Banka denetiminde renkler konuşacak

Haber Giriş : 26 Şubat 2005 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalarda bilançoya, sonuca, zarar tazminine ve cezalandırmaya yönelik geleneksel denetim modelini bırakarak; bilanço tarihinden bağımsız sürekliliği olan, nedenlere ve riskleri önceden azaltmaya yönelik yeni bir denetim modeline geçiyor. Risk Odaklı Denetim (ROD) çalışmasını tamamlayan BDDK; her bir bankayı, sektörün tamamı açısından belirlediği dokuz ayrı riski esas alarak, bu risklerin yönetim kalitesi açısından değerlendirecek. İlk değerlendirmenin ardından da ?etki-olasılık matrisi' hazırlanarak, risklerin yönetimi açısından bankalara yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere ?renk notları' verilecek.

ÖNCE DOKUZ KATEGORİ:

Bu yılın ikinci yarısında ROD'u hayata geçirmeyi planlayan, bunun için de öncelikle Finansal Hizmetler Kanunu tasarısının yasalaşmasını bekleyen BDDK, bankaların ?Risk Matrisi'ni hazırlamaya başladı. ?Kredi, likidite, faiz oranı, fiyat, kur, faaliyet, uyum, stratejik ve itibar riskleri' olmak üzere, risk değerlendirme sistemini 9 risk kategorisinde kuracak olan BBDK; denetim başlayınca bu riskleri, ?büyüklük, riskin yönetim kalitesi, toplam risk ve riskin yönü' olmak üzere dört kriter açısından değerlendirecek.

SONRA RENK NOTLARI:

Bu değerlendirmenin ardından, ?etki-olasılık matrisi' hazırlaanarak, bankalara yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere renk notları verilecek. ?Etki-olasılık' matrisine göre, bankalara verilen renk notları şu anlama gelecek:

Yeşil: Düşük düzeyde denetim, denetim 24 ayda bir yapılacak.

Sarı: Orta düzeyde denetim, 12-18 ayda bir, bankanın düzeltici programa ihtiyacı var.

Turuncu: Yüksek düzeyde denetim, orta düzeyde düzeltici eylem 6-12 ayda bir denetim.

Kırmızı: Yüksek düzeyde denetim, risklerin düzeltilmesi için acil düzeltici eylem ihtiyacı, 6 ayda denetim.

SONUÇ DEĞİL, NEDEN:

BDDK yetkilileri, RDO modelinde her bir bankanın risk profili ile bankaların kendi iç denetim ve risk yönetim sistemlerinin önem kazanacağını belirterek, ?Sonuç değil neden, belirli bir tarihi esas alan bilanço değil sürekli bir denetim amaçlanıyor. Bankaların karşı karşıya kaldıkları risklerin düzeylerini ve türlerini anlamaları, etkin biçimde yönetmelerini ve kontrol etmelerini sağlamak amaçlanıyor' dedi.

RİSKLE ORANTILI SERMAYE:

BDDK'nın Risk Odaklı Denetime geçmesinin ardından, bankaların mali bünyelerinin, riskleriyle orantılı sermaye bulundurmaları önem kazancağı belirtiliyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber