Arşivciler yasanın çıkmasını bekliyor

Kaynak : Yeni Asya
Haber Giriş : 11 Mart 2010 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

STK'lar, 2007'de Meclis gündemine alınan ancak Cumhurbaşkanlığı krizi nedeniyle görüşülemeyen Milli Arşiv Kanun Tasarısı'nın yeniden görüşülmesini istiyor. Tasarı yasalaşırsa 100 milyon 360 bin belge düzenlenecek. Tüm kurumların arşivlerinin yönetimi tek çatı altında toplanacak.

ORHAN TURAN / İSTANBUL

Aralarında Türk Arşivciler Derneği, Büro-Sen, Türk Büro-Sen, Bağımsız Büro-Sen gibi dernek ve sendikaların bulunduğu çok sayıda STK tarafından hazırlanan Milli Arşiv Kanunu Tasarısı yasalaşmayı bekliyor. Tasarı TBMM'de yasalaşırsa, dünyanın en büyük arşivi olan Osmanlı Arşivleri'nin özel yasası olacak.

TÜM ARŞİVLERE TEK YÖNETİM

Mahzenlerde çürüyen tarihi arşiv belgelerinin yeniden düzenlenmesi için hazırlanan Milli Arşiv Kanunu Yasa Tasarısı Teklifi yasalaşırsa, Osmanlı arşivi ve Cumhuriyet arşivleri ayrı birimlerde tasnif edilecek. Türk Arşivciler Derneği Başkanı Hacı Haldun Şahin, "Bu kanunla arşivcilik ülkemizde kurumsal kimlik kazanacak. Hem arşivlerde çalışan tüm personelin adı konacak, hem de küflü odalarda çürüyen arşivlerimiz Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü çatısı altında toplanacak. Osmanlı Arşivleri ve Türkiye Cumhuriyeti arşivleri için ayrı daire başkanlığı kurulacak. Maalesef şu ana kadar bu alanda bir yasamız olmadı. 30 devleti yöneten Osmanlı İmparatorluğu için Cumhuriyet dönemimizde bir arşiv yasası bile çıkaramadık. Bu çok acı.." dedi.

TASARI KÖŞK SEÇİMLERİNE TAKILDI

Türk Arşivciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Haldun Şahin ise tasarının 2007 yılında TBMM gündemine alındığını ancak Cumharbaşkanlığı seçimleri nedeniyle görüşülmediğini, kanunun yeniden Meclis gündemine alınmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Şahin Devlet Arşivler Genel Müdürlüğünü'nün teşkilat kanununun bulunmadığını belirterek "Bu kanun tasarısı aynı zamanda teşkilatın yapısını da ihtiva ediyor. Hem Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü bu kanunla kimlik bulacak, hem de arşivlerimizle ilgili ilk defa bir yasaya kavuşmuş olacağız" şeklinde konuştu.

ARŞİVLEMEDE ÇOK BAŞLILIK VAR

Tasarının hazırlanmasında katkı sağlayan sendikalardan Büro Memur Sen Şube Sekreteri Hüseyin Bakırcı da arşivlerin 1840'larda kurulmasına rağmen yasanın olmayışı nedeniyle her kurumun kendi arşivini tuttuğunu bunun da tarihi vesikalara büyük zarar verdiğini söylüyor. Bakırcı, Türk Hava Kurumu, İstanbul Müftülüğü, Tapu Kadastro gibi kurumların kendi arşivlerini sağlıksız ortamlarda, fiziksel mekan sıkıntısıyla bu belgeleri sakladığını belirterek, "Bu yasa tüm arşivlerin tek elde toplanması sağlanacaktır. Belgeler küflenmeden mantarlanmadan gelecek kuşaklara ulaşacaktır. Bu sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin değil aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin de hafızasıdır" dedi

Tasarı ne getiriyor

Tasarı yasalaşırsa Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, müesseseleşerek kimlik kazanacak. Arşiv malzemelerinin yasa hükümlerince korunması ve muhafaza edilmesi temin edilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel ve tüzel kişilerin ellerinde bulunan malzemenin de ne şekilde nasıl tasnif edilip araştırmaya ne zaman açılacağı netleşecek. Sözleşmeli olarak çalışan uzman arşiv personeli de hükmi şahsiyet kazanacak.

Tasarı Meclis komisyonlarından geçti

Tasarı 2007 yılında Milli Eğitim Komisyonu, Plan Bütçe Komisyonu başta olmak üzere tüm alt komisyonlardan geçerek Meclis Genel Kurul gündemine gelmişti. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında yaşanan kriz nedeniyle tasarı gündeme getirilememişti. Halen gündeme gelmeyi bekeleyen tasarının yeniden ele alınması bekleniyor.

11.03.2010

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı haberin tüm hakları Diyalog Gazetecilik San. ve Tic. Ltd. Şti.'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan köşe yazısı/habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber