Kitap okumayan gençler, bilgisayar ve cep telefonları arasında sıkıştı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2011 22:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Başkanı Gürkan Avcı, eğitim sisteminin, çocuklara okuma alışkanlığı edindirecek şekilde yeniden dizayn edilmesini istedi. Ödevlerin bilgisayar ortamında yapılmasına tepki gösteren Avcı, kitap okumadaki azalmanın altında yatan sebeplerden birisinin de bu olduğunu söyledi.

Eğitim sisteminin, çocuklara okuma alışkanlığı edindirecek şekilde yeniden dizayn edilmesi gerektiğini belirten Gürkan Avcı, "Milli Eğitim Bakanlığının kitap okutma stratejisi hatırlaması ve 2012 yılının tüm okullarda kitap okuma yılı ilan edilmesi gerekmektedir. Ülkemiz geleceğine yapılacak en büyük hizmetlerden birisi de bu olacaktır." dedi. Avcı konuyla ilgili açıklamasında şunları ifade etti:

"Ders kitabı okumayan gençler internet, sosyal ağlar, bilgisayar oyunları ve cep telefonları arasında sıkıştı. Son yıllarda özellikle gençliğin kitap okuma alışkanlıklarında büyük bir azalma gözleniyor. Okul ödevleri bilgisayarlarda kes yapıştır yöntemiyle hazırlanıyor. Bilgisayar teknolojisi sayesinde yazılması gereken sayfalar bile taratılarak hazır hale getiriliyor. Oysa kitap okuma alışkanlığı çocuğun bilişsel ve dil gelişiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bilgisayarlar, kitaplar kadar hayal gücünü geliştiremez. Kitapların gençlerin algısal, bilişsel ve dilsel gelişimi üzerinde çok hayati bir etkisi vardır. Son yıllarda gençlerin kullandığı kelime sayısındaki azalma, az kitap okumanın dilsel etkisinin en üzücü örneklerindendir."

Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporuna göre Türkiye'nin okuma alışkanlığında Libya, Tanzanya, Fildişi Cumhuriyeti gibi ülkelerin de bulunduğu 173 ülke arasında 86'ıncı sırada yer aldığına dikkat çeken Avcı, şu bilgileri verdi:

"Kitap okuma oranının yüzde 4,5 olduğu Türkiye'de yılda 23 milyon adet kitap basılırken, Japonya'da 4 milyar 200 milyon adet kitap basılıyor. Bir yılda, ders kitapları hariç Amerika'da 72 bin, Almanya'da 65 bin, Türkiye'de ise 6 bin 31 kitap yayımlanıyor. AB ülkelerinde yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye'de 2 dolar. Kütüphane sayısı Almanya'da 11 bin 332, Fransa'da 4 bin 8, İspanya'da 5 bin 209. Türkiye'de ise sadece bin 433 kütüphane var, bunların 267'sı kapalı. Açık olanların sadece 400 tanesi AB standardında. Buna karşılık kahvehane ve cafe sayısı ise 490 bin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber