MEB'in, Naklen Atamada Yanlış Yaptığı Tescillendi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mart 2005 19:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanlığının, naklen öğretmen atamalarında, üniversitelerde çalışan memurları kapsam dışında tutmasına ilişkin olarak, 2004 Aralık ayı içinde önce "Genel Bütçe Dışındaki Kurumlardan Öğretmenliğe Geçişler Neden Yapılamıyor?" haberini, daha sonra"Milli Eğitim Bakanlığı Hata Mı Yapıyor?" haberini ve son olarak da "5018 sayılı Kanunun Bütçe Sınıflandırılmasına İlişkin Eki Cetveller Yürürlüğe Girdi mi?" haberini yayımlamıştık. Bu üç haberde de, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gerekçe gösterilerek, üniversitelerden naklen öğretmen alınmamasının yanlış olduğunu belirtmiştik. Bu konuya ilişkin olarak, 2004/2 Atama Kılavuzunun 3.9 maddesinin yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan dava MEB aleyhinde sonuçlanmıştır.

"Genel Bütçe Dışındaki Kurumlardan Öğretmenliğe Geçişler Neden Yapılamıyor?" başlıklı haber için tıklayın.

"Milli Eğitim Bakanlığı Hata Mı Yapıyor?" başlıklı haber için tıklayın.

"5018 sayılı Kanunun Bütçe Sınıflandırılmasına İlişkin Eki Cetveller Yürürlüğe Girdi mi?" başlıklı haber için tıklayın.


T.C.
DANIŞTAY
İKİNCİ DAİRE
Esas No: 2004/7127

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen:
Vekili:
Karşı Taraf: Milli Eğitim Bakanlığı Ankara
2- Diyarbakı Valiliği
İsteğin özeti: Dice Üniversitesi Koruma ve Güvenlik Amirliğinde koruma ve güvenlik memuru olarak görev yapan davacı, öğretmen olarak atanmasının yapılması istemli başvurusunun reddine ilişkin 25.8.2004 günlü, 22402 sayılı işlem ile bu işlemin dayanağını oluşturan Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 2004/2 Öğretmenlik İçin Atama Kılavuzunun "Başvuruların geçersiz Sayılacağı Durumlar" başlıklı 3.9 maddesinin (k) bendinin iptali ve yürütlmesinin durdurulmasını istemektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi: B. Ufuk Kadıgil
Düşüncesi: Dava konusu Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel m,üdürlüğünün 2004/2 öğretmenlik için atama kılavuzunun "Başvuruların Geçersiz Sayılacağı Durumlar" başlıklı 3.9 maddesinin (k) bendinin, Dairemizin 29.12.2004 günlü E:2004/6958 sayılı kararıyla yürütülmesinin durdurulmasına karar verildiği için bu konuda karar verilmesine yer olmadığına, dayanağı kalmayan bireysel işlemin ise yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesi gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay savcısı: Gülen Aydınoğlu

Düşüncesi: Dava, Dice Üniversitesi Koruma ve Güvenlik Amirliğinde koruma ve güvenlik memuru olarak görev yapan davacının Milli Eğitim Bakanlığı emrine öğretmen olarak atanmak için yaptığı başvurunun reddine ilişkin 25.8.2004 günlü işlem ile bu işlemin dayanağı olan 2004/2 dönemi Öğretmenlik İçin Atama Kılavuzunun 3.9 maddesinin (k) bendinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılmıştır.

Dava konusu Atama Kılavuzunun iptali istenilen 3.9 maddesinin (k) bendinde , genel bütçeye dahil, kamu kurumlarıyla bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatında halen çalışmakta olanların (24.12.2003 tarih ve 25326 sayılı Resmi Gazetde yayımlanan "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu Eki (I) sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu işdarelerinde çalışan personelin) dışnda çalışanların öğretmenlik için başvurularının geçersiz sayılacağı düzenlenmiş bulunmaktadır.

Davalı idare, sözü edilen düzenlemenin dayanağı olarak gösterilen "amu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun geçici 14. maddesinde, bu kanunla verilmiş olan görevlerin gerektirdiği hizmetlerin etkili ve verimli bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla Araştırma Planlama ve koordinasyon Kurulu, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü ve Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanlığında kullanılmak üzere ihdas edilerek 190 sayılı KHK'ye eklenen ve iptal edilerek anılan kararnamede çıkarılan kadrolara dair düzenlemeye yer verilmiş Kanunun eki I sayılı cetvelde ise genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri belirtilimştir.

Görüldüğü gibi, işlemin danayanğını oluşturduğu ifade edilen yasal düzenlemede dava konusu Atama Kılavuzu ile öngörülen sınırlamaya izin veren ve bunu olanaklı hale getiren ve düzenlemeye dayanak oluşturan hükümlere yer verilmemektedir.

Dolaysıyla, söz konusu yasa maddelerinden bahisle ve bu maddelere dayanılarak genel bütçeye dahil kamu kurumlarında çalışanlar dışında kalanların öğretmenlik için başvuramayacaklarına dair düzenleyici işlem tesisi mümkün değildir.

Bu halyle, dayanağı bulunmayan ve kanun önünde eşitlik kuralına aykırı sınırlama içeren dava konusu düzenleyici işlemde ve bu düzenleme gerekçe gösterilmek suretiyle davacının öğretmen olarak atanması isteminin reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle davacının öğretmen olarak atanmasına dair isteminin reddi yolundaki işlem ile işlemin dayanağı olan 2004/2 öğretmenlik İçin Atama Kılavuzunun 3.9 maddesinin (k) bendinin yürütülmesinin durdurulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesince işin gereği görüşüldü...

Dava konusu Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 2004/2 Öğretmenlik İçin Atama Kılavuzunun "Başvuruların Geçersiz Sayılcağı durumlar" başlıklı 3.9 maddesinin (k) bendinin Dairemizin 29.12.2004 günlü, E: 2004/6958 sayılı kararıyla yürütülmesinin durdurulmasına karar verildiğinden, bu konuda yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca karar verilmesine yer olmadığına, davacının öğretmen olarak atanması yapılması istemli başvurusunun reddine ilişkin ve dayanağı kalmayan bireysel işlemde ise 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 4001 sayılı Kanunla değişik 27. maddesinin 2. fıkrası uyarınca öngörülen koşullar gerçekleşmiş olduğundan yürütümesinin durdurulmasına 29.12.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan: Mustafa Birden
Üye: N. Gönenç
Üye: E. Kumrulu
Üye: K. Ersuğa
Üye: M.Y. Özbilgin

e Gdveniik Arr-.îflîği'nde korjms v« güvenlik OİS-SK görev y^-ar. jfc.svçc:. öğretmen olarak stanr,-as:ri!n yspdması istemli t>«şvıjruısynur, redcine ilişiri 25.5.2CD4 çün'U, 224-02 ssy;!; işler: iie bu işlemin dayanağını oi^ştyrfcn Milli Eğitırr Bak^nitğ! Pç'sc-^ei Gene! Müdürlüğü 'r.Cr. 2^0^/2 Oöretmönlik için Atama Kılavuzu narı "Ba$vuru;srir, Geşersii Sayılacağı Our-ırnisr" başlıklı 3,9, maddosinln (k) cenüin.r iptalini ve y^rütmenir, iürd^rulmasını istemektedir, Daniştav^TetK:'-'. Hakimi ; 5 Uf-jV Kadıoit. Dcşünc.esi 1_ : Dsva, kcnusü Milli Eğitim Bakanlığı Pcrsone! Gene! MOdyfîüğ
2004/2 Öğretmenlik iç:n Atarr.s <:lsvuzu'nun "Başvurulsnr, Geç«-siz Sayıiacağ: Durumlar" r>3şi;Kiı 3,9, rr.scsesirir. (k; ce-.d':-in. Dairemizin 25.12.2CC4 gCrs'.ü. 5:2004/6358 «ayıtı yurütüimesinir. i^-ci'jrui^.ss'.na karar verildiği için b- Konuda Karar verürr.esinfe ysr
îsrvr^rT TSCftöuruipnisffvir1 kersr?":'?
ı Oijjfçn' Aydınoğlu.
nces;
_. pa^c,-pide Üniversitesi Ko.rjJm? ve Güvenlik AT
? ? T-, ? ?? ? ? \ ?????? *.rî " ' r"« ' ' ,
ve oüvönük rrerrıurj oi&rSTt'çcrev'Ş-arsM davacının Miîii'^ifirı';-3ska.fıiı$; emhre öğretmen olarak «tsr.mak için ysptği başv-jrjnun reddine ilişkin 25.8.200-< günlü işlem i';e bu islimin oian 20C4/2 d<5rer-; Cğret?.eniik için Atama K:'3vu2v:r,(jn 3,9. maddesinin (K) in iptali vç yürütmenin c.t.rc^r./.rr.aSı istemiyle açjlrruşur,
Dava konusu Atarr.a K: avjz-j'nun iptali isteniteîî S.S'.'rtreddesirîî."1. (k) bendinde, cenei dafttl, kamu k uru mis r !'e cağiı kuruluşlannm rr.er Davaiı idarece, sdzü ed'ien düzenlemenin dayananı ciarak gösterilen "Kamu Maü Yönetimi ve Kontroi Kanununun Geçici 14. maddesirtde, bu Kanunla verilmiş olan görevlerin gerektirdiği hizmetlerin etkıü ve verimli bir şekilde yerine getirümeâi amaoyla Ara^ttrrt'.a Planlama va Kcordin^syor, KW:J!U. Sütçe ve Mali Kontrol G«^eİ MüdQHQğQ ve Maliye Yüksek Eğitim Merkezi 3aş*ar5!:ğır.dc kyiiani'mak özere ihdas edilerek 1SO sayılı KHK'y« eklenen ve iptal edilerek anılan Karamsrr.ecân sy*^!ajf»ıK§ftofara dair düzanteroe^ y*r verilmiş Kanunun <.i l savıl» Cetvelce ise Gene'. 3-tfe ^$i"aırimdakl\srnu icarclcrt belirtilmiştir,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber