Belediyeler işsizliğe çare olacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Nisan 2009 12:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, işsizlikle mücadele için kapsamlı bir çalışma başlattı. Bu kapsamda, ilk kez sanayi illerini içeren Daimi Özel İstihdam Komitesi devreye girerken, işsizlikle mücadelede belediyelerden yararlanılacak

CAHİT SARAÇOĞLU

İşsizlikle mücadele için kapsamlı bir çalışma başlatan hükümet, Daimi Özel İstihdam Komitesi'ni de devreye soktu. Komite, istihdamın artırılması için neler yapılabileceği konusunda çalışmaya başladı. Katılımcı kuruluşlar, işsizliğin önlenmesi ve istihdamın artırılması yönünde öneriler hazırlayacak. Kuruluşların hafta sonuna kadar çalışmalarını netleştirmesi bekleniyor. Toplantıya bazı illerin büyükşehir belediyelerinden yetkililerin katılması dikkat çekti.

YENİ İMKANLAR ARANACAK

Daimi Özel İstihdam Komite toplantısı hafta başında, DPT'nin başkanlığında; Maliye, Hazine, TÜİK, Milli Eğitim, İş-Kur üst düzey yöneticileri ile birlikte Kocaeli, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlıklarından yetkililerin katılımı ile gerçekleşti. Toplantıda mevcut istihdam koşullarının sürdürülmesine yönelik yapılabilecekler ile yeni istihdam imkanları üzerinde duruldu.

ÜÇLÜ ÇÖZÜM PLANI

İşsizlik ödeneğinin esnekleştirilmesi konusunda ise Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) çalışmaya başladı. Bu çerçevede işten atılanların işsizlik maaşı alabilmeleri için son 3 yıl içerisinde en az 600 gün prim ödemesi koşulunun, 510 güne çekilmesi gündeme getirildi. Yine işsizlik maaşından faydalanılması için şart olan son 4 ay (120) kesintisiz prim ödeme süresinin 'bir yıl içerisinde 120 gün' şekline dönüştürülmesi ele alındı. Ancak her iki uygulamanın da getireceği maliyete bakılıyor. Ayrıca, işini kaybeden vatandaşların işe alınması halinde primlerinin İŞ-KUR tarafından ödenmesi çalışması da masada bulunuyor.

İSTİHDAM ÇALIŞMASI YAPILDI

Böylece İş-Kur, geçici iş yaratma, mesleki eğitim ve işsizlerin primlerini ödeme şeklinde destek verecek. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, istihdama katkı amacıyla geçici iş yaratma, mesleki eğitim ve işsizlik ödeneğine hak kazananların işini kaybetmeleri halinde primlerinin İŞKUR tarafından ödenmesini içeren bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Mesleki eğitimler yaygınlaştırılıyor

Hükümet ise aktif işgücü programları çerçevesinde mesleki eğitimin üzerinde duruyor. Bu kapsamda, mesleki eğitimin geliştirilmesi konusunda özellikle belediyelerin daha fazla rol almasını istiyor. Toplantıda, mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik farklı ne tür yöntemlerin uygulanabileceği tartışılırken, belediyelerin mesleki eğitim konusundaki çalışmalarının daha nasıl geliştirilebileceği ele alındı. Bu arada, İş-Kur aracılığıyla mesleki eğitim programına geçen yıl toplam 32 bin 597 kişi katıldı. Mesleki eğitim programına katılan tüm katılımcılara, katıldığı her gün için 15 lira ödenek veriliyor. Böylece aylık ortalama 300-330 lira civarında para almaları sağlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber