Tahliller için fark alan özel hastaneler suç işliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Kasım 2008 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekim ayından itibaren özel hastanelerin sosyal güvenliği olan hastadan aldıkları fark ücretine sınırlama getirildi. Hastanelerin yüzde 99'u Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşma imzaladı.

Bin 350 özel kuruluştan yalnızca 20'si anlaşmadı. Yeni düzenlemeye göre özel sağlık kuruluşlarının, en fazla yüzde 30 fark ücreti talep etmesi gerekiyor. Üstelik birçok test ve tahlilde hastadan para alınmaması gerekiyor. Ancak bazı kurumlar, yığılmayı bahane ederek yasal olmayan yollara başvuruyor. Vatandaştan herhangi bir poliklinik muayenesi için 10 YTL alınması gerekirken, branşlara göre 20-30 YTL arasında değişen rakamlarda ücret isteniyor. Test ve tahliller için de ekstra para talep ediliyor. Gayri resmi alınan paraya bulunan kılıf ise: Özel hizmet bedeli. Fazladan aldıkları bedeli SGK'ya fatura etmeyen özel sağlık kuruluşları suç işliyor. Yeni Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, 1 Ekim'de yürürlüğe girdi. Buna göre özel hastaneler, SGK'nın tedavi hizmetleri için kendilerine ödediği fiyatların en fazla yüzde 30'unu hastadan tahsil edebilecek. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hiçbir hastanenin bu rakamın üzerine çıkamayacağını belirterek, "Fakir fukaranın hakkını koruruz, vatandaşın hakkını yedirtmeyiz." dedi. Sadece seçkin bir gruba hizmet etmek isteyenlerin sistemden çıkabileceğini ifade eden Akdağ, hastanelerin halka hizmet etmek istiyorlarsa bu şartlarda iş yapması gerektiğini vurguladı.

Özel bir hastaneye 1,5 yaşındaki çocuğunu muayeneye götüren Vacide Atar (26), ekim ayından itibaren hastanenin muayene ücretini 10 YTL'den 20 YTL'ye çıkardığını söyledi. Yeni düzenlemeyi öğrendikten sonra olayı araştıran Atar, şunları anlattı: "Hastane yetkililerine konuyu sorduğumda şu cevabı aldım: Muayene parasını 10 YTL'ye düşürdüğümüzde yığılmalar oldu. Doktorlar hastalara vakit ayıramamaya başladı. Randevuları 15-20 gün sonrasına veriyorduk. Şimdi hem hastalar hem de doktorlar rahat etti." Atar'dan çocuğunun test ve tahlillerinden de ekstra ücret alınmış. Genç kadın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bebeğimin kan değerlerinin ölçümü için 40 YTL istendi. Para alınmaması gerektiğini bilmediğim için ödedim." Mağdurlardan biri de Ufuk Demirsoy. 6 aylık kızını özel sağlık kuruluşuna götüren Demirsoy, kendisinden 10 YTL muayene parası alındığını, fakat yapılan test ve tahliller için de ekstra ücretler ödediğini aktardı.

SGK ile anlaşma imzalamayan Sema Hastanesi İşletme Müdürü Sedat Erten ise, anlaşma yapan bazı hastanelerin yüzde 30'un üzerinde ücret aldığını doğruladı. Erten, "Risk ve maliyetleri üstlenerek daha kaliteli hizmet veremeyeceğimiz için sistemden çıktık. Fakat diğer yandan birçok hastane sistemde kaldı. Bize gelen haberlerde her hastane kendine göre lokal çözümler bulmuş. Ekstra ücretler talep ediyorlarmış. Bunun bir çözümü bulunmalı." diye konuştu. Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Dr. Köksal Holoğlu ise fark sınırlandırmalarının özel kuruluşları büyük finansman sıkıntısına soktuğunu belirterek, "Biz de bu şekilde para alınmasına karşıyız. Fakat bir yerde mecbur kalınıyor. Özel sağlık kuruluşları SGK'nın kamuya verdiği paranın çok altında para almasına rağmen hedef olarak gösteriliyor." iddiasında bulundu.

Çağlar Avcı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber