Reflü hakkındaki doğru bildiğiniz yanlışlar

Haber Giriş : 26 Ocak 2010 22:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sindirim sisteminde midedeki kapakçıklar düzenli çalışınca, asit midede kalıyor, ancak çalışmasında bozukluk olursa asit yemek borusuna doğru kaçıyor, siz de göğsünüzde ya da boğazınızda yanma hissediyorsunuz.

Bazı kişiler için bu arasıra olurken, kimi insanlarda ise her gün mide yanması görülebiliyor. Ancak birçok insanın reflü hakkında bildikleri yanlış oluyor. Howstuffwork.com sitesinde yer alan habere göre, işte 5 reflü efsanesi:

1. Baharatlı yiyecekleri tamamen bırakmalısınız: Reflüsü olanların aromalı ve baharatlı yiyecekleri bırakması gerektiği konusunda bilimsel bir kanıt bulunmuyor. Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, baharatlı yiyecekler ve çikolata gibi tetikleyici gıdaları bırakmanın reflü ya da ilişkili semptomlar üzerinde hiçbir etkisinin bulunmadığı belirtildi. Hastalar için işe yarayan tek şey, kilo verme ya da başınızı biraz yukarıda tutarak uyumaktır. Baharatlı gıdaları tamamen bırakmak yerine, her seferinde tek baharattan azar azar yiyin. Böylece hangisinin sizi rahatsız ettiğini daha kolay bulursunuz. Stres de reflü için bir neden olabiliyor.

2. Kahve yasak: Kahve, tüm dünyadaki reflü hastaları için kötü bir etki gösteriyor. Neredeyse reflüsü olan tüm insanlar, alkol ve portakal suyu gibi asitli içeceklerin yanında kahveyi de beslenmelerinden çıkarıyor. Bu içeceklerin de reflüyü artırdığına dair bilimsel kanıt yok. Kahve gerçekten bazı insanlarda reflüyü tetikleyebiliyor. Eğer sizi de etkiliyorsa, içmeyi bırakın. Ancak, herhangi bir soruna yol açmıyorsa makul ölçülerde içmeye devam edebilirsiniz.

3. Bir kez ilaç alırsanız, ömür boyu içmek zorunda kalırsınız: Reçetesiz anti-asitlerden, reçeteyle satılan proton pompası inhibitörü gibi reflü hastalığıyla mücadele etmeye yardımcı etkili tedaviler var. Bazı insanlarda mide yanması arasıra görülürken, kimisinde ise her gün meydana geliyor. Bu kişiler tedavileri için para harcıyorlar ve ilaçların uzun süreli yanetkileri konusunda kendilerini riske atıyorlar. Yan etkilerin içinde artan zatürre riski, mide ve bağırsak enfeksiyonları, osteoporoz ve kemiklerin çatlaması bulunuyor. Doktorlar bu ilaçların güvenli olduğunu söylerken, bazı insanlar sadece belirtiler başladığında ilaç alıyor. Doktorunuza sizin için en iyi olan seçeneğin ne olduğunu sorun.

4. Süt ve nane reflüyü yatıştırıyor: Reflüsü olanlara yatmadan önce bir bardak süt içmeleri önerilir. Süt bazen mide asitini nötralize ederek kısa süreli rahatlama sağlayabilir. Fakat, kalsiyum midede daha fazla asit üretilmesini tetikler. Nane ise evde uygulanan yaygın bir tedavidir. Ancak, nane mide ve bağırsak ağrısına yol açabilir. Bu nedenle nane şekeri ve naneli sakızlardan uzak durun. Bunun yerine meyan kökünü deneyin. Meyan kökündeki anason ve aroma sindirime yardımcı olur.

5. Reflü sadece katlanılabilir bir hastalıktır: Güzel ve lezzetli bir yemek yedikten sonra başlayan mide yanmalarına katlanmanızı gerektiren bir neden yok. Sigara içmek, aşırı kilolu olmak ya da kahve içmek reflüye yol açmaz, bunlar sadece durumun tetikleyenleridir. Fakat, esas durum mide kapakçığının bozulmasından kaynaklanıyor.

Birçok durumda, reflüyü reçetesiz tedaviyle hafifletebilirsiniz. Reflüsü olanların yaklaşık yüzde 15'inin yemek borusunda kalıcı hasar oluşuyor. Asit, yemek borusu yoluna zarar veriyor, bazı vakalarda Barrett özofagusu diye bilinen prekanseröz duruma neden olabiliyor. Reflünüz ya da mide yanmanız varsa, mutlaka doktora gidin. (www.populergazete.com)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber