SGK'dan 'şaibeli sınav' iddialarına cevap

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Ağustos 2010 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAZI BASIN-YAYIN ORGANLARINDA YER ALAN ?SGK'DA GÖREVDE ŞAİBELİ YÜKSELME İDDİASI? BAŞLIKLI HABERLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

25-26/07/2010 tarihinde bazı basın-yayın organlarında yer alan ?SGK'da görevde şaibeli yükselme iddiası? başlıklı haberlerde; Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) tarafından ileri sürülen; 21/12/2008 tarihinde Şef kadroları için yapılan görevde yükselme sınavının Ankara 5. İdare mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen, Kurumun mahkeme kararını yerine getirmediği, sınav üzerinde çeşitli şaibelerin bulunduğu iddialarına yer verilmiştir.

Söz konusu iddialara ilişkin cevaplar aşağıdadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri tarafından 21/12/2008 tarihinde Şef kadroları için görevde yükselme sınavı yapılmış ve sınav sonucunda başarı gösteren 273 personelin başarı puanları ve tercihlerine göre atamaları yapılmıştır. Bunlardan 32 personel feragat, başka kurumlara nakil, unvan değişikliği vb. nedenlerle Şeflik kadrosunu bıraktığından, halen 241 personel Şef kadrosunda görev yapmaktadır. Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü memur kadrosunda olup, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğünde görev yapan Yasin Bayar tarafından, Ankara 5. İdare Mahkemesi nezdinde söz konusu sınavda hatalı soruların olduğu, eğitimde verilen ders notlarına uygun soru sorulmadığı, daha önce kurumca iptal edilen 3 soru daha bulunduğu ileri sürülerek sınavın iptali talebiyle dava açılmıştır. Mahkeme 21/05/2010 tarihli kararında ?Uyuşmazlık konusu sınavda sorulan 32, 49, 50 ve 58. soruların hatalı bulunduğu, davalı idare tarafından da daha önce 3 sorunun hatalı bulunduğu hususu göz önüne alındığında, anılan sınavın tümünün iptali gerektiği sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline..? karar vermiştir.

Ancak, Yasin Bayar'ın vekili Av. Burhan Deveci 07/07/2010 tarihinde Ankara 5. İdare Mahkemesine ve Kurum Başkanlığımıza sunduğu dilekçesinde, adı geçenin sınavın iptal edilmesinde hukuki yararı kalmadığını düşündüğünü ve bu karar ile sınavın iptal edilmesinin, kazanamadığı bu sınavı kazanmasını sağlayamayacağından, davasından feragat ettiğini belirtmiştir.

Aynı konuda, SSK Sigorta İşleri Personel ve Eğitim Daire Başkanlığınca (Devredilen) programcı kadroları için 04/11/2006 tarihinde yapılan unvan değişikliği sınavının iptali talebi için Ankara 13. İdare Mahkemesinde açılmış olan davada anılan Mahkemenin; 07/11/2007 tarihli kararı ile sınavın iptaline karar verilmiş, Kurumumuzca bu kararın uygulanmasını teminen sınavı kazanarak programcı kadrosuna atanan personelin atamaları iptal edilerek eski unvanlarına iadeleri sağlanmıştır. Ancak, davacı temyiz aşamasında söz konusu davasından feragat ettiğini bildirmiş ve Danıştay 2. Daire Başkanlığı 07/10/2008 tarihli kararı ile Ankara 13. İdare Mahkemesinin söz konusu kararının bozulmasına ve 2577 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin 3622 sayılı Kanun ile değişik 3 üncü fıkrası uyarınca dosyanın bu yönde karar verilmek üzere adı geçen Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir. Danıştay 2. Dairesinin bu kararına göre; Ankara 13. İdare Mahkemesinin 07/11/2007 tarihli kararına göre programcı kadrosu iptal edilerek eski unvanlarına iade edilen personel, 25/11/2008 tarihli Olur ile programcı kadrolarına iade edilmişlerdir.

İlgilinin vekili tarafından verilen davadan feragat dilekçesi nedeniyle Ankara 5. İdare Mahkemesi kararıyla ilgili olarak Danıştay Başkanlığınca aynı mahiyette karar verilebileceği göz önüne alınarak; anılan mahkeme kararı gereğince sınavın iptal edilerek ilgililerin eski kadro ve görev yerlerine iadelerinin Kurumumuza getireceği mali yük, hizmetlerde meydana gelebilecek aksamalar ve telafisi imkansız zararların doğabileceği hususu dikkate alınarak, kamu yararı ve hizmet gerekleri çerçevesinde Danıştay Başkanlığınca verilecek karara kadar mevcut durumun devamı, Kurumumuz Başkanlık Makamının 15/07/2010 tarihli Onayı ile uygun görülmüştür.

Adı geçen sendika tarafından hiç bir somut bilgi, belge ve veriye dayanmadan kamuoyuna aksettirilen açıklamalar sonucunda, gerek Kurumumuz ve gerekse bu sınav sonucunda halen şef olarak görev yapan 241 personel töhmet altında bırakılmıştır. Kurumumuzun ve şef kadrosunda görev yapan personelimizin itibarını hedef alan bu açıklamaların herhangi bir belgeye dayandırılmadan yapılmış olması esefle karşılanmış olup, sorumlu sendikacılık anlayışıyla bağdaşmamaktadır. Kaldı ki, iddia edilen hususlara ilişkin Kurumumuza intikal eden belge olması halinde gerekli yasal takibat yapılacağı açıktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
BAŞKANLIĞI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber