Kimin kimi dinlediği artık sır olmayacak

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 07 Ağustos 2009 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık, usulsüz uygulama iddialarıyla tartışılan telefon dinlemeleriyle ilgili yönetmeliği değiştirdi. Dinleme yapan her görevliye bir "aidiyet numarası" verilerek kimin kimi dinlediği bellli olacak.

- Başbakanlık, telefon dinlemeleriyle ilgili yönetmeliği değiştirdi. Yeni yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlayarak yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmelik kimin kimi dinleyeceğini belirleyecek özel bir uygulama getiriyor. Bu yönetmeliğe göre, dinleme yapan adli kolluk personeline kimliğinin belirlenmesini sağlamak amacıyla sicil numaralarından farklı olarak bir aidiyet numarası verilecek.

Dinleme karar ve emirleri, Cumhuriyet savcısının görevlendirdiği kolluk görevlilerinin aidiyet numarası ile birlikte Telekomünikasyon İletişim BSaşkanlığı'na bildirilecek.

Böylelikle illegal dinlendiği yönünde iddiası olanlar mahkemeye başvurduğu taktirde, savcı emri ile yapılan dinlemeyi kimin hangi görevlinin gerçekleştirdiğini öğrenebilecek.

Bir düzenleme de Telekomünikasyon İletişim Başkanı'nın atanmasına yönelik oldu.

2005 yılının Ekim ayında yürürlüğe giren yönetmelik çerçevesinde Telekomünikasyon İletişim Başkanını, Başbakan'ın ataması yönünde bir hüküm vardı. Eleştirilere neden olan bu hüküm, yargı kararlarıyla da tartışmalı hale gelmişti.

Yeni yönetmelikle, başkanın atamasını ?Başbakan yapar? hükmü uygulamadan çekildi. Buna bağlı olarak, ?Denetlenmesi de Başbakanın belirleyeceği kişi ve komisyonlar tarafından yapılır?^hükmü de yönetmelikten çıkarıldı.

Ayrıca fuhuş suçu dinleme kapsamından çıkarıldı. Aile mahkemeleri bile, aldatıldığını iddia eden eşler için dinleme kararları alıyordu. Bu da tartışmalara yol açıyordu.

İnternet suçlarının izlenmesi de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın yetki ve görev alanları içine sokuldu. Hatırlanacağı gibi Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek CHP'li Kemal Kılıçdartoğlu ile ilgili bir yargı kararını yetki alanında olmadığı gerekçesi ile uygulamamış, bu nedenle yargılanmasına yönelik tartışmalar ortaya çıkmıştı.

Yeni yönetmelikle internet suçlarının izlenmesi takibi de Telekomünikasyon Başkanlığı'na geçti. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bünyesindeki MİT, Emniyet ve Jandarma temsilcileri de yeni yönetmelikle kurum dışına çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber