Bazı Bakanlıkların sadece kendi personeline özel zam öngören Kanun değişikliklerini Meclisten geçirmesi memurlar arasında tepki görüyor

Haber Giriş : 13 Temmuz 2003 14:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bazı Bakanlıkların sadece kendi personeline özel zam öngören Kanun değişikliklerini Meclisten geçirmesi memurlar arasında tepki görüyor

Memurlar Salı günü yürürlüğe girecek ikinci yarı yıl zam oranını dört gözle beklerken, bazı bakanlıkların üst düzey personeline yaptığı ek ödemeler, diğer kurumlardaki memurların tepkisini çekti

Memurların gözü kulağı hükümette. Salı günü yürürlüğe girecek yılın ikinci yarısına ilişkin zam oranı milyonlarca memur ve emekli tarafından merak edilirken, Maliye'nin hazırlıkları ancak sembolik zamma imkan veriyor.

2003 yılı bütçesindeki 28 katrilyon liralık personel ödeneğinin yılın ilk yarısında yaklaşık 14.4 katrilyon liralık bölümü kullanıldı. Mevcut bütçe imkanları çerçevesinde Maliye, küçük memura yüzde 5-7, üst düzey memura ise yüzde 1-2 oranında zam önerdi. Memura ilave yapılacak her 1 puan zammın maliyeti ise 100 trilyon lira olarak hesaplandı. Bu nedenle bütçeye daha az yük getirecek bir formül benimsendi. Buna göre, zam oranı düşük tutulup, aile ve çocuk yardımı gibi yan ödemeler arttırılacak.

IMF ZAMANLAMASI
Memur zammı ile toplu sözleşme döneminin IMF incelemesine rastlaması ise ücret ayarlamalarındaki esnekliği ortadan kaldırıyor.

Kamudaki işçilere yılın ilk yarısı için önce sıfır zam öneren, ardından yüzde 4 ve son olarak yüzde 5'e yükselten, yılın ikinci yarısındaki zam oranını ise yüzde 7'den yüzde 9'a yükselten Başbakan Tayyip Erdoğan, Türk İş Başkanı Salih Kılıç'a, "Kaynağımız yok. Bunun ötesinde zam veremeyiz. IMF Ankara'da. Bu zam oranına ikna olun. Yoksa niyet mektubunu IMF'ye siz imzalatın" diyerek kesin tavrını sergiledi. Hükümet, 2004 yılında ise işçiye hedef enflasyon oranında zam taahhüt etti.

Öte yandan memurlar arasında maaş rekabeti de kızıştı. Üst düzey yöneticilerin maaşlarındaki farklılığın yanı sıra bazı bakanlıkların yaptığı ek ödemeler diğer kurumlardaki personelin tepkisini çekti. Bordrodaki maaşları üzerinden bakıldığında, yönetim kurulu üyeliği vb. yan gelirleri hariç olmak üzere Başbakanlık Müsteşarı 2 milyar 871 milyon, Bakanlık Müsteşarı 2 milyar 521 milyon, Gümrük Müsteşarı 3 milyar 340 milyon, DİE Başkanı 2 milyar 415 milyon lira aylık alıyor. Maliye, Çevre-Orman, Kültür-Turizm ve Sanayi Bakanlığı memurları ile üst düzey yöneticilerine de 350-400 milyon lira civarında fon payı ödemesi yapılıyor.
Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber