Öğretmenlerin yer değiştirmelerine öneriler

Bakanlıkça sendikalara gönderilen Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği taslağında yer alan hususlarla ilgili değerlendirme Öğretmen zorunlu hizmet affı getiren bölüm boş bırakılmış başlığıyla yayımlanmıştı. Yayımlanan metin taslak olup bu taslak üzerinden yapılacak tartışmalar nihai kararın verilmesine yardımcı olacaktır. Taslağa ilişkin memurlar.net'in 20 maddelik önerisi için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Mart 2010 00:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yönetmelik taslağında yer almayan ve yer alması halinde uygun olacağı değerlendirilen hususları ele alacak olursak;

1- İl ve bakanlık komisyonlarına sendika temsilcilerinin alınması,

2- Zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf sayılacaklar için tarih olarak 31/08/2010 ya da yönetmeliğin yürürlük tarihi olmalıdır.

3- Eş durumu özrüne bağlı yerdeğiştirmeler yılda bir kez değil birkaç kez yapılmalıdır.

4- Eş durumu özrüne bağlı yer değiştirmelerin Ağustos ayında yapılacağı belirtilmektedir. Oysa ki ilk atamalar Ağustos ayında yapılacağından kişinin adaylığının kaldırılmamış olması durumu ile karşı karşıya kalınabilecektir. Bu nedenle ilk atama öğretmenlerin adaylıklarının sorun teşkil etmeyeceği bir düzenleme getirilmelidir.

5- Bir çok hükümde başvurularda 5 günden az 10 günden fazla olamaz hükmü getirilmiştir. 10 günden fazla ibareleri kaldırılmalıdır. Örneğin 10 gün olarak öngörülen bir atama sürecinde olağanüstü bir durum olduğu taktirde uzatma yapılması yönetmeliğe aykırı olacaktır. Bunun kılavuzda belirlenmçesi daha yerinde olacaktır. (örneğin sel, deprem gibi durumlar ile MEBBİS'te yaşanacak teknik sorunlarda bu durumla karşı karşıya kalınabilecektir.)

6- Zorunlu hizmet yükümlülüğü için öngörülen hizmet sürelerinden ziyade puan hesabı getirilmesi daha pratik ve hesaplanması daha yerinde bir uygulama olacaktır.

Buradan hareketle; 3.hizmet bölgesinin 6.hizmet alanındaki okullar için öngörülen puan 30 dur. Burada 3 yıl çalışanın zorunlu hizmeti kaldırılacağına göre buradan alınan toplam 90 puan baz alınabilir.
Böylece başka bölgelerde çalışılan süreler de sisteme puanı ölçüsünde katılmış olur. Kişi eş durumundan ya da sağlık özründen yıllarca uzatmaya tabii olmuşsa ve 1.bölgenin 2.hizmet alanındaki eğitim kurumlarında görev yapmışsa (her yılı 6 puan) mevcut hesaplamaya göre 15 yılda da olsa muafiyete sahip olabilecektir.
Bu durum getirilirken yönetmelikte yer alan 3 yıldan sonra her yıl zorunluya tabii yer değiştirme zorunluluğuna dokunulmamalıdır.

7- İl içi ve İl dışı yer değiştirmelerin eş zamanlı yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
Kaç tercih yapılacağı öncelikle İl içi mi yoksa İl dışı mı yapılacağı hususu açıklığa kavuşturulmalı tercih sayısı 20'den az olmamak üzere maksimum düzeye çıkarılmalıdır.

8- Zorunluya bağlı ve Özür grubu yer değiştirmelerde boş bulunan tüm kurumlar kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlere yansıtılmalıdır. Sözleşmeli öğretmenlere uygulanan pozisyon uygulamasından vazgeçilerek onlara da tüm kadrolar duyurulmalıdır.

9- İsteğe bağlı yer değiştirmelerde norm kadro açığı bulunan kurumlar mutlaka görülebilmeli tüm kurumların tercih edilebilmesi sağlanmalıdır. Boş bulunmayan kuruma tercih yapıldığı taktirde o atamada oralarda oluşacak boşluklara da geçmişte olduğu gibi sıra tayinine bağlı atama yapılmalıdır. Aynı tercihler üzerinden yapılacak bu atamalar Haziran ve Temmuz aylarında en az 2 kez yapılmalıdır.

10- Emeklilik işlemlerinin sona ereceği Ağustos ayında da 3.kez yapılmalıdır. Yer değiştirmesi gerçekleşenlerin iptal etme hakları bulunmadığına göre bunu uygulamak tabii ki mümkündür. Aksi halde yıllardır görev yapan bir öğretmenin istediği okula ilk atama öğretmenin ya da daha az kıdemli öğretmenin atanması ile karşı karşıya kalınacaktır.

11- Bu nedenle 46.maddede yer alan; "(2) Yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda, öğretmenlerin tercihlerine yansıtılacak eğitim kurumları, öncelikle ülke genelinde alanlar itibarıyla dengeli dağılım esas alınmak suretiyle il içinde alanlar itibarıyla hizmet alanları arasında, iller arasında da alanlar bazında doluluk oranları ile mevcut öğretmenlerle ya da yüksek öğrenimlilerce ihtiyacın karşılanabilirliği dikkate alınarak belirlenir. Yer değiştirme suretiyle atamalar sonucu norm kadro açığı oluşan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı ilk defa ya da açıktan atama suretiyle yapılacak olan atamalarla giderilir."
Hükmü yeniden gözden geçirilmelidir.

12- Bu yönetmelikle getirilen il içi yerdeğiştirmeler için 3yıl şartı kaldırılmalı eskiye dönüşle 2 yıla çekilmelidir. Bu yapılamadığı taktirde 30 Eylül 2010 baz alınarak bu tarih itibari ile 2 yılını dolduran öğretmenlere bu yıla mahsus olmak üzere yer değiştirme hakkı verilmelidir.(Geçici madde eklenebilir.)

13- Madde 20'de yer alan "yapılamayan adaylardan puan üstünlüğüne göre aynı alanda aynı eğitim kurumlarına Kasım ayı içinde atama yapılır." Hükmündeki Kasım ayı ibaresi "Eylül" olarak değiştirilmelidir.Yani atandığı halde göreve başlamayanlar nedeniyle boş kalan kadrolara zaman geçirilmeden atama yapılmalıdır.

14- Öğretmen olmak için getirilen 40 yaş sınırlaması kaldırılmalıdır.

15- Özür grubu atamalarda il emri uygulaması sözleşmeli-Kadrolu ayrımı yapılmaksızın yönetmelikte hüküm altına alınmalıdır.

16- Eşine ya da kendisine kurumu (resmi) tarafından tahsis edilmiş lojmanlarda en az 2 yıl kalacaklarını belgelendirenlere lojmanın bulunduğu yere eş durumuna bağlı özür grubu yerdeğiştirme hakkı tanınmalı.,

17- Kamu kurum ve kuruluşlarından emekli olanların eşleri emekli olan eşin emekliliğini geçireceği il ve/veya ilçeye eş durumundan yer değiştirme isteyebilmeli,

18- 4688 sayılı kanunun 18.maddesi kapsamında aylıksız izne ayrılanların eşleri diğer eşin yanına ile aylıksız izinlerinin sona ermesini takiben ise eski görev yerindeki il ve/veya ilçelere özür grubu yer değiştirme yapabilmeli,

19- Boşanma halinde özür grubu yer değiştirme isteğinin yerine getirilmesi sağlanmalıdır. (Özellikle bayan öğretmenler için)

20- Norm kadro esasları harfiyen uygulanmalı idarecilerin keyfi uygulamaları sonucu doğan durumlarla ilgili hesap verebilirlik getirilmelidir. Kurumda yeterli ders olmadığı halde norm açıp sonra kapatarak okuldaki öğretmeni mağdur etme, norm olmadığı halde atama yaparak öğretmeni mağdur etme durumlarının önüne geçilmelidir.

Bu hükümler tamamen öneri niteliğindedir. Kamuoyu ile tartışılması yol gösterici nitelikte olacaktır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber