Vergi denetimi yine 'iki başlı' kalacak

Haber Giriş : 21 Kasım 2004 06:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelirler Genel Müdürlüğü'nün yapısını değiştirecek yasa taslağı hazır. Ancak, IMF ve Dünya Bankası'nın 'denetimde çokbaşlılığı giderin' uyarısı yine karşılanamadı

Gelir İdaresi'nin Yeniden Yapılandırılması'na ilişkin taslakta Maliye Bakanlığı denetim birimleri arasındaki gizli hesaplaşma nedeniyle çokbaşlılığı gideremedi.
Hazırlanan taslak yasalaşsa da vergi denetiminde 'iki başlılık' sürecek. Bakanlığın ilk hazırladığı taslakta Gelirler Genel Müdürvekili Osman Arıoğlu'nun otomatikman başkanlığa getirilmesi öngörülürken, taslağın son halinde bundan vazgeçildi.

Uzun zamandır tartışmalara neden olan Gelirler Genel Müdürlüğü'nün yapısını değiştirecek yasa taslağı tamamlandı. Ancak taslak, IMF ve Dünya Bankası'nın vergi denetimindeki çokbaşlılığın giderilmesi isteğini karşılamadı. IMF, vergi politikalarını bakanlığın belirlemesi, denetimi gelir idaresinin yapmasını istiyordu. Taslak, Maliye Bakanlığı bünyesindeki iç hesaplaşmalar nedeniyle denetimdeki çokbaşlılık yine giderilemiyor.

Maliye'de, maliye müfettişleri, hesap uzmanları, gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenlerinden oluşan dörtlü denetim yapısı bulunuyor. 2003 verilerine göre bakanlık bünyesinde, 150 maliye müfettişi, 250 hesap uzmanı, 350 gelirler kontrolörü ve 2 bin 500 vergi denetmeni var. Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılması taslağının denetim elemanlarıyla ilgili bölümünde, gelirler kont-rolörleri ve vergi denetmenleri denetim elemanı sayıldı. Maliye müfettişleri ile hesap uzmanları ise mevcut durumlarını koruyarak, bakanlığa bağlı olarak denetim yapacak.

Gelirler kontrolörlerinin istifa tehditleri de yeni taslağa son şeklinin verilmesinde etkili oldu. İlk hazırlanan taslakta, gelirler kontrolörleri denetim elemanları arasında sayılmamış ve daire başkanlığı olarak örgütlenecekleri belirtilmişti. Taslağın ilk haline gelirler kontrolörleri 'mühür ve kimlik bırakma' ve gerekirse 'toplu istifa'ya varabilecek eylemler yapacaklarını belirterek, karşı çıkmışlardı.

'Arıoğlu yasası' engellendi
Taslağın son şeklinde tartışmalı geçici 2. maddede de değişikliğe gidildi. Uzun süredir Gelirler Genel Müdürlüğü görevini 'vekâleten' yürüten Osman Arıoğlu'nun otomatik olarak 'genel müdür' olmasını sağlayan taslağın ilk hali Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den dönmüştü. Bu maddede "Halen Gelirler Genel Müdür Yardımcılığı kadrosunda bulunanlardan bu kadroda da en fazla hizmet yılı olan personel sırasıyla başkanlığa, başkan yardımcılıklarına bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılır" hükmü yer alıyordu. Bu hükümle en kıdemli genel müdür yardımcısı Arıoğlu kararnamesi Köşk'e gitmeden direkt Gelir İdaresi Başkanlığı'na atanacaktı. Bu nedenle taslak 'Arıoğlu yasası' olarak anılmıştı. Ancak taslağın Başbakanlık'ta rötuşlanan son halinde söz konusu cümle taslaktan çıkarılarak, taslağın kişiye özel düzenleme olmasının önüne geçildi.

Gelirler Genel Müdürlüğü yerine kurulacak Gelir İdaresi Başkanlığı 'yarı özerk' yapıda olacaktı. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, daha önce genel müdürlüğün özerk yapıda olmasına karşı çıkmıştı. Taslağın son halinde Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak yapılandırılması hükme bağlandı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber