Mobbinge iki yıl hapis ve 20 bin TL para cezası teklifi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Nisan 2011 22:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Kadın ve Erkek Eşitliği Alt Komisyonu ?mobbing uygulayanlara en az 2 yıl hapis 20 bin TL para cezası verilmesi' ile ?teşvik kredisi verilmemesini' teklif etti.

TBMM Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde işyerindeki psikolojik tacizin (mobbing) önlenmesi amacıyla oluşturulan Alt Komisyon raporunu tamamladı. Raporda, ?mobbing uygulayanlara en az 2 yıl hapis 20 bin TL para cezası verilmesi? talebinde bulunulurken, mobbing uygulayan işverene kredi ve teşvik verilmemesi, yemin belgesi imzalatılması, okullarda ders konulması önerildi.

Komisyonun ?İşyerinde Psikolojik Taciz (mobbing) ve Çözüm Önerileri' adlı raporunda şu tespitlere yer verildi:

EL KİTAPÇIĞI HAZIRLANACAK: İşyerinde psikolojik tacizle mücadelede farkındalık yaratılmalı, bunun için konuyla ilgili kurumlara ait bir el kitapçığı hazırlanmalı. İşyerinde psikolojik tacizle mücadele kapsamında hizmet içi eğitimler verilmesi zorunlu hale getirilmeli.

OKULDA MOBBİNG DERSİ OLSUN: Eğitim müfredatına mobbing konusunda eğitici ve öğretici dersler eklenmeli. Mobbing öncesi ve sonrası iş yapma biçimindeki farklılık belirlenerek mobbing uygulayan kişiye açık verilmemeli.

SUÇ DUYURUSU YAPILACAK: Savcılığa suç duyurusunda bulunulmalı, kurumun personel veya insan kaynakları koordinatörlüğüne bu durum bildirilmeli.

SÖZLEŞME HÜKMÜ OLACAK: Mobbingin azaltılması için benzer dava açılmalı, sendikaların etkinlikleri arttırılmalı, toplu sözleşmelere mobbing hükümleri konulmalı. İş Kanunu'nda mobbingi yasaklayıcı hüküm ve hükümler getirilmeli, özel sektörde ve kamuda çalışan işçilerin maruz kaldığı psikolojik taciz, Çalışma Bakanlığı, ilgili sendika ve işverenden oluşan bir komisyon tarafından incelenmelidir.

İŞVERENE KREDİ VERİLMEYECEK: İşçisine psikolojik taciz yaptığı sebit olan işverenler belirle sürelerde kredi, teşvik ve benzeri olanaklardan mahrum bırakılmalı.

HAPİS CEZASI VERİLSİN: Türk Ceza Kanunu'nda psikolojik tacizin açık bir tanımı yapılarak, tacizi yapanlara veya yapılmasına göz yumanlara alt sınırı 2 yıl olmak üzere hapis cezası öngörülmeli ve mobbing suçu işleyenlere ayrıca en az 10 bin ila 20 bin TL para cezası uygulanmalıdır.

SAĞLIK RAPORU ALINACAK: Olaylar, verilen anlamsız emirler ve uygulamalar yazılı olarak kaydedilmeli ve güvenilir, gerekirse tanıklık edebilecek kişiler bulunmalı. Kanıt oluşturabilmek için gerekiyorsa, tıbbi ve psikolojik yardım alınmalı. Psikolojik baskıyla ortaya çıkan depresyon, panik atak, paranoya gibi rahatsızlıklar tıbbi raporlarla belgelenmeli. Kamuda ya da özel sektörde çalışanlar işe başlamadan önce mobbing yapmayacağına dair yemin belgesi imzalayarak, imzalı belgenin bir sureti dosyasına bir sureti kendisine verilmeli. İlgili tarafların katılımıyla Psikolojik Tacizle Mücadele (Mobbing) Kurulu kurulmalı.

Hastaneler bünyesinde psikolojik taciz destek klinikleri oluşturulmalı, tıbbi yardım ücretsiz verilmeli.

ETİK KURULU: Mobbingi bilerek önlemeyenler, doğrudan veya dolaylı katkıda bulunanlar disipline sevkedilmelidir. Kamu Görevlileri Etik Kurulu yönetmeliğinde mobbing tanımlanmalı.Mobbing mağdurulan bilgi ve belgeyi kasıtlı vermeyen kamu görevlilerine ağır disiplin cezası verilmeli.

MESLEK HASTALIĞI OLSUN: Psikolojik taciz gördüğü için çalışma gücünü belli oranlarda kaybedenlerin durumu meslek hastalığı olarak değerlendirilmeli ve malulen emekliye ayrılabilme imkanı getirilmeli.

İFTİRAYA CEZA: İftira ve karalama için mobbing suçlamasında bulunana da cezai yaptırım getirilmeli. NEVİN BİLGİN ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber