İşsizlikle mücadele için mesai saatleri kısalacak

Haber Giriş : 19 Eylül 2011 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalkınma Bakanı Yılmaz, haftalık çalışma süresini 3-4 saat indirmek istediklerini açıkladı. Böylece işsizlik de azalacak...

Hükümet, yeni istihdam paketi ile esnek çalışma modelini geliştirirken, haftalık çalışma saatlerini de aşağı çekmeyi planlıyor. Paketle, Çalışma Bakanlığı tarafından 45 saat olarak belirlenen, ancak kamu ve özel sektör ortalaması 49 saati bulan haftalık çalışma süresinin 3-4 saat aşağı çekilerek, AB standartlarına getirilmesi hedefleniyor. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, mevcut yasal çerçevede istihdam artışına engel bir yapının olduğunu söyledi. "Daha fazla işe alımı değil, daha uzun çalışma saatlerini teşvik eden bir sistem var. Bu sürdürülebilir değil" diyen Yılmaz, bunu ortadan kaldırmak için hem mevcut çalışanların çalışma saatlerini indirmek, hem de işverenin yeni çalışanlar almasını sağlamak istediklerini kaydetti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, haftalık çalışma saatindeki 4 saatlik indirimin bile işsizlik oranlarını 3-5 puan aşağıya çekebileceğini ifade etmişti.

'YENİ ELEMAN ALIMI KOLAYLAŞIR'

Ali Babacan, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı: "49 saatlik çalışma süresi 45'e inerse işveren 100 kişi değil, 105- 106 kişi çalıştıracak. Bizim ortalama süreyi azaltabilmemiz, işverenin mevcut elemanlarını çok çalıştırma yerine, yeni eleman almayı daha kolay hale getirmemiz işsizlikle mücadelede en önemli enstrümanlardan biri olacak."(Sabah)


Çalışma saatleri kısalmalı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve beraberindeki heyeti kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Türkiye'deki çalışma saatlerine'' ilişkin soru üzerine Yılmaz, Türkiye'de 45 saat olan çalışma süresinin Avrupa ve OECD ülkeleri ile mukayese edildiğinde yüksek olduğunu belirterek, bunun temel nedeninin de iş gücü piyasalarındaki katılık olduğunu söyledi.

Yılmaz, işletmelerin yeni eleman almak yerine, mevcut elemanı daha uzun süre çalıştırma eğilimi gösterdiğini kaydederek, ''Bunu azalttığınız zaman, ortalama çalışma süresini dünya ortalamalarına çektiğiniz zaman, işsizlikte de ciddi bir azalma olacağını düşünüyoruz'' dedi.

Yılmaz, bunun yeni reformlarla, iş gücü piyasalarına dönük çabalarla aşağı inmesini arzu ettiklerini belirterek, ''Böylece daha fazla insanımız aşa, işe kavuşmuş olacak. Çalışanlarımız da daha fazla kendilerine vakit ayıracakları bir yaşam modeli oluşturmuş olacaklar'' diye.

Enflasyon sepetinin hesaplanması konusunda ise Yılmaz, şunları söyledi:

''Bazı ülkeler bu etkileri de yıla yayan yöntemler kullanıyorlar. Smoothing dedikleri yıl genelinde enflasyon rakamını değiştirmiyor bu yöntem, yılın genel ortalamasını değiştirmiyor ama dönemsel açıklanan rakamları bir anlamda düzelterek yıla yayarak kamuoyu ile paylaştıkları bir yöntem. Bu yöntemi de TÜİK, Merkez Bankası çalışıyor. Herhalde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alıp tartışacağız Türkiye'ye uyar mı uymaz mı? Bu tartışmaları yapacağız. Enflasyonla ilgili gündemimiz bu.''(AA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber