50 yıllık bir süreç gerekiyor. Çünkü cetvellerde ihtiyaçların çok üzerinde kadro belirlenmiş. Özellikle büyük şehirlerde yatak sayısı kadar uzman ve pratisyen hekim çalıştıran hastanelerde bile kağıt üzerinde açık kadro görülüyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı, büyük şehirlerdeki fazla personeli ihtiyaç duyulan diğer bölgelere göndermekte sorun yaşıyor. Yapılan görevlendirmeler ve tayinler de standart kadro cetvelleri uyarınca çoğunlukla yargıdan dönüyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık personeli ihtiyacını belirlemek için yeni bir standart kadro çalışması yaptıklarını belirterek ?1996'da hazırlanan mevcut standart kadro cetvellerine göre Türkiye'de 74 bin uzman hekimin görev yapması gerekiyor. Ancak bu sayı toplam hekim sayısıyla karşılaştırıldığında hiç gerçekçi değil.? dedi. Bakanlığa bağlı 16 bin uzman hekim çalıştığını hatırlatan Akdağ, 75 bin rakamına ulaşmak için 50 yıllık bir süre gerektiğini aktardı. Standart kadroları gerçekçi hale getireceklerini ifade eden Akdağ, ?17-20 bin arasında uzman hekim standardını oluşturacak yeni bir kadro cetveli hazırlıyoruz. Buna göre standart kadro fazlası olan hekimler hizmet puanı en düşükten başlayarak ihtiyaç olan bölgelere kaydırılacak.? dedi. Akdağ, yeni kadro cetvellerinin aralık ayı içinde tamamlanacağını ve 2005'ten itibaren uygulamaya konulacağını kaydetti.

Standart kadro

Kamu kuruluşları, ihtiyaç duyacakları personel sayısını belirleyerek standart kadrolarını ilan ediyor. Bütün atama ve tayinler il ve ilçe bazında tespit edilen standart kadrolar göz önüne alınarak gerçekleştiriliyor. Belirli bir bölgeye standart kadrosunun dışında atama yapılamıyor. Ayrıca standart kadrosunda açık bulunan bölgelerin personeli başka bir yere gönderilemiyor

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber